Ehdokkaan Tuomas Koivisto tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Tuomas Koivisto

Tuomas Koivisto

Sdp

Nro 2479

Kunta + alue

Edistän pitkäjänteisesti satakuntalaisten laadukkaita palveluita. Luotan tutkitun tiedon, yhteistyön ja hyvän keskustelukulttuurin voimaan.

Sosiaalinen media:

Ikä:

40

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Pori

Postinumeroalue:

28330, Koivistonluoto

Hyvinvointialue:

Satakunnan hyvinvointialue

Ammatti:

luokanopettaja

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

suomi, englanti, ruotsi

Tehtävät:

kunnanvaltuutettu

Kuvausteksti:

Olen poliittisesta historiasta valmistunut kolmen lapsen isä, opettaja ja järjestöaktiivi, laajasti lukenut ja työelämässäkin jo kohtuullisen kokenut yhteiskunnallisten asioiden osaaja. Olen mukana politiikassa, koska haluan päätöksentekoon lisää reiluutta ja rakentavuutta. Minua huolestuttaa köyhyyden ja osattomuuden aiempaa voimakkaampi periytyminen sekä kasvava hyvinvoinnin kuilu suomalaisten välillä. Uskon laadukkaaseen ja tasa-arvoiseen koulutukseen keskeisenä yhteiskuntaa ja parempaa tulevaisuutta luovana voimana. Haluan kamppailla sen puolesta, että kaikki ihmiset, erityisesti kaikki lapset ja nuoret saavat elämässään aidosti reilun mahdollisuuden. Toimin tällä hetkellä Porissa kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä. Hyvinvointialueella olen valtuuston varajäsen ja lasten, nuorten ja perheiden palveluiden lautakunnan jäsen. Vapaa-ajallani harrastan luottamustoimien lisäksi liikuntaa, lukemista ja vähän kirjoittamistakin.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan vasemmisto.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Tuomas Koivisto

Meidän on huolehdittava jokaisen satakuntalaisen osalta palveluiden laadusta, saatavuudesta ja saavutettavuudesta. Kaikkien on saatava palveluita yhdenvertaisesti ja oikea-aikaisesti, mutta ei pidä jumiutua liikaa ajatukseen perinteisistä kivijalkatoimipisteistä. Jokaisessa kunnassa ei voi olla esimerkiksi täysimittaista sote-keskusta, jos väestöpohja ei ole palvelujen järkevälle järjestämiselle riittävä. Lähipalveluita voidaan tuottaa myös uusin tavoin, esimerkiksi kotiin tarjottavina palveluina, sähköisinä palveluina tai liikkuvina palveluina.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Tuomas Koivisto

Mielenterveyden haasteet ovat yleistyneet huolestuttavasti entisestään tällä vuosikymmenellä. Lisäpanostukset mielenterveyspalveluihin ovat erittäin tarpeellisia, ja on myös syytä huomata, että monissa verrokkimaissa mielenterveyspalveluihin kohdistuu suurempi osuus terveydenhuollon kustannuksista kuin Suomessa. Satakunnassa meidän tulee parantaa mielenterveyspalveluiden saavutettavuutta matalan kynnyksen digitaalisten mielenterveysklinikoiden käyttöönotolla. On tärkeää, että apua on tarjolla myös ilman ajanvarausta tai diagnoosia.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Tuomas Koivisto

Pelastustoimen osuus koko hyvinvointialueen taloudessa on pieni, mutta palvelutason merkitys suuri. Toki tehostamistoimia pitää voida pohtia kaikilla sektoreilla, mutta pelastustoimen toimintaedellytyksistä ei voi tinkiä siten, että sen paremmin pelastajien kuin pelastettavienkaan turvallisuus vaarantuu.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Tuomas Koivisto

