Ehdokkaan Kirsikka Typpö tiedot

Kuvassa Kokoomus -puolueen ehdokas Kirsikka Typpö

Kirsikka Typpö

Kokoomus

(vaaliliitto Kok + Rkp)

Nro 2055

Kunta + alue

Varmistetaan laadukas hoito myös tulevaisuudessa. Ennaltaehkäisevyys, mielenterveys, vaikuttavuus ja nuoret.

Sosiaalinen media:

Ikä:

19

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Kannus

Postinumeroalue:

69100, Kannus Keskus

Hyvinvointialue:

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue

Koulutus:

Lukio/ammattikoulu

Kielitaito:

Suomi, englanti, ruotsi, venäjä, italia

Kuvausteksti:

Olen Kirsikka, 20-vuotias ylioppilas Kannuksesta. Kampanjoin vaaleissa etäyhteyksin, sillä olen kevääseen asti au pairina Brysselissä. Politiikkaan lähdin alunperin nuorisovaltuustotoiminnan kautta. Olen toiminut Kannuksen nuorisovaltuuston puheenjohtajana ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen nuorisovaltuustossa. Hyvinvointialueellamme toimin myös kauteni ajan tulevaisuus - ja hyvinvointilautakunnassa. Haluan osaltani olla edistämässä kestävää politiikkaa, jossa päätöksenteko perustuu yhteistyöhön, keskusteluun ja faktoihin. Vapaa-aikaani vietän liikunnan, läheisten tai kulttuurin parissa. Musiikki ja lukeminen ovat lähellä sydäntäni.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaimmat mielipiteet arvoista arvokonservatiivi - arvoliberaali-akselilla.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Kirsikka Typpö

Hyvinvointialueen palveluita on tarkasteltava kokonaisuutena. Jos keskittämisellä voidaan turvata kaikkien palveluiden saatavuus ja niiden laadukkuus, on sitä harkittava. Toki täytyy tarkkaan pohtia, mitkä palvelut on välttämätöntä säilyttää lähipalveluina kaikille hyvinvointialueen asiakkaille tai voidaanko palveluita järjestää toisella tapaa, esim. liikkuvin palveluin tai osittain etänä. Asiakas edellä!

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Kirsikka Typpö

Se, että mielenterveyspalveluihin panostetaan, ei ole pois muualta. Mielenterveysongelmat aiheuttavat kustannuksia myös muihin terveydenhuoltopalveluihin ja laajalti koko yhteiskuntaan. Tartutaan juurisyyhyn, ei sammutella pieniä paloja sen ympärillä.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Kirsikka Typpö

Pelastustoimessa on varmistettava se, että lait ja määräykset toteutuvat. Näin ollen pelastustoimen budjetin muokkauksessa ei ole paljon pelivaraa ilman, että se vaikuttaa palveluihin. Sote-palveluissa täytyy etsiä tehokkaampia ja vaikuttavampia palvelumuotoja, jotka voidaan toteuttaa rahoituksen raameissa.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Kirsikka Typpö

Muutos on tehtävä hallitusti, mutta se on välttämätön. Tämä säästää sekä yksilöä että järjestelmää: perussairaanhoito ei ole yhtä kuormittavaa kuin raskaammat erikoissairaanhoidon palvelut. Muutoksella voitaisiin alkaa panostaa enemmän ennaltaehkäisyyn sekä näin ehkäistä vakavampien ongelmien syntyä.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Kirsikka Typpö

Arviointi lastensuojelun tarpeesta hoidetaan nyt julkisella, minkä jälkeen toimet toteuttavat suurilta osin yksityiset palvelut. Järjestelmä toimii tällä hetkellä hyvin, joten en näe tarvetta sen muuttamiselle. Koska julkinen sektori on jo nyt hyvin kuormittunut, ei ole tarvetta lisätä ylimääräistä kuormitusta antamalla lisää palveluita sen tuotettavaksi.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Kirsikka Typpö

