Ehdokkaan Anne-Mari Jussila tiedot

Kuvassa Kokoomus -puolueen ehdokas Anne-Mari Jussila

Anne-Mari Jussila

Kokoomus

(vaaliliitto Kok + Rkp)

Nro 2031

Kunta + alue

Näkemystä, osaamista ja rohkeutta. Edistän omalla toiminnallani yhteistyökykyistä, kehittävää sekä eteenpäin katsovaa politiikkaa.

Sosiaalinen media:

Ikä:

48

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Tampere

Postinumeroalue:

33250, Pispala

Hyvinvointialue:

Pirkanmaan hyvinvointialue

Ammatti:

lukion rehtori

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Äidinkieleni on suomi. Puhun ja kirjoitan erinomaista englantia. Hyvä ruotsin kieleni on vain ruosteessa käytön puutteesta johtuen. Saksaa ymmärrän, mutta kielioppia en enää muista ja siksi sen puhuminen on hankalaa.

Tehtävät:

kunnanvaltuutettu

Kuvausteksti:

Olen elämänmyönteinen, aktiivinen ja asioihin tarttuva poliitikko. Pirkanmaan hyvinvointialueella olen varavaltuutettu. Toimin sekä konsernijaoston että hyvinvointi ja kokonaisturvallisuusjaoston jäsenenä. Olen myös ehdolla kuntavaaleissa Tampereella, missä olen tällä hetkellä valtuutettuna. Päätöksentekoani ohjaa sekä sydän että arkijärki. Omaan näkemystä ja monipuolista osaamista niin kunnan kuin hyvinvointialueen sisällöistä ammatillisesti ja henkilökohtaisesti. Olen rohkea ottamaan asioita hoidettavakseni ja uskallan puuttua myös haasteellisiin tilanteisiin. Sydämeni asioita ovat mm. lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen, helposti saavutettavat sote-palvelut, laadukkaat palvelupolut, innostavat ja monipuoliset kulttuuri- ja liikuntapalvelut sekä Tampereen ja Pirkanmaan elinvoiman kehittyminen oikeaan suuntaan kestävän talouden periaatteella. Edistän omalla toiminnallani yhteistyökykyistä, kehittävää sekä eteenpäin katsovaa politiikkaa.


Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Anne-Mari Jussila

Nyky-yhteiskunnan uusien palvelumuotoilujen äärellä en näe keskittämistä saman tien palvelujen heikennyksenä. Jotkut palvelut on hyvä toteuttaa lähipalveluna, toiset voidaan toteuttaa hyvin liikkuvina palveluina tai myös etäpalveluina. Tähän vaikuttaa myös kohderyhmät ja heidän tarpeensa. Keskittäminen tuo säästöjä, ja niitä kaipaamme hyvinvointialueella.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Anne-Mari Jussila

Meillä tulisi olla useita erilaisia mielenterveyspalveluita. Ihmisten haasteet ja tarpeet ovat kovin erilaisia ja on olennaista varmistaa, että palveluihin pääsee silloin, kun niitä tarvitaan. Mielenterveyspalveluihin tulee nyky-yhteiskunnassa panostaa. Kokoomuksen ajama terapiatakuu on tarpeellinen suuntaus. Mielenterveyspalveluita voidaan toteuttaa matalalla kynnyksellä myös muiden kuin hyvinvointialueiden palveluina (esim. seurakunnat, järjestöt).

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Anne-Mari Jussila

Kaikki hyvinvointialueen toiminnot tulee perata säästöjen löytymiseksi.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Anne-Mari Jussila

Poistutaan siiloista ja tehdään enemmän yhteistyötä potilaan etu mielessä. Erikoissairaanhoidon tulee huomioida omassa toiminnassaan nykyistä paremmin myös esim. potilaan kuntoutus ja psykososiaalinen tuki.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Anne-Mari Jussila

Kannatan monituottajamallia, mutta lastensuojelussa ollaan menty aivan äärilaitaan ostopalveluissa. Tällä palvelusektorilla pitäisi olla myös jonkin verran myös omaa palvelutarjontaa. Näin varmistamme kaikkien palveluiden laadun ja hintatason järkevyyden.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Anne-Mari Jussila

Suurin osa ikäihmisistä haluaa ja kykenee olemaan kotihoidon asiakkaana. Kun ikäihminen tarvitsee enemmän apua, sitä tulisi kuitenkin saada mahdollisimman nopeasti. Suomen ikääntyessä ikäihmisten ympärivuorokautisen hoidon tarve lisääntyy. Molemmista palvelupolkuja tulee kehittää kestävä talous huomioiden.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Anne-Mari Jussila