Perusterveydenhuoltoa ja sosiaalipalveluita pitää ehdottomasti vahvistaa. Kiireettömään hoitoon pitää päästä alle kahdessa viikossa. Tätä ei kuitenkaan pidä tehdä erikoissairaanhoitoa kurjistamalla, eikä sairaaloiden henkilöstorakenne käsittääkseni ole sellainen, että suorat siirrot olisivat järkeviä. Erikoistason konsultaatioita perustasolle sen sijaan kannattaa varmasti lisätä. Kun perustason palvelut saadaan kuntoon, erikoissairaanhoidon kustannuksetkin alkavat laskea.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Tuomas Koivisto

Oman toiminnan ja ostopalveluiden suhdetta tulee tarkastella Satakunnassa huolellisesti niin lastensuojelussa kuin muillakin toiminnan osa-alueilla. Tärkeintä on kuitenkin ehdottomasti se, että sijoitetulle lapselle löytyy nimenomaan hänen tarpeitaan parhaiten tukeva ratkaisu

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Tuomas Koivisto

Pelkkä kustannusten hallinta ei voi olla perusteena. Jokainen ansaitsee inhimillisen ja turvallisen vanhuuden ja palvelut, jotka sen takaavat. Jos vanhuksen kunto on sellainen, että hän tarvitsee ympärivuorokautista palveluasumista, hänen on sitä myös saatava ja lakisääteisessä ajassa. Kaikkien vanhusten tilanne on arvioitava yksilöllisesti. Kotihoidon parantaminen ja yhteisöllisen asumisen kehittäminen on kuitenkin ilman muuta Satakunnassa tärkeää. Palvelujen pitää monipuolistua, jotta ihmiset saavat oikeanlaista hoivaa.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Tuomas Koivisto

Hoitoalan työvoimapula on vakava ongelma, ja sen korjaamiseksi tarvitaan monipuolisia toimia, myös osaavan henkilöstön houkuttelua ulkomailta. Hyvinvointialueiden on ensiarvoisen tärkeää huolehtia ulkomailta tulevien hoitajien laadukkaasta kielikoulutuksesta ja perehdytyksestä. Selvää on, että työperäisellä maahanmuutolla ei voi millään tavalla keinotella, vaan ulkomailta tuleviin on sovellettava aivan samaa lainsäädäntöä ja työehtosopimuksia kuin muihinkin työntekijöihin.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Tuomas Koivisto

Hyvinvointialueet ovat toimineet vasta pari vuotta. Niille pitäisi antaa rauha vakiinnuttaa ja kehittää toimintaansa pitkäjänteistä hyvinvointipolitiikkaa tukevalla tavalla. Kustannustehokkuutta tulee parantaa ja tehdä kaikki järkevät säästötoimet, mutta alijäämän kattamisvelvoitteen määräaikaa tulisi pidentää, jotta ei vaaranneta palveluiden saatavuutta.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Tuomas Koivisto

Lakisääteiset palvelut pitää pystyä tuottamaan alueen asukkaiden tarpeita vastaavalla tavalla, ja valtion on taattava siihen riittävä rahoitus. Kustannustehokkuutta tulee parantaa ja tehdä kaikki järkevät säästötoimet, mutta alijäämän kattamisvelvoitteen määräaikaa tulisi pidentää, jotta ei vaaranneta palveluiden saatavuutta ja pitkäjänteisen hyvinvointipolitiikan rakentamista.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Tuomas Koivisto

Hyvinvointialueiden verotusoikeudessa on hyviä argumentteja puolesta ja vastaan, mutta en pidä tätä ratkaisua tällä hetkellä ajankohtaisena. Nyt pitäisi keskittyä siihen, miten saadaan hyvinvointialueiden taloudellista tilannetta nopeasti parannettua. Tämä vaatisi valtiolta edellisten vuosien alijäämän kattamisvelvoitteen määräajan pidentämistä. Tätä on suositellut myös poliittisesti riippumaton talouspolitiikan arviointineuvosto. Hyvinvointialueiden tulee tietenkin tehdä itse kaikki järkevät kehittämis- ja säästötoimet tilanteensa parantamiseksi, mutta palveluita ei pidä vaarantaa kohtuuttomin leikkauksin.