Kotihoidossa ja yhteisöllisessä asumisessa on monia hyviä puolia: vanhus saa olla pidemmän aikaa kotona ehkäpä puolisonsakin kanssa. Lisäksi tämä on keino pitää vanhuksen toimintakykyä yllä, koska hän voi toimia itsenäisemmin. On kuitenkin oltava tarjolla myös ympärivuorokautista hoivaa siinä vaiheessa, kun muut palvelumuodot eivät enää ole vaihtoehto. Hoidon on palveltava vanhusta ja oltava hyvä ratkaisu myös omaisille, joille kotihoito saattaa olla esimerkiksi melko työllistävää.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Kirsikka Typpö

Meidän on välttämätöntä löytää ratkaisuja sote-alan työvoimapulaan, ja ulkomaisten työntekijöiden rekrytointi on keinoista yksi. Emme voi kuitenkaan luottaa sokeasti siihen, että ulkomainen työvoima paikkaa työvoimapulan. Asiantuntijoiden, kuten Superin, huolet esim. ulkomaisten hoitajien kielitaidosta on otettava tosissaan. Ulkomailta rekrytoidessa on siis varmistettava, että rekrytointiprosessi saatetaan loppuun saakka - intergraatiosta huolehtimalla. Lisäksi sote-alalla täytyy varmistaa työntekijöiden hyvinvointi ja työssä viihtyminen, sillä ilman näitä eivät tätä tärkeää työtä hoida ulkomainenkaan työvoima!

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Kirsikka Typpö

Sote-uudistuksen kanssa ollaan niin aluillaan, että nyt on annettava alueille työrauha. Hallituksella on oikeus yhdistää alueita, jos ne eivät selviä velvoitteistaan tai eivät saa talouttaan korjattua. Tämä on kuitenkin äärimmäinen toimi. Minusta alkuun on siis annettava alueille mahdollisuus selvittää haasteensa ja kehittää aluettaan. Yhteistyötä alueiden välillä toki olisi mieleistä kehittää, jolloin esim. toimivien mallien leviäminen ympäri Suomen toteutuisi paremmin.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Kirsikka Typpö

Valitettavasti hyvinvointivaltiomme rakoilee liitoksistaan nykyisellään, joten karsintaa palveluihin on tehtävä. On parempi keskittyä siihen, mitkä ovat välttämättömiä palveluita ja panostaa niihin. Jos jaetaan olemattomia rahasummia vähän kaikkialle, lopputulos kärsii.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Kirsikka Typpö

Riskinä on, että kansalaisen verotaakka nousisi. Lisäksi alueiden erilaisuuden ja niiden budjettien suuruuserojen takia verotasot vaihtelisivat paljon. Tällöin tarvittaisiin tasausjärjestelmää, mikä tarkoittaisi vain lisää kuormitusta valtionhallinnossa. Lopulta kerätyt verot eivät edes olisi enää välttämättä oman alueen käytössä.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Kirsikka Typpö

Verojen korottaminen tekee hallaa koko taloudelle: kotitalouksien käytettävissä olevat varat eivät mene kulutukseen vaan veroihin. Näin ollen esimerkiksi paikallisten yritysten tarjoamien palveluiden kuluttaminen vähenee. Tämä taas heikentää taloutta. Maksettavien verojen määrä on jo nyt tarpeeksi korkea monille. Toki verotusta esimerkiksi korkeimmissa tuloluokissa tai joitakin verohelpotuksia on tutkittava kriittisesti.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Kirsikka Typpö

Pienituloinen ei hyödy siitä, että rikas köyhtyy. Minusta tämä kuvaa hyvin sitä, miten tuloeroihin on suhtauduttava. Liian suuret tuloerot ovat haitaksi ja on varmistettava se, että Suomessa tuloerot eivät polarisoidu. Lahjakkuudesta ja ahkeruudesta on kuitenkin palkittava. Toisen menestys ei ole toiselta pois. Täytyy varmistaa se, että meillä toteutuu mahdollisuuksien tasa-arvo ja että yksilöllä on mahdollisuus parantaa elintasoaan.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Kirsikka Typpö

