Ehdokkaan Anu Kantola tiedot

Kuvassa Vihreät -puolueen ehdokas Anu Kantola

Anu Kantola

Vihreät

Nro 2150

Kunta + alue

Hyvinvoiva ihminen elinvoimaisessa ympäristössä on kestävän kasvun perusta.

Sosiaalinen media:

Ikä:

35

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Espoo

Hyvinvointialue:

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Ammatti:

viestintäasiantuntija, tuntiopettaja

Koulutus:

Alempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi on äidinkieleni. Olen työskennellyt pitkään englanniksi, yritysmaailmassa ja opetustyössä. Ruotsin kielen taitoni on hiukan ruosteessa, mutta ymmärrän hyvää arkiruotsia. Lomamatkoilla tulen toimeen myös espanjaksi ja ranskaksi.

Kuvausteksti:

Monipuolinen ja monialainen taustani on antanut minulle laajan näkökulman niin työelämään kuin arjen haasteisiin. Olen espoolainen vanhempi, ihmisoikeusaktivisti, Seta ry:n puheenjohtaja, Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan sukupuoli, talous ja valta -jaoston asiantuntija sekä Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen. Työskentelen tuntiopettajana ammattikorkeakoulussa ja asiantuntijana valtakunnallisessa ESR+ koordinaatiohankkeessa. Opiskelen taloustieteen maisteriksi (KTM) ja olen koulutukseltani myös rikosseuraamusalan sosionomi sekä kulttuurituottaja (AMK). Tulen alunperin pieneltä paikkakunnalta pitkän linjan yrittäjäsuvusta. Minulle tärkeitä arvoja ovat kattavasti koko yhteiskuntaa läpileikkaava yhdenvertaisuus, luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen sekä hyvinvointia tukevat taloudelliset linjaukset. Ihmiset voivat hyvin ja kukoistavat parhaiten elinvoimaisessa ympäristössä – tästä yhdistelmästä syntyy myös yhteiskunnallisesti kestävää kasvua.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Anu Kantola

Joissain tapauksissa keskittäminen on perusteltua, esimerkiksi tiheämmin asutuilla alueilla. Alueellinen yhdenvertaisuus ja palveluiden saavutettavuus ei kuitenkaan saa kärsiä.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Anu Kantola

Mielenterveyspalveluihin täytyy laittaa lisää rahaa, se on selvää. Mielenterveyspalveluiden tarpeen ehkäisy voi toisaalta lähteä myös jostain muusta kohteesta, joten resurssien jakaminen asiantuntevasti on oleellista.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Anu Kantola

Leikkaukset tai toimintojen tehostaminen tasaisesti ovat varmaan välttämättömiä tässä talouspoliittisessa tilanteessa. En pidä ajatuksesta, että tärkeistä palveluista leikattaisiin toistensa kustannuksella. Meillä on myös hyviä välimalleja ja niiden työstämiseen pitäisi löytyä enemmän energiaa.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Anu Kantola

Peruspalveluiden vahvistaminen ehkäisee erikoissairaanhoidon tarvetta. Painopisteitä pitää tarkastella pitkän aikavälin tekijöitä huomioiden, ei lyhytnäköisillä suorilla leikkauksilla. Ihmisten heittely paikasta toiseen ilman selkeitä päämääriä ei ole ratkaisu.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Anu Kantola

Yksityiset yritykset ovat ensisijaisesti liiketoimintaa, vaikka toimisivatkin julkisten palvelujen tuottajana. Lastensuojelun palveluista ei saa tulla kaupallinen bulkkituote, vaan niissä on keskityttävä yksilöiden hyvinvoinnin varmistamiseen. Lapset ja nuoret ansaitsevat yhdenvertaiset kasvun ja kehittymisen mahdollisuudet.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Anu Kantola

Miten suosimme kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista niiden vanhusten kohdalla, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa? Tämä ei ole looginen ajatus. Kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista pitää suosia niiden kohdalla, joiden kunto mahdollistaa sen. Ympärivuorokautista hoivaa tarvitseville pitää olla mahdollisuus siihen.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Anu Kantola

