Siirry sivun pääsisältöön.

Tietoja Sanoman vaalikoneesta

Sanoman vaalikone on Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien, Aamulehden ja Satakunnan Kansan yhteinen hanke. Sen sisältö on hieman erilainen kunkin median versiossa. Toimintaperiaate on kuitenkin sama.

Miten vaalikone toimii?

Sanoman vaalikoneessa esitetään sarja kysymyksiä, joihin vaaleissa ehdolla olevat ehdokkaat ovat vastanneet etukäteen. Kun vastaat kysymyksiin, vastauksiasi verrataan ehdokkaiden antamiin vastauksiin. Vastaustesi perusteella sinulle suositellaan ehdokkaita, jotka ovat mahdollisimman lähellä sinua vastauksiltaan. Jokaisen vaalikoneen (Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Aamulehden sekä Satakunnan Kansan) tarkemmasta laskutavasta ja taustatietoja kysymyksistä löydät tulossivulta vastattuasi vaalikoneen kysymyksiin.

Miten vastaan kysymyksiin?

Kysymyksiin voi vastata valitsemalla viidestä eri vastausvaihtoehdosta: täysin eri mieltä, jokseenkin eri mieltä, ei samaa eikä eri mieltä, jokseenkin samaa mieltä sekä täysin samaa mieltä. Lisäksi voit ohittaa kysymyksen vastaamatta. Mikäli ohitat kysymyksiä, vaalikoneen laskemien tulosten varmuus on heikompi, joten suosittelemme sinua vastaamaan mahdollisimman moneen kysymykseen.

Miten käytän vaalikonetta?

Aloita vaalikoneen kysymyksiin vastaaminen painamalla vaalikoneen etusivun “Aloitetaan”–painiketta ja valitse alasvetovalikosta kotikuntasi. Valitse tämän jälkeen kysymysteemat, joihin haluat vastata. Vastaat tämän jälkeen yhteen kysymykseen kerrallaan valitsemistasi kysymysteemoista. Etenemisen vaalikoneessa näet sivun ylälaidassa näkyvästä etenemispalkista, sekä kysymysteeman nimen vieressä näkyvästä kysymysmäärästä. Valitse sinulle sopivin vaihtoehto viidestä vastauspainikkeesta. Kun olet vastannut kaikkiin kysymyksiin, siirryt tulossivulle, jossa sinulle esitellään ensin sinulle sopivimmat ehdokkaat, ehdokkaat eri arvoakseleilla sekä lisätietoja vaaleista ja vaalikoneesta. Voit myös vertailla puolueita ja ehdokkaita tulossivuilta löytyviltä sivuilta.

Tallennetaanko vastauksiani?

Vastauksiasi vaalikoneeseen ei tallenneta. Keräämme eväste- ja laitetunnisteiden ja muiden vastaavien tekniikoiden, kuten selaimen paikallisen tietovaraston, avulla tietoja esimerkiksi sivuista, joilla käyttäjät vierailevat. Käytämme näitä tietoja muun muassa sivustojen ja sovellusten toiminnan, sisältösuositusten ja mainonnan osuvuuden parantamiseksi – mainostulot ovat tärkeä osa median rahoitusta. Lisätietoja Sanoman tietosuojasta löydät täältä.

Kuka on minulle sopivin ehdokas?

Vastaa ensin vaalikoneen kysymyksiin. Tämän jälkeen näet “Yhteenveto”–sivun, jossa on lueteltu sinulle viisi parhainta ehdokasta. Jos haluat nähdä useampia ehdokkaita, paina “Vertaile ehdokkaita”, jossa voit vertailla ehdokkaita tarkemmin. Paina “Muokkaa ehdokaslistaa” ja näet kaikki ehdokkaat sopivuusjärjestyksessä. Lisää ehdokkaita vertailuun ja paina “Siirry vertailuun” ja voit vertailla ehdokkaiden vastauksia.

Tulossivut eivät toimi ja näen virheviestin.

Et ole vastannut mahdollisesti tarpeeksi useaan kysymykseen, jotta tuloksia voitaisiin laskea. Paina sivulta löytyvää “Aloita alusta”–painiketta ja vastaa useampaan kysymykseen. Jos näet virheviestin edelleen tämän jälkeen, ota yhteyttä tukeemme osoitteessa vaalikone@sanoma.fi.

Olen ehdokas ja tietoni puuttuvat tai ovat virheellisiä. Miten toimin?

Jos tietosi puuttuvat kokonaan, tarkista ensin, oletko saanut sähköpostiisi kutsun Sanoman vaalikoneeseen. Jos et, ota yhteyttä tukeemme: vaalikone@sanoma.fi. Jos tiedoissasi on virheitä, kokeile ensin kirjautua sisään tunnuksillasi ja muuttaa niitä. Jos tämä ei onnistu, ota yhteyttä tukeemme: vaalikone@sanoma.fi.

Millaisia päivityksiä HS:n vaalikoneen algoritmiin on tehty vaalikoneen julkaisun jälkeen?

Helsingin Sanomien vaalikoneessa tuloslaskennan taustalla on tilastollinen analyysi, joka tehdään kaikkien ehdokkaiden vastauksille. Koska ehdokkaiden vastauksia on tullut lisää tai korjattu vaalikoneen julkaisun jälkeen, se tarkoittaa, että uusien vastausten myötä myös analyysi pitää tehdä uudestaan.

Tässä tiedot päivityksistä:

  • 15.2.2023 vaalikoneen julkaisu, laskenta tehty 14.2.2023 iltapäivän ehdokasdatan perusteella.
  • 15.2.2023 laskentamallin päivitys kaksi kertaa
  • 20.2.2023 aamulla korjattu virhe, jossa yksi kysymys laskettiin tulokseen kahdesti
  • 20.2.2023 laskentamallin päivitys illalla
  • 23.2.2023 laskentamallin päivitys aamulla