Markkinatalous lisää kasvua. Markkinat toimivat silloin parhaiten, kun niitä ohjaavat kysyntä ja tarjonta. Elämme sitä paitsi jo nyt sekataloudessa, jossa valtio kuitenkin vaikuttaa markkinoihin. Markkinoiden reiluus ja esimerkiksi kuluttajien oikeudet on varmistettava sääntelyllä ja laeilla, jotka meillä jo nyt on.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Kirsikka Typpö

Tuskin kukaan sosiaaliturvan varassa elävä kokee elämänsä helpoksi. Kun yksilö ei perustelluista syistä voi elättää itseään, on hänen saatava apua. On kuitenkin totta, että sosiaaliturvaan liittyy myös kannustinloukkuja, jotka saattavat vähentää motivaatiota työn tekemiselle.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Kirsikka Typpö

Omistuksia tulisi vähentää ainakin sellaisilla sektoreilla, joilla palveluntuottajia löytyisi myös yksityiseltä puolelta.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Kirsikka Typpö

Suomeen on aina kohdistunut muuttoliikettä. Monikulttuurisuus ja monimuotoisuus kannattaa valjastaa positiiviseksi asiaksi, josta hyödymme. Esimerkiksi työelämään saadaan lisää ahkeria ja uudella tavalla ajattelevia työntekijöitä. Toki maahanmuuton haasteet on tiedostettava ja niihin on etsittävä ratkaisuja.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Kirsikka Typpö

Monet yhteiskuntamme perusteista perustuvat kristillisille arvoille: lähimmäisenrakkaus, toisten kunnioittaminen ja moraaliset opit. Nämä ovat arvoja, joista tulee pitää kiinni.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Kirsikka Typpö

Kaikkia on kohdeltava kunnioittavasti ja tasa-arvoisesti.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Kirsikka Typpö

Lapsen tulee oppia olemaan rakastettu ja rakastamaan muita. Se luo pohjan luottamukselle, joka elämässä on tärkeää. Lisäksi lapsen empatiataidot ja itsetunto kehittyvät. Toki tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeitä asioita, jotka myös valmentavat esimerkiksi työelämään. Näen kuitenkin, että jos tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen nostettaisiin ykkösasioiksi kasvatuksessa, eläisimme karussa maailmassa.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Kirsikka Typpö

Suomella on monta maata paremmat resurssit päästöjen vähentämiseen. Se on myös esimerkiksi suomalaisille yrityksille markkinamahdollisuus. Toisaalta meidän on myös muistettava, että päästöjen vähentäminen on globaali haaste, jota Suomi ei voi yksin ratkaista.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Kirsikka Typpö

Kansallista itsekkyyttä tarvitaan. Jos unohdamme oman maamme, ei meistä ole heikkona kansakuntana ajamaan muidenkaan etua.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Kirsikka Typpö

Minusta ympäristö ja talouskasvu ovat yhteensovitettavissa. Ei etsitä ristiriitoja, vaan ratkaisuja.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Kirsikka Typpö

Säännöt on tehty oikeusvaltion suojaksi. Sääntöjen rajamailla toimiminen on ensimmäisen askel sille, että säännöistä luovutaan. Tästä ei koskaan seuraa hyvää.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Kirsikka Typpö

Ketään ei voi pakottaa muuttamaan tai pysymään jossakin paikassa. Huoltovarmuuden ja turvallisuuden näkökulmasta koko Suomen asutettuna pitäminen on kuitenkin tärkeää. Keinotekoisesti tehtynä tämä ei kuitenkaan ole kestävää. On parempi tukea alueita kehittymään omia vahvuuksiaan hyödyntämällä.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Kirsikka Typpö

Kaupungistuminen näyttää olevan nykyajan trendi. Jokainen valitkoon itse, asuuko maalla vai kaupungissa. Sekä kaupungissa että maalla asumisessa on hyviä ja huonoja puolia.