Kysymysteema: Satakunnan hyvinvointialue

Nykyisessä taloustilanteessa Porin Tiilimäelle suunniteltu kuumasairaalan hanke olisi jätettävä hautumaan.

Tuomas Koivisto

Kuumasairaalahankkeen edistäminen on koko maakunnan kannalta tärkeää. Tarvitsemme nykyaikaisen ja ennen kaikkea tulevaisuuden tarpeisiin päivitetyn laajan päivystyksen keskussairaalan.

Nykyisessä taloustilanteessa Rauman Steniuksenkadun sairaalahanke olisi jätettävä hautumaan.

Tuomas Koivisto

Rauman sote-keskuksen tulevaisuuden tarpeet on huolellisesti kartoitettu, ja siellä tarvitaan kohtuullisen laajoja palveluita. Nykyiset rakennukset ovat hyvin heikossa kunnossa. Valmistuessaan Rauman sote-keskus tuo nykytilanteeseen verrattuna hyvinvointialueelle säästöjä vuokrakustannuksissa.

Lääkärin vastaanotto on taattava jokaiseen Satakunnan 16 kuntaan.

Tuomas Koivisto

Meidän on huolehdittava jokaisen satakuntalaisen osalta palveluiden laadusta, saatavuudesta ja saavutettavuudesta. Kaikkien on saatava palveluita yhdenvertaisesti ja oikea-aikaisesti, mutta ei pidä jumiutua liikaa ajatukseen perinteisistä kivijalkatoimipisteistä eikä kuntarajoista. Jokaisessa kunnassa ei voi olla esimerkiksi täysimittaista sote-keskusta, jos väestöpohja ei ole palvelujen järkevälle järjestämiselle riittävä. Lähipalveluita voidaan tuottaa myös uusin tavoin, esimerkiksi kotiin tarjottavina palveluina, sähköisinä palveluina tai liikkuvina palveluina.

Puolueiden saama 5000 euron ryhmäraha valtuutettua kohden on aivan liian suuri.

Tuomas Koivisto

Ryhmärahalla valtuustoryhmät edistävät esimerkiksi alueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Suurin osa satakuntalaisista poliittisista ryhmistä on käyttänyt rahaa myös aluevaltuutettuja avustavan työntekijän kuluihin. Näiden työntekijöiden työpanos on hyvin tarpeellinen, koska luottamustoimia hoidetaan oman työn ohessa ja jokaisella on vuorokaudessa vain 24 tuntia.

Hyvinvointialueen pitää parantaa vanhusten kotihoitoa vaikka se tapahtuisi ympärivuorokautisen asumisen hoivapaikkoja vähentämällä.

Tuomas Koivisto

Ympärivuorokautisen asumisen paikkoja voi vähentää vain siinä määrin kuin todellinen hoivan tarve vähenee. Jos vanhuksen kunto on sellainen, että hän tarvitsee ympärivuorokautista palveluasumista, hänen on sitä myös saatava ja lakisääteisessä ajassa. Kaikkien vanhusten tilanne on arvioitava yksilöllisesti. Kotihoidon parantaminen ja yhteisöllisen asumisen kehittäminen on kuitenkin ilman muuta Satakunnassa tärkeää. Palvelujen pitää monipuolistua, jotta ihmiset saavat oikeanlaista hoivaa.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Tuomas Koivisto

Laadukkaiden palveluiden säilyttäminen ja kehittäminen vaatii kestävää taloutta, ja kestävä talous puolestaan vaatii työllisyysasteen nostamista. On panostettava yritysten toimintaedellytysten parantamiseen ja uusien yritysten houkutteluun ja saatava sitä kautta lisää työpaikkoja ja verotuloja. Jos kuitenkin tulee eteen tilanne, jossa pitää valita keskeisten julkisten palvelujen heikentämisen ja veronkorotuksen välillä, valitsen korkeammat verot.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Tuomas Koivisto

