Ehdokkaan Tony Hagerlund tiedot

Kuvassa Vihreät -puolueen ehdokas Tony Hagerlund

Tony Hagerlund

Vihreät

Nro 2135

Kunta + alue

Espoo: Koulut ja päiväkodit kuntoon. Uutta rakentaessa tulee huomioida historia. Uusimaa: palvelut läheltä kotia, ja niitä pitää saada.

Sosiaalinen media:

Ikä:

49

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Espoo

Postinumeroalue:

02340, Latokaski

Hyvinvointialue:

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Ammatti:

kehittämispäällikkö

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi on äidinkieleni, englantia osaan hyvin ja ruotsilla pärjään työelämässä.

Kuvausteksti:

Olen 49-vuotias espoolainen paikallispoliitikko ja Espoo-mitalilla palkittu kotiseutuaktiivi. Vuosina 2021-2025 olen Espoon kasvun ja oppimisen lautakunnan jäsen. Työskentelen kehittämispäällikkönä. Olen koulutukseltani valtiotieteiden maisteri ja lähihoitaja. Tunnen Espoon hyvin. Olen julkaissut verkossa (www.hagerlund.net) yli 10 000 kuvaa Espoosta ja olen lahjoittanut Espoon kaupunginmuseolle tuhansia kuvia. Viime vuosina olen käynyt vierailulla pian kaikissa Espoon kouluissa, ja sadassa päiväkodissa. Pyrin ottamaan selvää ja vierailemaan ahkerasti erilaisissa paikoissa. Haluan tietää mistä päätän. Tunnen myös Länsi-Uudenmaan alueen. Lapsuuteni Fammula oli Lohjalla, sukua ja kavereita asuu pitkin aluetta. Viime vuosina olen kiertänyt kovasti Uuttamatta, olen käynyt muun muassa kaikilla Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kuntien uimarannalla. Ainakin hahmotan alueen etäisyyksiä!


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Tony Hagerlund

Tämä on hankala kysymyksenasettelu. Ymmärrän, että pienistä ja kenties kalliista tiloista voi kannattaa luopua. Toisaalta esimerkiksi liikkuvien palveluiden myötä pitää voida silti järjestä palveluita lähelle asukkaita, vaikkei kenties omaan tilaansa. Rekka, jossa työskentelee lääkäri-hoitajapari. Tai kirjasto, jonka kokoustilassa lääkäri tapaa "perusseurannassa" olevia potilaitaan.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Tony Hagerlund

Kaikki raha on tietysti pois muualta. Hassusti muotoiltu kysymys. Mielenterveyspalvelut tai pikemminkin niiden puute heijastuvat usein sekä muihin sairauksiin, lähipiiriin kuin lapsiin. Toimin aikoinani pitkään luottamustehtävissä Finfami Uusimaassa (entinen Omaiset mielenterveystyön tukena).

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Tony Hagerlund

Tämäkin vastakkainasettelu on hutera. Kumpikin ovat lakisääteisiä palveluita, jotka vaan pitää hoitaa (tai lakia pitää muuttaa). Joten vastaan kyllä sille, että pelastustoimella pitää olla riittävä budjetti.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Tony Hagerlund

Tämä on pitkässä juoksussa oikea tie. Enemmän ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista. Mutta meidän pitää ensin ennaltaehkäistä ja puuttua varhain, jolloin sairaaloihin tulee vähemmän painetta, ja sitten voidaan satsata lisää varheiseen toimintaa. Ei siis voida vain vähentää henkilökuntaa, mutta lähettää silti yhtä suurta määrää potilaita sairaalaan.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Tony Hagerlund

Julkisen puolen oma tarjonta on turhan suppeaa. Tämä on johtanut myös tuntuviin kuluihin. Kannattaa muistaa, että julkisella puolella on myös vastuu palveluiden järjestämisestä. Jos yksityinen toimija menee konkurssiin, on julkisella puolella vastuu palvelun järjestämisestä alkaen saman tien. Julkisella puolella pitää olla riittävästi omaa tarjontaa, jotta sekä - voidaan pitää ostopalveluiden hinnat kohtuullisina, että - kyetään tarvittaessa paikkaamaan ongelmia.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Tony Hagerlund

Tämä on oikein hieno asia silloin, kun ikäihmisen kunto sen sallii. Eli jos vanhus pärjää ja tykkää olla kotihoidossa tai yhteisöllisessä asumisessa, niin hieno juttu. Mutta tämä ei saa olla keino jolla työnnetään esimerkiksi dementoituneita vanhuksia kärsimään yksin kotona. Jos tarvitsee ympärivuorokautista hoitaa, sitä tulee saada. Hoitajamitoituksessa tulisi mennä Hollannin malliin, jossa hoitajien määrä olisi sidottu asukkaiden hoidon tarpeeseen. Nykymalli on siten huono, että vähemmän tukea tarvitsevia ei voi ottaa hoivakotiin kun häntä varten pitäisi olla tarpeeseen nähden liikaa hoitajia – ja sitten heille tarjotaan tyystin ei-oota.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Tony Hagerlund