Tarvitsemme sekä kotimaista että ulkomaista työvoimaa useisiin eri ammatteihin, myös hoitoalalle. Ihmiset halutaan töihin. Ulkomaisen hoitohenkilökunnan koulutuksen laatuun tulee panostaa.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Anne-Mari Jussila

SOTE-uudistuksessa luotuja alueita on liian paljon. Ensimmäiset toimintavuodet ovat todistaneet tämän haasteen olemassa olemisen.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Anne-Mari Jussila

Uusien toimintatapojen kehittämisen ja myös työtehtävien tarkastelun kautta löytyy varmasti säästökeinoja. Tämän lisäksi sidosryhmien kuntien kuntien kanssa tulee kyetä sopimaan rajapintatyön vastuista.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Anne-Mari Jussila

Ei kolmannelle verotusasteelle.

Kysymysteema: Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaan hyvinvointialueella on otettava käyttöön omalääkärimalli kaikille alueen asukkaille.

Anne-Mari Jussila

Kokoomus tukee omalääkärimallin käyttöönottoa hoidon laadun kehittämiseksi. Toimintatapamuutos tulee tehdä porrastetusti ja hallitusti.

Jos pitää valita, rikon mieluummin lakia hyvinvointialueiden rahoituksesta kuin perustuslakia, jonka mukaan jokaisella on oikeus riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Anne-Mari Jussila

Pirkanmaalla ollaan hyvässä vauhdissa sekä sote-uudistuksen käytännön kehittämisessä että talouden tasapainottamistoimissa.

Huumeiden käyttöhuoneet pitää ottaa käyttöön, jos laki sen mahdollistaa.

Anne-Mari Jussila

En kannata huumeiden käyttöhuoneita.

Aluevaltuustolla on liian vähän valtaa asukkaiden palveluihin vaikuttavissa päätöksissä.

Anne-Mari Jussila

Aluevaltuustolla on melko vähän valtaa, aluehallituksella sen sijaan on paljon valtaa. Politiikan hyödyntämistä hyvinvointialueilla vasta harjoitellaan. Uskon, että tilanne tulee muuttumaan parempaan toisella valtuustokaudella.

Omaisten on otettava nykyistä enemmän vastuuta ikäihmisten hoivasta.

Anne-Mari Jussila

Itse koen omien vanhempieni ja appivanhempieni auttamisen kunnia-asiana ja yritän löytää tähän aikaa arjestani parhaan kykyni mukaan. Ymmärrän, että pitkät välimatkat tekevät erityisesti hoitovastuun kantamisesta haasteellista. Yhteiskunta ei voi kuitenkaan ottaa kaikista toimista täyttä vastuuta, vaan yksilöillä on myös vastuita. Tässä on merkittävä arvokysymys, josta meidän tulisi puhua Suomessa enemmän.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Anne-Mari Jussila

Kokoomuksen tehtävänä on tehdä töitä joka päivä sen eteen, että kunnissa ja alueilla rakennetaan elinvoimaa omista vahvuuksista ponnistaen. Haluamme huolehtia vastuullisesti hoidetusta kestävästä taloudesta. Verojen korottaminen on aina viimeinen keino ratkoa kunnan/alueen haasteita, koska se nakertaa omasta työstä ansaitun palkan ostovoimaa.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Anne-Mari Jussila

Yritteliäisyys ja ahkeruus ovat itselleni merkittäviä perusarvoja, joita yritän parhaan kykyni mukaan edistää laajalti myös omassa arjessani. Toisen menestyminen ei ole keneltäkään pois, päinvastoin. Myös yhteiskunnan kannalta katsottuna (esim. verotulojen kertyminen).

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Anne-Mari Jussila

Kannatan markkinatalouden perusteita.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Anne-Mari Jussila

Työ on parasta sosiaaliturvaa. Se antaa toimeentulon lisäksi niin paljon enemmän, kuten sosiaalisia suhteita ja mielekkyyttä elämään.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Anne-Mari Jussila

Suomi tarvitsee lisää markkinataloutta ja yksityistä omistajuutta. Meidän tulisi toteuttaa toimenpiteitä kilpailun avaamiseksi. Tarkasteluun on otettava niin monopolit kuin inhouse-yhtiöt. Monituottajamalli parantaa palveluiden laatua ja pitää myös hinnat kurissa. Tämän hetkinen sisäänpäin kääntyminen palvelujen tuottamisessa esim. hyvinvointialueilla on väärä suuntaus.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Anne-Mari Jussila

