Ehdokkaan Susanne Päivärinta tiedot

Kuvassa Kokoomus -puolueen ehdokas Susanne Päivärinta

Susanne Päivärinta

Kokoomus

Nro 221

Parlamentaarikkona lupaan tehdä kaikkeni Suomen etujen puolustajana. Tavoitteeni on turvallinen, oikeudenmukainen ja menestyvä Eurooppa.

Sosiaalinen media:

Ikä:

59

Paikkakunta:

Espoo

Ammatti:

Kansanedustaja

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Englanti, italia, kyökkiespanja ja -ruotsi

Tehtävät:

kansanedustaja

Kuvausteksti:

Olen rohkea ja asioihin paneutuva kansanedustaja, yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, suuren valiokunnan ja lakivaliokunnan jäsen sekä Eurooppalaisen Suomen varapuheenjohtaja. Teini-ikäisen äitinä kannan huolta nuorista sukupolvistamme. Pandemia, Venäjän hyökkäyssota ja ilmastokriisin leimaama lapsuus on murheellisesti toinen kuin, mitä sain itse kokea. Haluan olla rakentamassa parempaa tulevaisuutta ja Eurooppaa, joka huolehtii kansalaistensa turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Tutkivana tv-toimittajana tenttasin eri alojen vaikuttajia neljällä eri vuosikymmenellä, nostin esiin epäkohtia ja myös paljastin niitä. Perehdyin niin talouteen, sisä-, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä tieteeseen, rikos- ja oikeuskeisseihin. Juureni ovat Oulussa ja Lapissa. Olen asunut mm. Kaliforniassa ja Italiassa. Kansainvälisyys, oikeudenmukaisuus, demokratia ja sananvapaus ovat arvoja, jotka leimaavat tekemisiäni vahvasti. Suomi tarvitsee puolustajansa, jonka ääni kantaa.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntaan oikeisto.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Talous

EU:lla pitää olla mahdollisuus ottaa jatkossakin yhteistä velkaa.

Susanne Päivärinta

Mahdollisuutta ei tietenkään tule kategorisesti kieltää etukäteen. Se ei tarkoita sitä, että kannattaisin lähtökohtaisesti uusia yhteisvelkoja. Päinvastoin: yhteisvelkaa tulee välttää. Silti ennen kaikkea yhteisvelka riippuu siitä, mihin ja miksi sitä otetaan. EU:n eri rahoitusinstrumentit tulisi ottaa tehokkaammin käyttöön. Elpymispaketin jako tehtiin jäsenmaiden välillä hyvin epätasaisesti eikä varojen käyttöä valvottu riittävän tehokkaasti, joten tuollainen ei saa enää toistua tulevaisuudessa. Sodan laajentuminen tai muu vakava kriisi EU:n alueella voivat vaatia yhteisvelan ottoa. Myös Ukrainaa on tuettava sodassa ja jälleenrakennuksessa. Huoltovarmuus ja kokonaisturvallisuus tulee olla ykkösprioriteetti EU:ssa.

EU:n sääntelyä on kevennettävä yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.

Susanne Päivärinta

EU-sääntelyssä täytyy keskittyä määrän sijasta laatuun. Tulevalla kaudella tulee keskittyä uuden lainsäädännön luomisen sijaan olemassa olevan korjaamiseen, päällekkäisen sääntelyn yhdenmukaistamiseen sekä vanhentuneiden päivittämiseen. Turhaa sääntelyä tulee purkaa etenkin yritysten raportointivelvoitteiden osalta. EU:sta voi tulla tavoitteet, mutta yritysten tulee itse saada päättää keinot, miten niihin päästään. Näin edesautetaan myös tutkimusta ja innovaatioita. Jatkossa sääntelyehdotuksista tulee tehdä ensin huolelliset vaikutusarviot. Myös ilmastotavoitteiden saavuttamisessa on menty liialliseen mikromanageraukseen. Teollisuus ja yritykset tarvitsevat vakaan ympäristön, jotta investoinneille on pitkän aikavälin näkymät, eikä tempoilevaa epävarmuutta.

EU:n tulisi säädellä tiukemmin tekoälyn kehitystä ja käyttöä, jotta sen riskejä voidaan hallita paremmin.

