Ehdokkaan Nina Nummela tiedot

Kuvassa Liike Nyt -puolueen ehdokas Nina Nummela
Nina Nummela Liike Nyt (vaaliliitto Kd + Liik)Nro 38
Lupaan aina ajaa Suomen etua ja varmistaa, että Suomen erityisasema kaukana pohjoisessa huomioidaan.
Sosiaalinen media:
Ikä:53
Paikkakunta:Vantaa
Kunta:country
Ammatti:yrittäjä, sijoitusalan asiantuntija
Koulutus:Ylempi korkea-aste
Kielitaito:Suomi, ruotsi, englanti
Kuvausteksti:Olen yrittäjä ja sijoitusalan asiantuntija, talousasioiden parissa olen työskennellyt yli 14 vuotta. Olen kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu ja varakansanedustaja. Asun Vantaalla ja kotoisin olen Kuortaneelta, Etelä-Pohjanmaalta, jossa kasvoin maanviljelijäperheessä. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri Helsingin kauppakorkeakoulusta. Olen erityisen huolestunut Suomen taloudesta ja EU:ssa tehtyjen päätösten vaikutuksesta Suomen talouteen ja kilpailukykyyn. EU:n sääntelyssä on tärkeää tunnistaa erot jäsenmaiden välillä ja sopeuttaa ne paikallisiin oloihin. EU:ssa on huomioitava Suomen maantieteellinen ja ilmastollinen asema kaukana pohjoisessa sekä Suomen erityisasema Venäjän rajanaapurina, joka vaikuttaa merkittävästi Suomen vientiin ja elinkeinoelämään. Suomen metsäteollisuudesta ja maataloudesta on pidettävä huolta, jotta huoltovarmuus ja oma ruoan tuotanto säilyvät kannattavana.

Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan kansalliskonservatiivi.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Talous
EU:lla pitää olla mahdollisuus ottaa jatkossakin yhteistä velkaa.
Nina Nummela

EU:n velka- ja elvytyspaketti oli kertaluontoinen kustannuserä, jollaiseen Suomella ei, ainakaan tällä hetkellä, ole tässä taloudellisessa tilanteessa varaa. Lisäksi velkapaketti on kohdennetty väärin.

EU:n sääntelyä on kevennettävä yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.
Nina Nummela

Sisämarkkinoiden toimivuuden kannalta reilut pelisäännöt ja tasapuoliset kilpailuolosuhteet ovat elinehto. Pärjätäkseen kilpailussa suomalaiset yritykset kuitenkin tarvitsevat valtiontukia. On väärin, että suuret maat, kuten Saksa ja Ranska, pystyvät vääristämään kilpailua myöntämällä ylisuuria valtiontukia oman maan yrityksilleen. Lisäksi EU:n on säilytettävä kilpailukyky USA:ta vastaan, joka tukee oman maan yrityksiä miljardeilla dollareilla.

EU:n tulisi säädellä tiukemmin tekoälyn kehitystä ja käyttöä, jotta sen riskejä voidaan hallita paremmin.
Nina Nummela

Jos sääntelyä tehdään, sääntely tulisi olla maailmanlaajuista, ei pelkästään Eurooppaa koskevaa. EU:n on oltava mukana teknologian kehityksessä ja innovaatioissa tekoälyn osalta.

Maatalouden tukemista EU:n varoin pitää vähentää.
Nina Nummela

Ruoantuotanto on merkittävä osa niin Suomen kuin koko EU:n huoltovarmuutta ja turvallisuutta. Meidän on huolehdittava maaseudun elinvoimaisuudesta ja suomalaisen maatalouden toimintakyvystä ja jatkuvuudesta myös tulevaisuudessa.

Kysymysteema: Turvallisuus ja ulkosuhteet
Ukraina pitää ottaa EU:n jäseneksi, vaikka sota ei olisikaan loppunut.
Nina Nummela

Ukrainan tulee täyttää EU:n asettamat jäsenkriteerit, mutta jos vaihtoehto on Venäjän alaisuuteen joutuminen, niin kriteereistä voidaan varmasti hieman joustaa. Toki tällä hetkellä usea maa, kuten myös Ukraina, on hyvin kaukana EU:n asettamista kriteereistä, joten neuvotteluprosessi tulisi olemaan hyvin haastava. Eikä Suomen tule joutua maksumieheksi laajenemisen johdosta.