Olen lähihoitaja, tosin nykyään akateemisissa asiantuntijatöissä. Joskus yli kymmenen vuotta sitten otin kuukauden palkatonta vapaata ja hankkiuduin töihin Aurorakotiin, ruotsinkieliselle osastolle. Hoivakodin osastoilla oli työntekijöitä 18 eri kansallisuudesta. Puhuin osan kanssa suomea, osan kanssa ruotsia, osan englantia ja osan kanssa en oikein mitään. Tämä oli yli kymmenen vuotta sitten. Hoiva-alamme nojaa jo ulkomailta Suomeen muuttaneisiin työntekijöihin.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Tony Hagerlund

Kun Suomessa on ongelma, keksitään, että uusitaan hallintoa. Ei se hallintomalli siellä leikkaa potilaita ja kohtaa asiakkaita. Voi olla, että muutama pienempi hyvinvointialuei on liian pieni pärjäämään yksin. Kainuu on asukasluvultaan noin kolmannes Espoosta. Mutta annetaan nyt kuitenkin aikaa nykyorganisaatioille hakea paikkaansa ja kenties onnistua.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Tony Hagerlund

Jotta tähän voisi vastata kyllä, niin pitäisi kyetä sanomaan, että mitkä ovat niitä turhia hyvinvointialueiden palveluita. Ei niitä ole. Eduskunnan pitää kuitenkin pitäytyä säätämästä uusia tehtäviä, ellei niihin saada myös rahaa.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Tony Hagerlund

Uskon siihen, että lähempänä oleva päätöksenteko on hyväksi sekä palveluille että taloudelle. Lisäksi vallan ja vastuun pitää olla samoissa käsissä. Nykytilanne on ongelmallinen: Helsingistä määrätään paljonko on euroja, mutta "päätäntävalta" on alueilla. Jos asukas on tyytymätön, kenelle hän soittaa? Verotusoikeutta pidetään synonyymina verojen korottamiselle. Eihän se sitä automaattisesti merkitse. Jos olemme varmoja, että keskistetty malli on paras, niin miksei sitten anneta EU:lle tehtäväksi ohjata etäältä Suomen palveluita ja verotusta – uskotteko, että se olisi sekä tehokkain että halvin malli?

Kysymysteema: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Länsi-Uudellamaalla peritään terveyskeskusmaksu. Siitä pitäisi luopua.

Tony Hagerlund

Yleisellä tasolla on absurdia, että pääosin hyväosaiset työssäkäyvät pääsevät ilmaiseksi lääkäriin (eli: työterveyshuolto), mutta keskimääräisin pienituloisemmilta peritään maksua. Pahimmillaan käynnin hinta voi olla jollekulle este hakeutua hoitoon. Joten haluan luopua terveyskeskusmaksuista. Olen kuitenkin realisti. Siihen ei ole vielä taloudellisia mahdollisuuksia. Jos se tehtäisiin heti, pitäisi jostain muualta leikata.

Huumeiden käyttöhuoneet pitää ottaa käyttöön, jos laki sen mahdollistaa.

Tony Hagerlund

Tämä ei ole kontrollispolitiikka-asia, vaan terveydenhoitoasia. Kuunnelkaamme ammattilaisia. Yksikään asiantuntija ei ole tietääkseni sanonut, että käyttöhuoneista ei olisi hyötyä ihmisille ja kansanterveydelle. Likaiset ruiskut levittävät tauteja, epäpuhtaat huumeet tappavat. Jos vain nämä kaksi ongelmaa saataisiin kuriin, niin siitä olisi suurta inhimillistä hyötyä. Vastustan suuresti sitä, että moraalisilla perusteilla aiheutetaan tarpeetonta kärsimystä – ja vielä muille, ei itselle. Ilman, että se kärsimys edes johtaa mihinkään hyvään. Kärsimys on vain kärsimystä.

Alueeni pitäisi rahoitaa HUSia nykyistä enemmän perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden kustannuksella.

Tony Hagerlund

Tämä on pitkässä juoksussa oikea tie. Enemmän ennaltaehkäisyä ja varhaista puuttumista. Mutta meidän pitää ensin ennaltaehkäistä ja puuttua varhain, jolloin sairaaloihin tulee vähemmän painetta, ja sitten voidaan satsata lisää varheiseen toimintaa. Ei siis voida vain vähentää henkilökuntaa, mutta lähettää silti yhtä suurta määrää potilaita sairaalaan.