Riippuu siitä, mitä tarkoittaa "suuret". Vaativasta työstä ja suuresta vastuusta pitää maksaa hyvin, mutta jos esimerkiksi toimitusjohtaja tienaa monikymmenkertaisesti sen mitä hänen duunarialaisensa saa, se johtaa helposti siihen, että taloudellisen eliitin ja tavallisen työntekijän maailmat erkaantuvat liian rajusti toisistaan. Suurten tuloerojen kritisoinnissa ei mielestäni ole kyse kateudesta, vaan siitä, että meillä on erilaisia käsityksiä siitä, mikä on kohtuullista.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Tuomas Koivisto

Markkinatalous on parhaimmillaan erinomainen väline tuottamaan vaurautta ja hyvinvointia, mutta se ei voi olla pidäkkeetöntä, vaan tarvitsee sääntöjä ja rajoituksia, jotta pystymme säilyttämään yhteiskunnan eheyden. Pitää toisaalta olla myös valmis purkamaan vääränlaista puuttumista markkinoiden toimintaan, esimerkiksi purkamaan niitä yritystukia, jotka on todettu tehottomiksi tai jopa haitallisiksi.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Tuomas Koivisto

Esimerkiksi Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea on todennut jo useampaan kertaan, että perusturvan taso Suomessa on edelleen liian alhainen ja tilanne rikkoo kansainvälisiä sopimuksia. Tavoitteena toki on oltava, että mahdollisimman moni elää työllään. Tarvitsemme ehdottomasti työllisyysasteen nousua. Sen toteutumiseksi on sekä valtion että kuntien tasolla tehtävä panostuksia koulutukseen, varhaiseen tukeen ja syrjäytymisen ehkäisyyn. TE-uudistuksen toimeenpanon onnistuminen on myös avainasemassa. Vähän pidemmällä aikavälillä koko sosiaaliturvajärjestelmä on saatava uudistettua inhimillisellä ja kannustavalla tavalla.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Tuomas Koivisto

Kuntien ja valtion on pystyttävä huolehtimaan velvoitteistaan kaikenlaisissa tilanteissa. Siksi monien yhtiöiden omistamisella on strategisia ja huoltovarmuuteen liittyviä merkityksiä.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Tuomas Koivisto

Suomen pitää olla avoin yhteiskunta, jossa kunnioitetaan ja ymmärretään erilaisuutta ja nähdään moninaisuus vahvuutena. Väestömme ikärakenne on sellainen, että meidän on entistäkin enemmän ponnisteltava ollaksemme vetovoimainen maa niille, jotka harkitsevat tulevansa tänne työskentelemään, opiskelemaan tai yrittämään.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Tuomas Koivisto

Historiallisesti ajatellen kristinusko on muovannut hyvin keskeisellä tavalla koko länsimaista ajattelua ja yhteiskuntaa. Monet kristillisiksi arvoiksi mielletyt asiat ja Raamatun eettiset opetukset armosta ja lähimmäisenrakkaudesta soveltuvat varmasti oikein hyvin myös politiikan ohjenuoraksi, kunhan samalla muistamme kunnioittaa moniarvoisuutta ja moninaisuutta. Suomessa on monenlaisia ihmisiä ja monenlaisia maailmankatsomuksia.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Tuomas Koivisto

Varmasti on niin, että tässä asiassa tarvitaan vielä ymmärryksen lisäämistä.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Tuomas Koivisto

Muiden ihmisten ja yhteisten sääntöjen kunnioittaminen on välttämätöntä ja tärkeää, mutta kyllä auktoriteetteja ja erilaisia väittämiä pitää voida kyseenalaistaa. Tärkeitä arvoja ovat kasvatuksessa ovat mielestäni esimerkiksi rakkaus, toisten auttaminen, rehellisyys ja vastuuntunto.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Tuomas Koivisto

Ilmastonmuutoksen hillitseminen on aikamme suurin haaste. Nopeat ja tehokkaat toimet tulevat lopulta paljon halvemmaksi kuin liian pitkälle edenneiden tuhojen vaikutuksiin reagointi liian myöhään. Kansainvälisen ilmastopolitiikan kannalta on olennaista, että Suomen kaltaiset inhimillisen kehityksen indeksillä mitattuna maailman kärkipäähän kuuluvat valtiot näyttävät myönteistä esimerkkiä. Jos emme me, niin kuka sitten? Jos ei nyt, niin koska sitten?