EU-maiden pitää yhdessä pyrkiä keskittämään turvapaikanhaku unionin ulkopuolelle.
Nina Nummela

Eurooppaan pyrkivien turvapaikkahakijoiden hakuprosessia tulee tehostaa ja siirtää käsittelyä lähemmäs lähtömaata. Hallitsematon siirtolaisuus on uhka niin Euroopan turvallisuudelle kuin siirtolaisille itselleen. Maahanmuuttajien salakuljetus ja ihmiskauppa polkevat ihmisarvoa ja lisäävät järjestäytynyttä rikollisuutta. Lisäksi huonosti hoidettu maahanmuutto ja laittomat pakolaiset johtavat kohdemaassa moniin lieveilmiöihin ja turvattomuuteen. Sen sijaan hallittu työperäinen maahanmuutto on EU-alueelle välttämätön.

EU:n on ryhdyttävä järjestelmällisesti vähentämään kauppaa Kiinan kanssa.
Nina Nummela

Kaikesta riippuvuudesta eroon hankkiutuminen lienee mahdotonta, silla EU tuo Kiinasta jopa yli 90 prosenttia mm. akuissa ja älylaitteissa käytettävistä metalleista. Esim. kaivoshankkeita kiirehtimällä voimme saada tänne uutta teollisuutta ja investointeja. Euroopan on parannettava omavaraisuutta Kiinan tuonnista riippuvaisten tuotteiden osalta.

Aiempaa suurempi osa EU:n budjetista pitää ohjata puolustusteollisuuden vahvistamiseen.
Nina Nummela

Nato vastaa parhaiten EU:n sotilaallisesta puolustuksesta, siitä huolimatta Euroopan puolustuskykyä on kasvatettava nopeasti. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on merkittävästi muuttanut Euroopan puolustustarvetta, eikä Eurooppa aiemmin ole ollut täysin varautunut tähän. On suuri pelko, että Venäjä alkaa suunnittelemaan uutta hyökkäystä jos/kun Ukrainan sota joskus päättyy.

Kysymysteema: Unionin suunta
EU:n on vähennettävä tulonsiirtoja jäsenmaiden välillä.
Nina Nummela

Enemmän tulonsiirtoja toivovat luonnollisesti maat, jotka ovat nettosaajia. Tulonsiirtoja on vähennettävä, koska Suomi on nettomaksaja, eikä meidän maksutaakkaa tule lisätä enempää.

EU:n toimivaltaa on laajennettava sosiaalipolitiikkaan liittyvissä asioissa.
Nina Nummela

Eri maiden sosiaalipolitiikka on hoidettu hyvin eri tavoin, joten olisi hyvin haastavaa laajentaa ja yhtenäistää julkisten palveluiden toteutus ja rahoitus.

EU:n on tavoiteltava muuttumista liittovaltioksi pitkällä aikavälillä.
Nina Nummela

Nykyinen rakenne on riittävä.

Kysymysteema: Ympäristö ja ilmasto
Suomen jäsenyys EU:ssa on hyvä asia.
Nina Nummela

EU:sta on kaiken kaikkiaan ollut Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa. EU:n jäsenyys on vientivetoiselle Suomelle eduksi, mutta Suomen on pidettävä puoliaan EU:ssa. Suomen on huolehdittava, että alueelliset erot huomioidaan EU:n päätöksenteossa. Suomen, ja muidenkin jäsenmaiden, erityispiirteet on huomioitava nykyistä paremmin. Suomen on tehtävä omalta kannaltaan parempaa EU-politiikkaa.