Susanne Päivärinta

EU on hyväksynyt vastikään ensimmäisen tekoälyä sääntelevän lain. Tekoälyn sääntelyssä on tärkeää turvata yksilöiden oikeudet, kuten nyt tekoälyasetuksessa on tehtykin. Sen sijaan yrityksille monisatasivuinen asetus on hyvin haastava. Asetus kuitenkin on nyt hyväksytty ja jatkossa täytyy tarkastella, kuinka se toimii käytännössä ja tehdä myöhemmin tarvittavia muutoksia. Olisi tärkeää löytää tasapaino innovaation ja turvallisuuden välillä.

Maatalouden tukemista EU:n varoin pitää vähentää.

Susanne Päivärinta

On tärkeää turvata kansallinen ruokaturva ja huoltovarmuus. Maataloutta tulee pystyä harjoittamaan eri jäsenmaissa ja elinvoimainen maaseutu on myös Suomen etu. Tulevasta emme tiedä, mutta tuskin kriisit tähän loppuvat. Viisas varautuu etukäteen.

Kysymysteema: Turvallisuus ja ulkosuhteet

Ukraina pitää ottaa EU:n jäseneksi, vaikka sota ei olisikaan loppunut.

Susanne Päivärinta

Ukraina voidaan ottaa jäseneksi vasta, kun jäsenyyskriteerit täyttyvät. Sodan loppuminen ei sinänsä ole kriteeri, mutta olisi hyvin epätodennäköistä, että sotaa käyvä maa täyttäisi vaadittavat kriteerit. Prosessit ovat pitkiä, eikä laajentumien tapahdu yhdenkään hakijamaan kohdalla nopeasti. Työtä riittää niin korruption kitkemisen, oikeusvaltion, demokratian, talouden ja vähemmistöjen kohtelun kuntoon saattamiseksi. On hyvä, että useammassa kandidaattimaassa liikutaan kohti eurooppalaisia arvoja. Ukraina taistelee itsenäisyytensä, demokratian ja koko Euroopan turvallisuuden ja arvojemme puolesta raakalaismaista Venäjää vastaan. Ukrainan asia on meidän kaikkien yhteinen. On tärkeää tukea Ukrainaa kohti EU-jäsenyyttä. Kun jäsenyys joku päivä tapahtuu, vaatii se myös EU:n uudistumista.

EU-maiden pitää yhdessä pyrkiä keskittämään turvapaikanhaku unionin ulkopuolelle.

Susanne Päivärinta

Rajat ylittävä turvapaikanhaku on vaarallista hakijoille, ihmiskauppa ja -salakuljetus kukoistavat. Ihmisiä tulisi kyetä auttamaan enemmän lähtömaissa. Välimereen on hukkunut tuhansia Eurooppaan pyrkiviä jo vuosikymmeniä. EU:n ulkopuolella olevat pakolais- ja vastaanottokeskukset ehkäisevät salakuljetusta, ihmisoikeusloukkauksia ja hukkumiskuolemia. Kesti kaksikymmentä vuotta saada aikaiseksi taakanjakomenetelmä jäsenmaiden kesken. Nyt sovittuun pakettiin kuuluu kymmenen uutta lakiehdotusta, joilla päivitetään EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttolainsäädäntöä. EU-aluelle tehtiin viime vuonna yhteensä 1,14 miljoonaa turvapaikkahakemusta, joka on suurin lukema sitten vuoden 2016. Tilanne on ongelmallinen, eikä se tule helpottumaan sotien, ilmaston lämpenemisen ja uusien kriisien myötä.

EU:n on ryhdyttävä järjestelmällisesti vähentämään kauppaa Kiinan kanssa.

Susanne Päivärinta

Riippuvuutta kaikista autoritäärisistä ja epäluotettavista maista tulee vähentää merkittävästi. EU:n tulee ottaa opiksi. Olemme jo nähneet, mitä energiariippuvuus Venäjään aiheutti. Annoimme Venäjälle geopoliittisen aseen. Kriittisten raaka-aineiden ja komponenttien osalta omavaraisuutta on kasvatettava. Sama pätee myös lääkkeisiin. EU:n täytyykin panostaa strategiseen kilpailukykyynsä, jotta riippumattomuus Kiinasta ja muista autoritäärisistä valtioista saavutetaan. EU:n tulee edellyttää kauppakumppaneiltaan samoihin perusarvoihin sitoutumista kuin se on sitoutunut itsekin. Ihmisoikeudet ovat jakamattomia. Oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien ja demokratiakehityksen tukemista voidaan ohjata kauppapolitiikalla.

