Ehdokkaan Oliver Priimägi tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Oliver Priimägi

Oliver Priimägi

Sdp

Nro 2269

Kunta + alue

Lupaan edistää yhteistyötä, pitää vastuullisuuden näkökulman aina mukana päätöksenteossa sekä ajaa aina inhimillisyyttä ja tasa-arvoa.

Sosiaalinen media:

Ikä:

20

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Tampere

Postinumeroalue:

33200, Tampere Keskus Läntinen

Hyvinvointialue:

Pirkanmaan hyvinvointialue

Ammatti:

Opiskelija

Koulutus:

Lukio/ammattikoulu

Kielitaito:

Suomi, englanti, viro

Kuvausteksti:

Olen elämäniloinen, humoristinen, asianosaava ja vastuullinen nuori ehdokas, jolla on kokemusta vaikuttamisesta nuorisovaltuustosta. Toimin vuonna 2024 esimerkiksi Tampereen nuorisovaltuuston puheenjohtajana sekä hyvinvointialueen nuorisovaltuuston jäsenenä. Kaikkein tärkeintä minulle on olla vaikuttajana anteeksipyytelemättömästi aivan oma itseni.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Oliver Priimägi

Kaikkia alueen palveluita ei voi keskittää yhteen isoon yksikköön välimatkojen ollessa suuria.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Oliver Priimägi

Mielenterveyskriisi on käsillä ja mielenterveyden ongelmat lisääntyvät lisääntymistään. Mielenterveyspalveluihin ja niiden saavutettavuuteen on panostettava. Tämä kuitenkaan ei ole yksinomaan hyvinvointialueen tehtävä, vaan myös valtion tulisi esimerkiksi lisätä aloituspaikkoja korkeakouluihin ja aloille, joista valmistutaan asian ammattiosaajiksi.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Oliver Priimägi

Pelastustoimen rahoitus on toistaiseksi ollut turvatumpi kuin sote-palveluiden ja sanoisin sote-puolen olevan laajemmin ahdingossa. Näen, että tällaisessa tilanteessa pelastustoimen budjetin turvaaminen ei ole prioriteetti sote-palveluista leikkaamisen rinnalla.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Oliver Priimägi

Perusterveydenhuollon ja sairaaloiden toiminta on hyvin erilaista, joten työntekijöiden suora siirtäminen ei ole nähdäkseni tehokasta eikä järkevää. Perusterveydenhuoltoa ja sosiaalipalveluita tulee kuitenkin vahvistaa, jotta lääkärille ja hoitajalle pääsee kiireettömästi alle 14 vuorokaudessa. Tätä ei kuitenkaan pidä tehdä erikoissairaanhoidon kustannuksella.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Oliver Priimägi

Lastensuojelun palveluista noin 80 prosenttia on yksityisen puolen tuottamia. Tärkeintä on, että palvelut järjestetään aina lapsen etu edellä. Lastensuojelussa on siirryttävä kohti ennaltaehkäisevää toimintamallia, joka turvaa lapsen hyvinvoinnin ja vähentää huostaanottojen tarvetta. Varhaista tukea on lisättävä, jotta perheiden voimavaroja ja lasten kotioloja pystytään vahvistamaan.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Oliver Priimägi

Ihmisen tarvitessa ympärivuorokautista hoivaa, on paikka kyettävä järjestämään lakisääteisessä ajassa ilman tarpeetonta viivästystä. Vanhustenhuolto on toteutettava ikäihmisten itsensä ehdoin.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Oliver Priimägi

Tulemme olemaan riippuvaisia ulkomaisesta hoitohenkilökunnasta. Myös hoitohenkilökunnan palkkojen nostaminen olisi tärkeä tapa saada houkuteltua lisää myös suomalaisia alalle ja pysymään sillä.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Oliver Priimägi

Nykyään turha hallinto ja byrokratia syövät aivan turhan paljon varoja hyvinvointialueilla. Tähän on saatava muutos yhdistelemällä alueita keskenään tulevaisuudessa. Yhdistämisiä ei kuitenkaan tule tehdä hetken päähänpistosta, vaan niiden täytyy olla harkittuja ja suunniteltuja.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Oliver Priimägi

Sen sijaan, että eduskunta karsisi hyvinvointialueiden tehtäviä, tulisi sen mielestäni lisätä niiden rahoitusta.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Oliver Priimägi

Suomen verotusjärjestelmää ei ole mielestäni syytä tehdä monimutkaisemmaksi antamalla verotusoikeutta hyvinvointialueille. Verotusoikeuden valmistelu ei ole ajankohtaista.