Länsi-Uusimaa vähensi hammashuollon palveluseteleitä, koska alueelle on tulossa omaa kapasiteettia. Tämä on oikea suunta.

Tony Hagerlund

Tämä on oikea suunta silloin, kun alueella on enemmän omaa kapasiteettia. Mutta niitä omia hammashuollon palveluita pitää olla tarjolla.

Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuttomat kuukautistuotteet.

Tony Hagerlund

Osa 25-vuotiaista on jo töissä käyviä ja hyvätuloisia. Rajaisin vuosimäärän alemmas.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Tony Hagerlund

Espoon veroprosentti on maltillinen. Meillä on tarvittaessa varaa hieman korkeampaan veroprosenttiin, jos sillä turvataan vaikkapa koulujen toimintaedellytykset.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Tony Hagerlund

Ei suuria tuloeroja pidä tavoitella, mutta toki oma työstä pitää palkita. Niin kauan kuin minisosiaalietuudet ovat sellaisella tasolla, että ne tarjoavat riittävän elintason, niin sen jälkeen voi olla myös tuloeroja. Mutta kadulle ketään ei saa jättää.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Tony Hagerlund

Valtio asettaa reunaehtoja ja säätää lakeja, jotka pitää huomioida. Mutta ei valtion tule muutoin sekaantua yrityselämään, siitä ei ole iloa kenellekään. Eli olen tässä kohden kahta eri mieltä: pitää olla hyvät ja selkeät pelisäännöt, mutta toisaalta sen jälkeen yritysten pitää päästä kilpailemaan ilman valtion sekaantumista.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Tony Hagerlund

Ei Suomessa ole helppo elää sosiaaliturvan varassa. Se leipä on kapea ja epävarma. Ihmettelen mistä tämä idea yleensä tulee – työttömän pitää osoittaa hakevansa työtä ja toimeentulotuen saajan pitää pyrkiä parantamaan tilannettaan. On totta, että osalla on elämänhallinta heikolla tolalla. Monet kärsivät mielenterveysongelmista. Joku ei halua tai edes kykene pyrkimään töihin. Mutta vastustan suuresti mallia, missä jokaikistä työtöntä syytellään asiasta. On työelämässäkin ihmisiä jotka eivät tee työtä tosissaan. Ei olisi kivaa jos leikattaisiin kaikilta 10 % palkasta "kun joku siellä kuitenkin laiskottelee työssään."

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Tony Hagerlund

Pidän nykytilannetta pääosin hyvänä. On tärkeää, että ns. välttämätöntä infra (kuten vaikka vesilaitos) on julkisessa omistuksessa. Ei se ole markkinataloutta jos joku pääsee myymään vesijohtovettä, se olisi ihan vain lupa painaa rahaa. Samoin tietyt strategiset omistukset ovat ihan järkeviä. Tällä viittaan potentiaalisiin kasvualoihin ja tiettyjen esimerkiksi logistiikan kannalta tärkeisiin yrityksiin. Kunnilla taasen on esimerkiksi elinkeinoyhtiöitä, joiden avulla ne toteuttavat yhtä tärkeää tehtäväänsä, eli elinvoiman kehittämistä. Ja oppilaitokset kouluttavat. Mutta näiden jälkeen valtion ja kuntien tulisi mielestäni keskittyä melko passiivisesti rahastoimaan euroja pahemman päivän varalle.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Tony Hagerlund

Maailma on kansainvälinen ja Suomi on kansainvälinen. Vaikka maahanmuuttoon liittyy myös ongelmia ja haasteita, ei monikulttuurisuudessa ja monimuotoisuudessa ole periaatteen tasolla mitään vikaa. Monikulttuurisimpia maita ja valtakuntia ihmiskunnan historiassa ovat esimerkiksi Rooman valtakunta ja Yhdysvallat. Pidän näitä molempia aikansa edelläkävijöinä, vaikka Yhdysvaltojen viime vuosista voi olla montaa mieltä.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Tony Hagerlund

Ei kristillisissä arvoissa ole mitään vikaa. Mutta lähtökohtaisesti on syytä mennä lain ja asetusten mukaan, eikä uskonnon tule ohittaa lakisääteisiä tehtäviä.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Tony Hagerlund