Aiempaa suurempi osa EU:n budjetista pitää ohjata puolustusteollisuuden vahvistamiseen.

Susanne Päivärinta

Komission puolustusteollisuusstrategian tarkoituksena on herättää jäsenmaat panostamaan lisää rahaa puolustukseen. Komissio ei voi ostaa aseita, eivätkä sitä EU:n perussopimukset edes sallisi. EU:n puolustuskapasiteetti tulee ajaa ylös. Jäsenmaiden tulee itse investoida puolustukseen ja parantaa näin EU:n valmiutta ja varautumista. Tavoitteena on nyt, että jäsenmaat tekevät vähintään puolet puolustusbudjettiensa hankinnoista EU:n sisältä vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi hankintoja tulee tehdä yhteishankintoina ja kilpailuttaa valmistajia yhdessä. Hanketta vauhdittamaan on EU:n budjetista merkitty 1,5 miljardia euroa. Lisäksi Euroopan investointipankkia on pyydetty muuttamaan lainauspolitiikkaansa niin, että myös puolustus voisi saada pankin rahoitusta.

Kysymysteema: Unionin suunta

EU:n on vähennettävä tulonsiirtoja jäsenmaiden välillä.

Susanne Päivärinta

Tulonsiirtojen tulee ennen kaikkea olla oikeudenmukaisempia ja paremmin kohdennettuja. Nyt, kun sisämarkkinoita murennetaan kaiken aikaa valtiontukijoustoilla, peli ei ole enää reilua. Suomi pienenä vientimaana kärsii. EU:n yhteisen aluepolitiikan tarkoitus on tasata sekä jäsenmaiden välisiä että sisäisiä kehityseroja. Nyt esimerkiksi elvytyspaketista on rahaa valunut alueperusteisesti eikä tarveperustaisesti, jolloin Suomi on häviäjänä. Suuret maat olivat suurimmat saajat elvytyspaketista eikä varojen käyttöä ole valvottu riittävästi. Tulonsiirtoperiaatteita täytyy tarkastella laajemmin uudelleen ennen itälaajentumista.

EU:n toimivaltaa on laajennettava sosiaalipolitiikkaan liittyvissä asioissa.

Susanne Päivärinta

Sosiaalipolitiikka kuuluu jäsenmaiden päätäntävaltaan ja näin tulee olla myös tulevaisuudessa. Tehdään EU-tasolla ne asiat, jotka on järkevää hoitaa yhdessä, kuten ilmastonmuutoksen torjuminen, kokonaisturvallisuus ja strategisesta kilpailukyvystä ja omavaraisuudesta huolehtiminen. Sosiaalipolitiikka on parempi jättää kunkin jäsenmaan omaan harkintavaltaan.

EU:n on tavoiteltava muuttumista liittovaltioksi pitkällä aikavälillä.

Susanne Päivärinta

EU ei voi samaan aikaan haaveilla sekä liittovaltiokehityksestä että itälaajentumisesta. Tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa itälaajentuminen on turvallisuudesta huolehtimista. Emme halua hakijamaiden valuvan Venäjän vaikutuspiiriin.

Kysymysteema: Ympäristö ja ilmasto

Suomen jäsenyys EU:ssa on hyvä asia.

Susanne Päivärinta

EU on tärkein taloudellinen ja poliittinen viitekehyksemme ja arvoyhteisö. Suomi on eittämättä hyötynyt jäsenyydestään monin eri tavoin. Suomen paikka on EU:ssa

Lihan, munien ja maidon tuotantoon suunnattuja tukia on vähennettävä maatalouden päästöjen vähentämiseksi.

Susanne Päivärinta

Kotimaisen ruuan huoltovarmuus on tärkeä tekijä. Jos laskemme tukia, pitää samalla miettiä, olemmeko valmiit nipistämään kotimaisesta ruuantuotannosta ja sanomaan enenevissä määrin kyllä tuontilihalle. On myös tärkeää, että avoimessa maailmankaupassa pidämme huolen siitä, että tuemme parempaa eläinten kohtelua. Ei ole myöskään fiksua sanoa hyvästi eurooppalaiselle tuotannolle. On Suomen etu, että maaseutumme pysyy elinvoimaisena.