Lihan, munien ja maidon tuotantoon suunnattuja tukia on vähennettävä maatalouden päästöjen vähentämiseksi.
Nina Nummela

On tärkeää ylläpitää suomalaista maataloutta sekä Suomen ja EU:n huoltovarmuutta. Ei ole perusteltua suunnata tukia vain tiettyihin tuotteisiin ja vähentää muualta. Tarvitsemme laaja-alaista elintarviketuotantoa myös tulevaisuudessa. Tukien vähentämisestä kärsisi Suomen maatalous ja tuontielintarvikkeiden määrä vain kasvaisi. Meidän on huolehdittava maaseudun elinvoimaisuudesta ja suomalaisen maatalouden toimintakyvystä ja jatkuvuudesta myös tulevaisuudessa. Ei myöskään ole mitään järkeä, että EU:n ulkopuolelta tuodut elintarvikkeet ovat halvempia kuin kotimaiset!

Jäsenmaiden pitää saada päättää itse, kuinka paljon ne hakkaavat metsiään.
Nina Nummela

Kyllä, ehdottomasti. Esim. Suomessa tällä hetkellä metsien kasvu ylittää hakkuiden ja poistuman määrän eli vaikka hakkuita ei rajoitettaisi, niin silti pysytään ilman ja hiilinielujen kannalta kestävällä tasolla. Tärkeintä on tehdä järkeviä hakkuita ja käyttää puu pitkään hiiltä sitoviin hankkeisiin. Lisäksi hakkuiden määrän vähentäminen vähentäisi työpaikkoja ja valtion tuloja, tähän meillä ei nyt ole varaa. Lisäksi puupohjaisten tuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan, jos siirrämme tuotantoa muihin maihin, kokonaisvaikutus ilmastolle on huonompi.

EU:n on tehtävä sitovat suunnitelmat, joilla luovutaan fossiilisista polttoaineista kokonaan.
Nina Nummela

EU:lla on selkeä hiilineutraalisuustavoite vuonna 2050. EU:n tulee olla edelläkävijä ja näyttää esimerkkiä ilmastomuutoksen vastaisessa työssä, mutta se ei saa kohtuuttomasti rasittaa EU:n taloutta. EU:n täytyy investoida ja panostaa innovaatioihin, jotka auttavat ilmastomuutoksen torjunnassa sekä esim. jätehuollossa. Ensiarvoisen tärkeä tehtävä olisi saada isot valtiot, kuten Kiina, Intia ja Yhdysvallat mukaan ilmastomuutoksen vastaiseen työhön.

Kysymysteema: Arvot
Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.
Nina Nummela

Suomen verotus on jo nyt maailman korkeimpia. Emme voi korottaa veroja enempää tai menetämme hyviä veronmaksajia ulkomaille, kuten jo nyt tapahtuu. Tietyllä aikavälillä työn verotusta tulee alentaa. Taantumassa se ei ole mahdollista, mutta valtion taloudellisen tilanteen parantuessa tämä lisäisi kansalaisten ostovoimaa ja parantaisi toimeentuloa. Haittaveroja voimme maltillisesti lisätä. Suomi on pitkään elänyt yli varojensa, eikä tämä voi enää jatkua näin. Meidän on pakko tehdä leikkauksia, mutta tärkeintä olisi panostaa myös talouskasvuun, muuten emme saa taloutta elpymään.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.
Nina Nummela

On oikein, että vaativammasta työstä ja ahkeruudesta palkitaan paremmin.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.
Nina Nummela

Millä tavoin talous olisi kaikille reilu, jos valtio puuttuisi? Kaikki valtion puuttuminen ei johda hyvää ja reiluun lopputulokseen.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.
Nina Nummela

Valitettavasti Suomen sosiaalijärjestelmä on liian avokätinen ja se houkuttelee tänne pelkästään tukien varassa eläviä henkilöitä. Suomen talous ei yksinkertaisesti kestä tällaista tukijärjestelmää. Toki tarvitsemme tukia silloin kun elämäntilanne muuttuu ja esimerkiksi työteko ei ole mahdollista.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.
Nina Nummela