Suomi ikääntyy ja lasten syntyvyys on laskussa. Tarvitsemme lisää asukkaita ja täten myös työvoimaa ulkomailta, jotta selviämme maamme tulevaisuuden haasteista. Maahanmuuttajien kotoutumisen tulee panostaa nykyistä paremmin. Pirkanmaalla keskuskaupunki Tampereen strategisena tavoitteena on kansainvälistyminen. Sen eteen on tehtävä vahvaa yhteistyötä useilla eri sektoreilla. En kannata nykyistä kärkevää ja polarisoituvaa politiikkaa kansainvälisyysasian ympärillä. Se lokeroi ihmisiä turhaan ja vahvistaa eripuraa ja vastakkainasettelua.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Anne-Mari Jussila

Evankelisluterilaiset arvot ovat suomalaisille tärkeitä ja niiden kunnioittaminen on osa kulttuurihistoriaamme, jota tulisi arvostaa myös poliittisessa päätöksenteossa. Ymmärrän silti yhteiskunnallisen muutoksen tarpeen, mutta se ei tarkoita kaikesta entisestä luopumista. Esimerkiksi sateenkaariaatteen edistäminen on itselleni tärkeää.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Anne-Mari Jussila

Tuen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämistä, mutta silti koen, että faktaperustaisesti sukupuolia on vain kaksi.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Anne-Mari Jussila

Rakkaus ja rajat ovat hyvä periaate lasten kasvattamiselle. Lisäksi kannatan periaatetta, että koko kylä kasvattaa. Rajojen asettaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lapsella ei olisi sananvaltaa omassa perheessään.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Anne-Mari Jussila

Tampereen kaupungin tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupungin alueen kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään 80 prosenttia vuoteen 1990 verrattuna ja loput 20 prosenttia kompensoidaan. Tätä tavoitetta tulee edistää, mutta arkijärjen käyttö on toki sallittua, jos maailmanpolitiikan tilanne on jotakin aivan toista. Pirkanmaan hyvinvointialue elää tätä samaa seudullista todellisuutta.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Anne-Mari Jussila

Suomen ja suomalaisuuden sekä myös tamperelaisuuden että pirkanmaalaisuuden etu edellä mennään. Globaalissa maailmassa kunta- ja aluepolitiikkaa ei kuitenkaan voi valitettavasti erottaa muusta kansallisesta politiikasta. Toki meidän tulee kantaa myös oma vastuumme sekä kansallisesti että globaalisti. Niin kovien arvojen kuin pehmeiden arvojen suhteen. Emme elä Pirkanmaalla tyhjiössä, vaan osana isoa kokonaisuutta.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Anne-Mari Jussila

Ympäristön etu tulee huomioida osana päätöksentekoa myös Pirkanmaan hyvinvointialueella. Päätöksenteon tulee perustua tiedolla johtamiseen usealla tasolla.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Anne-Mari Jussila

Johtajuus on arvostettava asia, jota esimerkiksi pormestari Kummola on edustanut esimerkillisesti Tampereella. Kummolan verkostot ovat mm. sellaisia, joista Tampereen lisäksi myös Pirkanmaa ja täten myös hyvinvointialue on hyötynyt huomattavasti. Nykyjohtajuuteen kuuluu myös delegoinnin taito ja osallistamisen huomioiminen, sekä kuuntelemisen taito. Tampereella tätä yhteistyökykyä on politiikassa edistetty esimerkillisesti - se on paikallinen supertaito, jota toivoisi edistettävän myös hyvinvointialueella.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Anne-Mari Jussila

Kaupungistuminen on tosiasia, joka tulisi huomioida myös valtakunnan politiikassa nykyistä paremmin. On hassua että esim. osoitamme valtion osuuksia toisen asteen koulutuksissa sellaisille toimijoille, joilla on opiskelijapulaa. Meidän tulisi kohdistaa tuki sinne, missä sillä on aito tarve.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Anne-Mari Jussila

Seuraamme megatrendiä, jolle emme oikein voi mitään. Tämän trendin tulisi näkyä nykyistä vahvemmin valtakunnan politiikassa. Nykyinen hallitus on ottanut kuuden suurimman kaupungin vahvasti osaksi päätöksenteon valmistelua. Hyvä niin. Keskuskaupunkien menestyminen luo vaurautta koko maakunnalle. Hyvinvointialueella tätä yhteisen hyvän ymmärtämistä pitäisi painottaa nykyistä enemmän.