Haluaisin haastaa hiukan tätä terveydenhuollon työvoimapulan ajatusta, koska nähdäkseni leikkauksien myötä tulleet rekrytointikiellot ja irtisanomiset ovat sitä arkea, jossa nyt elämme. Mutta kyllä, mikäli emme saa muuten työvoimaa hoitoalalle, tottakai maahanmuutto on erittäin hyvä ratkaisu siihen. Ihmisillä täytyy silti joka tapauksessa olla elämiseen riittävä palkka ja kunnolliset työolot.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Anu Kantola

En ole itse saanut toistaiseksi hyviä perusteluja sille, että alueita olisi nimenomaisesti liikaa.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Anu Kantola

Toki esimerkiksi pelastuspalvelut voitaisiin siirtää takaisin valtion hoidettavaksi, jos se katsottaisiin tarkoituksenmukaiseksi. Omasta mielestäni järkevämpää olisi antaa hyvinvointialueille verotusoikeus.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Anu Kantola

Hyvinvointialueiden verotusoikeus edistäisi alueellista päätöksentekoa.

Kysymysteema: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Länsi-Uudellamaalla peritään terveyskeskusmaksu. Siitä pitäisi luopua.

Anu Kantola

Julkisten palvelujen yhdenvertainen saavutettavuus on tärkeää. Terveyskeskusmaksujen perimisessä pitää käyttää maksuluokkaperusteita ja varmistaa, että hoitoa tarvitsevat pääsevät sen piiriin maksukyvystä huolimatta.

Huumeiden käyttöhuoneet pitää ottaa käyttöön, jos laki sen mahdollistaa.

Anu Kantola

Käyttöhuoneet ovat tutkitusti toimiva osa inhimillistä päihdepolitiikkaa.

Alueeni pitäisi rahoitaa HUSia nykyistä enemmän perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden kustannuksella.

Anu Kantola

Peruspalveluihin panostaminen ehkäisee erityissairaanhoidon tarvetta. Perusterveydenhuoltoa ja sosiaalipalveluita tulee priorisoida.

Länsi-Uusimaa vähensi hammashuollon palveluseteleitä, koska alueelle on tulossa omaa kapasiteettia. Tämä on oikea suunta.

Anu Kantola

Hammashuollon tilanne Länsi-Uudellamaalla on kaamea. Palveluseteleitä tulisi käyttää tukena siihen saakka, kun oma kapasiteetti on todistetusti toimiva osa terveydenhuoltoa. Sitten voimme tarkastella asiaa uudestaan.

Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuttomat kuukautistuotteet.

Anu Kantola

Mielestäni ei ole tarpeellista tarjota maksuttomia kuukautistuotteita kaikille, mutta kuukautisköyhyys on todellinen ongelma. Niille, jotka tarvitsevat apua kuukautistuotteiden hankintaan on tarjottava maksuttomat kuukautistuotteet mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi terveyskeskuksista pitäisi olla mahdollisuus hakea maksuttomia kuukautistuotteita.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Anu Kantola

Julkisten palveluiden ja sosiaalietuuksien leikkaaminen on lyhytnäköistä. Kuntalaisten hyvinvoinnista nipistäminen tulee aiheuttamaan ongelmia pitkällä aikavälillä. Mikäli veronkorotuksiin päädytään, on se järkevämpää tehdä hallitusti ja suunnitellusti kuin ensin leikkaamalla ja sitten kuitenkin pakkokorotuksin myöhemmin.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Anu Kantola

Suuret tuloerot eivät korreloi millään tavoin ihmisten lahjakkuuden ja / tai ahkeruuden kanssa.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Anu Kantola

Valtion taholta tuleva sääntely on tiettyyn rajaan saakka hyvä asia, mutta toimiva markkinatalous on kuitenkin tässä talousjärjestelmässä tärkeä rahoitusmekanismi eikä siihen pidä puuttua liikaa.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Anu Kantola