Jäsenmaiden pitää saada päättää itse, kuinka paljon ne hakkaavat metsiään.

Susanne Päivärinta

Metsäpolitiikka kuuluu ja pitää kuulua jatkossakin kansalliseen päätösvaltaan. Ei tuo periaate ole muuttunut. On pidettävä huoli, ettei linja muutu jatkossakaan, pyrkimyksiä siihen suuntaan on ollut nähtävissä. Suomalaiset tuntevat itse parhaiten metsänsä. Luonnon monimuotoisuudesta tulee huolehtia.

EU:n on tehtävä sitovat suunnitelmat, joilla luovutaan fossiilisista polttoaineista kokonaan.

Susanne Päivärinta

Viime vuonna järjestetyssä YK:n ilmastokokous COP28:ssa päästiin sopuun siitä, että fossiilisista polttoaineista luovutaan. Jos globaalilla tasolla on päästy yhteisymmärrykseen, niin myös EU:n täytyy voida päästä. Tämä vaatii kuitenkin realistisen suunnitelman ja fiksua sääntelyä. On huolehdittava, että kaikki pysyvät kehityksessä mukana.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Susanne Päivärinta

Ilman kestävää talouskasvua eväät hyvinvoinnin ja turvallisuutemme rahoittamiseksi on äkkiä syöty. Suomen kokonaisveroaste on jo nyt maailman korkeimpia. Korkeasta verotuksesta huolimatta emme edes nykyisellään kykene tuottamaan riittäviä julkisia palveluita. Verotuksen painopistettä tulee siirtää haittojen verotukseen. Korkea työllisyysaste ja menestyvät yritykset ovat hyvinvointimme perusta. Puretaan kannustinloukkuja, tuetaan talouskasvua ja nostetaan työllisyysasteetta. Näin saamme lisää verotuloja ja laadukkaampia palveluja. Korkea työn verotus kasvattaa työvoimakustannuksia ja heikentää yritysten kansainvälistä hinta- ja kustannuskilpailukykyä. Työikäisten määrä vähenee huomattavasti vuoteen 2030 mennessä, joten myös työperäiseen maahanmuuttoon on panostettava.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Susanne Päivärinta

Työntekoon, yrittämiseen, opiskeluun ja itsensä kehittämiseen on tärkeä kannustaa. Se, että joukossamme on ahkeria ja lahjakkaita, tuo hyvinvointia kaikille. Samaan aikaan on huolehdittava, että jokainen voi menestyä ja ponnistaa elämässä eteenpäin lähtökohdistaan tai perheen sosioekonomisesta asemasta riippumatta.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Susanne Päivärinta

Vähemmän regulaatiota, mutta kilpailun pitää olla reilua ja säännöt samat kaikille. Kilpailun avaaminen hallitusti esimerkiksi rahapeleissä, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä apteekkialalla palvelee kuluttajia.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Susanne Päivärinta

Huono-osaisuus ei ole helppoa elämää. Työnteon pitää olla aina kannustavampaa ja kannattavampaa kuin tukien varassa eläminen. Työikäisten ja työkykyisten kannustinloukkuja tulee purkaa. Hyviä verrokkimaita ovat esimerkiksi Ruotsi ja Tanska, joista näemme, että enemmän työntekoon työntävä tulonsiirtojen järjestelmä lisää työllisten määrää.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Susanne Päivärinta

Lähtökohtaisesti valtion ja kuntien pitäisi olla omistajina yrityksissä vain, jos tähän on erityisen painavia perusteita. Joskus niitä edelleen löytyy. Erityisesti kuntien omistukset vain siitä syystä, että vältetään kilpailutus, tulee purkaa. Olipa omistaja kuka tahansa, terve yritystoiminta nojaa taloudelliseen tehokkuutteen, kannattavaan liiketoimintamalliin ja järkevään riskienhallintaan.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Susanne Päivärinta

Globaalissa maailmassa ja kilpailussa pärjääminen edellyttää Suomelta politiikkaa, joka houkuttelee ihmisiä Suomeen asumaan ja tekemään töitä. Maailman suuret kaupungit ovat myös monikulttuurisia ja monimuotoisia. Suomen tulee pysyä kansainvälistymisen kelkassa mukana. Tämä tarkoittaa ihmisoikeuksien kunnioittamista, enkä hyväksy vähemmistöjen, lasten tai naisiin kohdistuvaa syrjintää tai alistamista.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Susanne Päivärinta