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Tuomas Koivisto

Tietenkin suomalaisten poliitikkojen keskeinen tehtävä on rakentaa parempaa Suomea ja edistää suomalaisten hyvinvointia. Toisaalta on kuitenkin muistettava, että monet keskeiset ongelmat ovat globaaleja ja niiden ratkaisut vaativat kansainvälistä yhteistyötä. Siksi samaistuminen tähän väittämään ei minulle tarkoita esimerkiksi sitä, että meidän pitäisi vaikkapa vähentää kehitysyhteistyötä tai osoittaa muutoin vähemmän kansainvälistä solidaarisuutta.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Tuomas Koivisto

Isossa kuvassa kumpaakaan ei aseteta toisen edelle, vaan ne sovitetaan yhteen. Uskon ekologisesti kestävään talouskasvuun ja vihreään siirtymään. Jos emme ota ympäristöongelmia vakavasti ja kykene ratkaisemaan niitä, kaikki muut ongelmamme näyttävät pian vähäisiltä - myös taloudellisesta näkökulmasta. Yksittäisissä hankkeissa pitää kuitenkin tapauskohtaisesti ja tervettä suhteellisuudentajua korostaen punnita, miten suurista ympäristövaikutuksista ja toisaalta miten isoista talousvaikutuksista on kyse. Suomessa on laadukkaat yva-prosessit.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Tuomas Koivisto

Suomi on edelleen yksi maailman vahvimpia demokratioita. Vahvan, kompromissit sivuuttavan johtajan kaipuu ei ole silti suomalaisillekaan vieras asia. Vanhan, hieman ilkikurisen mietelmän mukaan suomalaiset ovat jo autonomian ajoista asti halunneet aina liittoutua hallitsijan kanssa hallitusherroja vastaan. Sääntöjen rajamailla liikkuva "vahva johtaja" ei vahvistaisi Suomea, vaan murentaisi sen kansanvallan perustaa. Vaikka poliittinen päätöksenteko tuntuu joskus tylsältä ja hitaalta, tarvitsemme moniäänisyyttä ja laajapohjaista yhteistyötä. Siten tehdään kestävää tulevaisuutta. Tarvitsemme myös jatkuvaa ideointia siitä, miten edustuksellista demokratiaa voidaan rikastaa osallistavilla elementeillä.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Tuomas Koivisto

Koko Suomen asutettuna pitäminen on myös turvallisuuskysymys. Jokaisella pitää olla mahdollisuus valita oma asuinpaikkansa ja kaikkien suomalaisten on voitava nauttia laadukkaista peruspalveluista. Niiden on myös oltava kohtuullisesti saavutettavissa. Jokaisen kunnan asukkaat ja päättäjät voivat itse pohtia, miten tämä parhaiten mahdollistuu ja ovatko esimerkiksi kuntaliitokset tai kuntien välisen yhteistyön syventäminen tarpeellisia.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Tuomas Koivisto

Suomi kaupungistuu ja koko ihmiskunta kaupungistuu. Siinä on paljon hyvää. Kaupungit ovat talouden ja kehityksen moottoreita ja tarjoavat laajan kattauksen työ- ja opiskelupaikkoja sekä vapaa-ajan toimintamahdollisuuksia. Suomi hyötyisi kuitenkin sen tyyppisestä tasapainoisesta kehityksestä, että kaikki maakunnat pysyisivät elinvoimaisina, eivät vain muutamat kasvavat kaupunkiseudut.