No totta maar! Minun on jotenkin hankala hahmottaa viime vuosien keskustelua. Maailma ei ole millään muotoa tasa-arvoinen, mutta jotenkin kummasti osa kokee, että tasa-arvossa on menty jotenkin liian pitkälle. Kaikkien on tärkeää saada olla sellaisia kuin he ovat, eikä se ole keneltäkään pois. Ja kyllä, uskon suuresti tieteeseen. Tieteellisesti vinkkelistä sukupuolia on enemmän kuin kaksi ja raja ei ole selkeä. Joten sillä mennään. Minusta ei saa päättäjää joka taistelee tiedettä vastaan.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Tony Hagerlund

Tietyissä tilanteissa lasten on hyvä olla tottelevaisia, ja auktoriteettejä on syytä kunnioittaa. Mutta ne eivät ole mikään hyvä lähtökohta lasten kasvulle kohden vanhemmutta. En halua enkä toivo meillä vuosisadan takaista mallia jossa lasten kuuluu vaieta ja olla "pikkuaikuisia". Joten eivät nuo ole tärkeimpiä arvoja. Parempia lähtökohtia ovat mielestäni rehellisyys, empatia, vastuullisuus, rohkeus (uskallus kokeilla uutta ja puolustaa oikeudenmukaisuutta), kohteliaisuutta ja muiden kunnioitus sekä sinnikkyys (kuten kyky jatkaa, vaikka kohtaisi haasteita). Meidän tehtävämme on tukea lasten kasvua tasapainoisiksi aikuisiksi. Ei vaatia heiltä kuuliaista totteliaisuutta olematta itse sen arvoisia.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Tony Hagerlund

Kyllä, meidän tulee vähentää omia päästöjämme. Ja ei todellakaan kannata odottaa, että kaikki muut astuvat askeleita samaan tahtiin. Tälle on myös taloudelliset perusteet: 1) Ilmastonmuutos tulee kalliiksi. Mitä veikkaatte, että Kalifornian palot maksoivat? Ennaltaehkäisy on halvempaa. 2) Ilmastonmuutos tarjoaa myös yrityksille mahdollisuuksia. Suomeen tulee paljon datakeskuksia, koska meillä on paljon vähäpäästöistä sähköä. Perässä seuraa kenties ja toivottavasti paljon teollisuutta. Ei tulisi ilman satsauksia vihreään energiaan. Omistan itse jonkin verran Wärtsilän osakkeita. Siinä on yritys, joka on ottanut hienosti roolia tulevien vuosikymmenten maailmassa.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Tony Hagerlund

Suomen ja suomalaisten etu on tärkeä asia, mutta olemme tässä maailmassa yhdessä muiden kanssa. Puhutaan sitten taloudesta, turvallisuudesta tai ilmastonmuutoksen torjunnasta, niin kaikki nämä ylittävät rajat. Tarvitsemme ystäviä, emme eristäytymistä. Eristäytynyt Suomi on köyhä ja huonosti voiva Suomi. Sitä en halua.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Tony Hagerlund

Tähän on hankala vastata. Ympäristö tulee huomioida. Toisaalta myös talouskasvua ja työpaikkoja tarvitaan. En näe näitä välttämättä ristiriitaisena asiana. Esimerkiksi uusiutuvat energia on (pääosin) hyvä asia niin luonnolle kuin talouselämälle. Samoin vaikkapa metsäteollisuuden jalostusasteen parantaminen on molemmilla tavoin hyvä asia.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Tony Hagerlund

Olen suuri demokratian ystävä. Lisäksi uskon, että demokraattinen ja avoin tapa toimia tuottaa parhaita mahdollisia tuloksia. On tärkeää, että päätökset eivät ole mielivaltaisia ja kansalaisilla on itsenäinen asema suhteessa valtaapitäviin – lait sitovat kaikkia. Ns. "vahvan johtajan malli" voi tuntua kivalta sen hetken, kun se vahva johtaja tekee mitä itse toivoisi tehtävän. Mutta sitten se vahva johtaja rupeaa tekemään asioita mitä et todellakaan toivo, kerää verovaroja perheelleen ja lopulta nimittää hemmotellun poikansa seuraavaksi diktaattoriksi. Sitten ollaankin yhteiskunta jossa kukaan ei halua olla – mutta jos sen sanoo ääneen, päätyy miettimään asiaa vankilaan.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Tony Hagerlund

On myös turvallisuuden kannalta tärkeää, että eri puolilla Suomea asutaan. Mutta se pitää tehdä tukemalla elinkeinoja ja kouluttamalla osaajia.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Tony Hagerlund

Ihmiset haluavat asua kaupungeissa, niin meillä kuin muualla. Tämä on maailmanlaajuinen ilmiö. Ei poliitikkona pidä taistella tuulimyllyjä vastaan. Toki kasvun pitää olla hallinnassa, palveluiden pitää toimia ja kaupunkiympäristössä pitää olla hyvä elää.