Suomi on saanut Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitealta useita huomautuksia sosiaaliturvan riittämättömästä tasosta, joten tämä väite on virheellinen myös kansainvälisessä kontekstissa tarkasteltuna. Heikommassa asemassa olevien ihmisten olojen kurjistaminen on ideologinen valinta, eivätkä sosiaaliturvan leikkaukset paranna kansantaloutta saati ihmisten motivaatiota osallistua yhteiskuntaan.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Anu Kantola

Valtion ja kunnan on hyvä omistaa sellaisia toimintoja, jotka ovat yhteiskunnan kannalta tärkeitä. Näitä ovat esimerkiksi vesihuolto, energiantuotanto ja liikenneinfra tarkoituksenmukaisissa rajoissa.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Anu Kantola

Monimuotoisuus ja monikulttuurisuus parantavat innovaatiokyvykkyyttämme. Kulttuurien välinen ymmärrys parantaa yhteistyötä yrityskentällä. Emme voi poteroitua omiin siiloihimme, jos haluamme parantaa maailmantaloudellista asemaamme.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Anu Kantola

Demokraattisessa yhteiskunnassa päätöksenteon pitää perustua tutkittuun tietoon. Kristilliset arvot saavat olla yksilölle tärkeitä, mutta yhteisen päätöksenteon pitää lähteä yhdenvertaisuudesta.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Anu Kantola

Meillä on kaikilla yhdenvertainen itsemäärittelyoikeus ja oikeus päättää omasta kehostamme. Sukupuolen moninaisuus on tunnustettu tosiasia ja nykyaikaisessa yhteiskunnassa se pitää todeta myös julkisen päätöksenteon tasolla.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Anu Kantola

Ihmisten yhdenvertaisuus ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia. Lapsille ja nuorille pitää antaa väyliä osallistua päätöksentekoon ikätasoisesti. Argumentointitaidot ja kohtelias kyseenalaistaminen ovat olennaisia keinoja tässä. Emme halua rakentaa autoritääristä yhteiskuntaa diktaattorimaista johtamista varten, vaan edistää demokraattisen päätöksenteon kehittymistä.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Anu Kantola

Ehdottomasti. Suomi on tunnettu ennen esimerkillisenä maana sekä ilmastotoimien että yhdenvertaisuuden edistämisen suhteen - nyt tämä maakuva on alkanut rapistua. Ilmastonmuutoksen torjunta tarvitsee meitä kaikkia, Suomi voisi olla siinä hyvä edelläkävijä ja palata arvostettujen suunnannäyttäjien joukkoon.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Anu Kantola

Oma näkemykseni suomalaisuudesta on varmaan laajempi kuin mitä tämä vaalikone hakee - siksi häilyvä mielipide. Suomi ei pärjää maiden välisessä vertailussa eristäytymällä vaan voimakkaalla yhteistyöllä. Siksi Suomen ja suomalaisten etu itseasiassa onkin kansainvälistyä.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Anu Kantola

Ovatko ne keskenään ristiriidassa? Ekologisesti kestävä kasvu on mahdollista, mutta vaatii sitä että ihmiset ymmärtävät mitä talouskasvu on ja millaiset talousjärjestelmät tulevat menestymään jatkossa. Kapitalistinen talousjärjestelmä on pian tulossa aikansa loppuun ja meidän on muutenkin kehitettävä uusia toimintamalleja. Ympäristön etu on niissä olennaista.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Anu Kantola

En kannata autoritäärisiä järjestelmiä tai diktatuuria vaan toimivaa demokratiaa. Haluan, että päätöksenteko perustuu lain asettamiin rajoihin ja läpinäkyviin prosesseihin. Yhdenvertainen kohtelu kaikille on menestyvän valtion perusperiaate.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Anu Kantola

Eri alueilla Suomessa on erilaisia vahvuuksia, on koko yhteiskunnan etu että näitä alueellisia vahvuuksia korostetaan ja ihmisillä on vapaus päättää asuinpaikkansa niiden mukaan.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Anu Kantola

Suomessa tarvitaan sekä hyviä kaupunkeja että hyvää maaseutua, emme pärjää ilman toisiamme. Kaupungistumisen hyviä puolia ovat mm. energiatehokkuus, palveluiden saavutettavuus ja osaamisen keskittyminen.