Jos kristillisillä arvoilla tarkoitetaan lähimmäisen rakkautta syrjimättä ketään esimerkiksi seksuaaliseen suuntautumisen takia, on se hyvä arvopohja. Poliittisessa päätöksenteossa tulee huomioida perus- ja ihmisoikeudet eikä nojata Raamattuun.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Susanne Päivärinta

On kuunneltava herkällä korvalla niitä, jotka tuovat esiin kokemiaan epäkohtia. Se, ettei itse ole havainnut asiassa puutteita, ei tarkoita, etteikö niitä olisi. Muiden huomioon ottaminen on aina hyvä lähtökohta.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Susanne Päivärinta

Tärkeintä on oppia kunnioittamaan kanssaihmisiä, olivatpa nämä kuinka eri mieltä asioista tahansa. Empatia, kyky asettua toisten asemaan ja kyky kuunnella ovat tärkeitä niin ikään. Se, että uskaltaa seisoa reiluuden ja oikeudenmukaisuuden puolella voi vaatia myös tottelemattomuutta. Rakastavat vanhemmat eivät alista lasta, vaan antavat tälle eväät rakastaa kanssaihmisiä, terveen itsetunnon ja uskalluksen myös asettua vääryyttä vastaan.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Susanne Päivärinta

Suomi ja muut maat ovat velvollisia vähentämään hiilidioksidipäästöjään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja ympäristön suojelemiseksi. Riippumatta siitä mitä muut tekevät, Suomen tulee tehdä osuutensa. Näin Suomi kohentaa talouttaan, yritysten kilpailukykyä ja vähentää riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista. Hiilineutraaliuuden edistäminen on Suomen intressi: ympäristö ja talous kiittävät.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Susanne Päivärinta

Kuka määrittää sen, mikä on suomalaisten ja Suomen etu? On tärkeää, että poliitikot tekevät tasapainoisia ja perusteltuja päätöksiä, jotka ova mahdollisimman hyödyllisiä ja oikeudenmukaisia kaikille. Vaikka Suomen etu asetetaan etusijalle, ei se useimmiten ole ristiriidassa järkevien ja oikeudenmukaisten kansainvälisten päätösten kanssa.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Susanne Päivärinta

Nämä eivät ole vastakkain, turha luoda tällaista vastakkainasettelua. Jos luonnolle ja ympäristölle tuleva rasitus on liian kova tai peruuttamaton, ei sellainen investointi ja yritysmalli luo pitkällä tähtäimellä työpaikkoja eikä talouskasvua. Siellä missä on päästöjä ja ympäristöhaittoja, on niille asetettava asiaankuuluva hinta.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Susanne Päivärinta

Riippuu täysin siitä, millaisia asioita hän on ajamassa ja tekemässä. Ei vahvuus sinänsä takaa sitä, että ollaan liikkeellä järkevien tai kannatettavien asioiden puolesta. Tarvitsemme toki vahvoja johtajia, jotka kykenevät tekemään vaikeita päätöksiä vilkuilematta sivuille. Pitää olla rohkeutta seisoa sanojensa takana.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Susanne Päivärinta

Antaa ihmisten itsensä päättää, missä haluavat asua ja elää. Suomi on pitkä maa, on rikkaus, jos alueiden monimuotoisuus ja elinkelpoisuus säilyvät. Itä- ja Pohjois-Suomi tarvitsevat erityistä tukea elinvoimansa säilyttämiseksi ja myös turvallisuutemme takia.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Susanne Päivärinta

Kuten nähdään ihmiset haluavat lähelle palveluita, vilkkaampaa sosiaalista ja kulttuurista kanssakäymistä ja tarjontaa. Kaupungistuminen tarjoaa Suomelle taloudellista kasvua sekä edistää tehokkaampia ja vihreämpiä järjestelmiä kuten joukkoliikennettä. Kaupungit ovat merkittäviä talouden ja innovaatioiden keskuksia sekä tarjoavat paremmat mahdollisuudet koulutukseen ja urakehitykseen.