Kysymysteema: Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaan hyvinvointialueella on otettava käyttöön omalääkärimalli kaikille alueen asukkaille.

Oliver Priimägi

Omalääkäri sekä -hoitajamallin käyttöönottaminen tekisi hyvinvointipalveluista saavutettavampia ja inhimillisempiä.

Jos pitää valita, rikon mieluummin lakia hyvinvointialueiden rahoituksesta kuin perustuslakia, jonka mukaan jokaisella on oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Oliver Priimägi

Maan hallituksen asettaman lain mukaan hyvinvointialueiden tulee kattaa alijäämänsä 2026 mennessä. Tämä on mielestäni aikatauluna aivan liian tiukka ja se johtaa hyvinvointialueet väkisin tekemään hätiköityjä ja epäinhimillisiä päätöksiä. Tältä osin ongelma on mielestäni laissa ja sen epärealistisissa tavoitteissa. Alijäämien kattamisvelvollisuutta tulee pidentää.

Huumeiden käyttöhuoneet pitää ottaa käyttöön, jos laki sen mahdollistaa.

Oliver Priimägi

Tämä olisi tärkeä tapa suojella huumeiden käyttäjiä tartuntataudeilta ja koittaa tuoda heitä sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin. Käyttöhuoneet ovat osa vastuullista päihdepolitiikkaa.

Aluevaltuustolla on liian vähän valtaa asukkaiden palveluihin vaikuttavissa päätöksissä.

Oliver Priimägi

Nykyään päätöksenteko hyvinvointialueilla on nähdäkseni hyvin viranhaltijalähtöistä. Aluevaltuuston roolia tulisi vähintäänkin selkeyttää.

Omaisten on otettava nykyistä enemmän vastuuta ikäihmisten hoivasta.

Oliver Priimägi

Vaikka ajatuksen tasolla se on kaunista, että omaiset vastaisivat ikääntyvistä vanhemmistaan, ei se kuitenkaan ole realistista pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa. Kaikilla yksinasuvilla vanhemman sukupolven edustajilla ei ole lähisukulaisia lähettyvillä pitämässä näistä huolta, eikä tästä voi syyttää esimerkiksi töiden perässä muualle muuttaneita omia lapsia. Hyvinvointivaltion on pidettävä huolta heikoimmistaan ja varmistettava, että kaikki saavat apua ja tukea tarpeidensa mukaan.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Oliver Priimägi

Tämä riippuu todella paljon siitä, mistä veroista puhutaan. Mielestäni esimerkiksi kuntaveron korottaminen ei ole tasa-arvoinen toimi, sillä se on tasavero ja iskee suhteessa kaikkein kovimmin pienituloisiin. Jos taas puhutaan valtakunnallisesti esimerkiksi haittaverojen korotuksista, on asia aivan toinen. Peruspalveluista leikkaamisen tulisi olla mielestäni vaihtoehdoista viimeisin, mutta on myös osattava tarkastella, onko jotain sektoreita, joilla leikkaukset eivät välttämättä vaikuta yhtä rajusti ihmisiin. Tehtäessä leikkauksia tai veronkorotuksia asiaa on aina tarkasteltava tulevaisuusvaikutukset mielessä pitäen.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Oliver Priimägi

Henkilön tulot eivät koskaan määritä ihmisen arvoa. Lahjakkuutta ja ahkeruutta on monenlaista, eivätkä tulot todellakaan korreloi niiden kanssa. Tuloerot ovat kasvaneet Suomessa liian suuriksi nykyään, mutta ne ovat silti jollain tasolla osa yhteiskuntaamme.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Oliver Priimägi

Valtion on taattava reilut pelisäännöt markkinoilla ja puututtava tiukemmin esimerkiksi ilmastolle haitalliseen yritystoimintaan. Luotan kuitenkin vapaiden markkinoiden toimivuuteen. Vapaa liike-elämä on yksi osatekijä Suomen elinvoimalle ja markkinoiden joustavuudelle.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Oliver Priimägi

Kysymyksessä itseäni häiritsee sana “helppo”. En usko, että kenenkään sosiaaliturvan varassa elävän elämä olisi erityisen helppoa.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Oliver Priimägi

Valtion ja kuntien omistamaa yritystoimintaa ei tule vähentää, jos se on kannattavaa ja palvelee yhteiskunnan ja ihmisten etua. Turhaa sääntelyä on kuitenkin vältettävä, jotta markkinoiden terve kilpailu säilyy.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Oliver Priimägi