Valtion omistus on tärkeää mm. perus infrastruktuurissa. Esim. sähköverkkojen myynti oli virhe. Tietyt strategiset alat esim. huoltovarmuuden säilyttämiseksi on tärkeää pitää valtion omistuksessa. Myös yhteistyö yksityisten yritysten kanssa on tärkeää esim. sosiaali- ja terveysalalla, koska kuntien resurssit eivät riitä kaikkeen palvelun tuottamiseen.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.
Nina Nummela

Kyllä ja ei. Meillä on valtavasti ulkomaalaisia, jotka työskentelevät ja ovat hyvin integroituneet suomalaiseen yhteiskuntaan. Valitettavasti kaikilla integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan ei ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, jolloin rikollisuus ja katujengit ovat merkittävästi lisääntyneet. Olemme jo pahasti Ruotsin tiellä mutta tilanne on toivottavasti vielä korjattavissa. Kotouttaminen on suuri haaste yhteiskunnan kansainvälistyessä. Pieni Suomi ei voi ratkaista koko maailman pakolaisongelmaa, meidän on pakko rajoittaa humanitääristä maahanmuuttoa.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.
Nina Nummela

Ne ovat hyvä pohja ylipäätään elämässä. Pidetään toisistamme huolta ja kohdellaan kaikkia ihmisiä hyvin. Jos kaikki noudattaisivat periaatetta "kohtele toisia, niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan" niin maailma olisi varmasti paljon parempi paikka.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.
Nina Nummela

Sukupuolen moninaisuus otetaan jo nyt erittäin hyvin huomioon Suomessa. Esim. sukupuolineuraalisuuteen mm. liikennemerkit, on käytetty ihan turhaan liikaa rahaa.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.
Nina Nummela

Enemmän rajoja kyllä tarvitaan sekä kotona että kouluissa. Rajojen ja auktoriteetin puute on aiheuttanut paljon nykyisistä ongelmista.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.
Nina Nummela

Suomi on jo nyt vähentänyt merkittävästi enemmän päästöjään kuin moni muu maa. Me emme voi vähentää päästöjä kilpailuedun ja talouden kustannuksella. Suomi voi näyttää esimerkkiä ja on näyttänyt jo nyt, mutta liiallisuuksiin ei pidä mennä tässäkään asiassa. Suomi voi panostaa innovaatioihin, joilla voimme auttaa muita maita ilmasto kysymyksissä.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.
Nina Nummela

Europarlamentaarikon tärkein tehtävä on edustaa omaa maataan! Suomen ja suomalaisten etujen ajaminen Euroopan isojen valtioiden joukossa on suomalaisen europarlamentaarikon tärkein tehtävä. Suomen on voitava päättää itse esim. omasta metsätaloudestaan. Europarlamentaarikon on pidettävä huolta, että Suomen maantieteellinen eritysasema otetaan huomioon ja Suomen kilpailukyky säilyy sekä Euroopassa että globaaleilla merkkinoilla.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.
Nina Nummela

On tärkeää, että Suomi on järkevissä määrin mukana ilmastotalkoissa, mutta ei sokeasti Suomen talouden ja kilpailukyvyn kustannuksella. Mikäli talous ei ole kunnossa, ei myöskään ympäristöstä voida pitää huolta. Tarvitsemme vahvan talouden, jotta voimme huolehtia heikompiosaisista ja myös ympäristöstä. Pieni Suomi ei voi pelastaa kaikkia maita, siihen tarvitaan erityisesti isojen maiden panosta. Tällä hetkellä tarvitsemme myös työpaikkoja. Työn tekeminen on yksi tärkeimpiä asioita ihmiselle ja sen menettäminen voi aiheuttaa suuria sekä taloudellisia että henkisiä ongelmia. Siksi laitan työpaikkojen säilyttämisen ja luomisen kaiken muun edelle, ellei korvaavia työpaikkoja voida osoittaa. Työ on vahvan kansantalouden ja hyvinvoinnin perusta.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.
Nina Nummela

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.
Nina Nummela

Järkevissä määrin kyllä, mutta monissa paikoissa tämä ei valitettavasti ole taloudellisesti mahdollista.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.
Nina Nummela

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.