Siirry sivun pääsisältöön.

Näin äänestät presidentinvaaleissa

Suomessa tasavallan presidentti valitaan vaaleissa, joissa on yksi tai kaksi vaalipäivää.
Ensimmäinen on sunnuntai 28. tammikuuta 2024. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolia äänistä, järjestetään toinen äänestys, jossa vastakkain ovat ne kaksi ehdokasta, jotka saivat ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä. Jos toinen vaalipäivä tarvitaan, se on sunnuntai 11. helmikuuta 2024.

Vaaleissa on kaksi pääasiallista tapaa äänestää: ennakkoon tai vaalipäivänä.

Ennakkoäänestys on käynnissä 17.–23.1.2024. Jos vaaleissa tulee toinen äänestys, sen ennakkoäänestys tapahtuu 31.1.–6.2.2024.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa äänestyspaikassa. Kun äänestät, sinun pitää todistaa henkilöllisyytesi. Mukaan tarvitset poliisin myöntämän henkilökortin, passin, ajokortin tai vastaavan kuvallisen asiakirjan.

Jos äänestät vaalipäivänä, sinun pitää mennä oman alueesi äänestyspaikkaan. Se on kerrottu ilmoituskortissa, joka on postitettu kotiin. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat auki klo 9-20. Kun äänestät, sinun pitää todistaa henkilöllisyytesi. Mukaan tarvitset poliisin myöntämän henkilökortin, passin, ajokortin tai vastaavan kuvallisen asiakirjan. Postissa tullutta äänioikeusilmoitusta ei tarvita äänestyspaikalla, mutta sen voi halutessaan ottaa mukaan.

Lisätietoa äänestämisestä löydät täältä: https://vaalit.fi/nain-aanestat-presidentinvaalissa