Monimuotoisuus ja -kulttuurisuus tekevät yhteiskunnastamme saavutettavamman, vapaamielisemmän sekä kansainvälisemmän. Suomen ja suomalaisten tulisi suhtautua asiaan myönteisemmin ja edistää integraatiota ja kohdella jokaista maassa asuvaa tasa-arvoisesti.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Oliver Priimägi

Kristilliset arvot, kuten lähimmäisenrakkaus, heikoimpien auttaminen ja perheen merkitys ovat todella kauniita ja luovat hyvän pohjan politiikalle. Toisaalta monet kristilliskonservatiivisuuteen liittyvät arvot tekevät yhteiskunnasta sulkeutuneemman ja syrjivämmän. Mielestäni kristillisyyttä itsessään ei tule korostaa politiikassa, mutta on tärkeää tunnistaa, että on myös tärkeitä ja kauniita arvoja, jotka ovat myös osa kristillisiä arvoja.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Oliver Priimägi

On absurdia, että virallisesti Suomessa on edelleen käytössä vain kaksi sukupuolta. Tampereen julkisissa tiloissa tulisi ottaa sukupuolen moninaisuus voimakkaammin huomioon. Julkisissa tiloissa tulisi aina olla myös sukupuolineutraalit WC- ja pukutilat.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Oliver Priimägi

Kurittaminen ei ole kasvatuskeinoista kaikkein toimivin saatikka rakentavin, mutta toki jollain tasolla tottelevaisuuden opettaminen on tärkeää. Mielestäni Auktoriteetin kunnioittamisen sijaan jokaisen kunnioittaminen olisi paljon merkityksellisempi arvo, joka opettaa.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Oliver Priimägi

Jokaisen maan tulee kantaa oma kortensa kekoon. Jos Suomessa edistetään vihreää siirtymää muista huolimatta, luo se myös paljon mahdollisuuksia innovaatioille, joita voidaan tulevaisuudessa levittää muualle maailmaa. Haluamme olla historian oikealla puolella tässäkin asiassa ja toimia edelläkävijöinä.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Oliver Priimägi

Toki me Suomessa ajamme Suomen politiikkaa ja asioita, mutta mielestäni meidän on tärkeää pitää huoli myös heistä, jotka eivät identifioidu suomalaisiksi, mutta asuvat silti Suomessa. Lisäksi päätöksiä tehtäessä on aina otettava huomioon myös ilmasto ja globaali yhteisö.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Oliver Priimägi

Nykyään teemme ympäristönsuojelua talouskasvun ehdoin. Mielestäni talouskasvua pitäisi kuitenkin luoda ympäristön ehdoin. Uskon todella, että nämä ovat yhteensovitettavissa, mutta jos eivät, niin ympäristön suojelun tulee olla etusijalla. Myös ympäristön edun ajamisen kautta syntyy uusia työpaikkoja, ja pitkällä tähtäimellä tämä työ on nimenomaan sitä, joka takaa kirkkaamman tulevaisuuden kaikille, myös taloudelle.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Oliver Priimägi

Laeista ja kansainvälisistä sopimuksista tulee pitää kiinni. Asioita saadaan kyllä tehtyä niiden puitteissa. Näen, että Suomen johtajan tulee olla jollain tavalla vahva ja kestää julkisuutta ja kovaa painetta. Johtajan tulee kuitenkin aina näyttää myös herkkyyttä ja inhimillisyyttä.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Oliver Priimägi

Valtion peruspalvelut, kuten terveydenhuolto sekä peruskoulu, on turvattava koko maassa, se on selvää. Harvaanasuttuja alueita ei kuitenkaan ole järkeä pitää elossa keinotekoisin rakentein. Jokaisella on oikeus valita asuinpaikkansa, mutta jokaisen tulee myös hyväksyä kompromissit työllistymisen, asuinkustannusten ja palvelutarjonnan suhteen.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Oliver Priimägi

Ihmisten muuttaminen kaupunkeihin on merkki kasvusta. Se antaa lisää tilaa luonnolle, mahdollistaa julkisen liikenteen käytön ja vähentää päästöjä. Toisaalta sen mukana tulee uusia ongelmia, kuten laajempi asunnottomuus ja työttömyys. Näen kaupungistumisen lähinnä positiivisena asiana, mutta sen mukana tuomia ongelmia ei tule sivuuttaa.