Ehdokkaan Mimmi Ruusunen tiedot

Kuvassa Keskusta -puolueen ehdokas Mimmi Ruusunen

Mimmi Ruusunen

Keskusta

Nro 59

Sote-palvelut turvattava, Talous kuntoon inhimillisesti ja oikeudenmukaisesti, Ruoka- ja energiaomavaraisuutta vahvistettava

Ikä:

38

Paikkakunta:

Turku

Vaalipiiri:

Varsinais-Suomen vaalipiiri

Ammatti:

puutarhuri

Koulutus:

Lukio/ammattikoulu

Kuvausteksti:

Olen 38-vuotias, naimisissa oleva, kahden lapsen äiti ja puutarhuri Turun Paattisilta. Ydinperheeni lisäksi kanssamme asuu 93-vuotias kasvatusisäni. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen vastapainoksi harrastan asahia. Olen määrätietoinen ja asioihin hyvin perehtyvä vaikuttaja. Keskustan ensimmäisenä varavaltuutettuna olen vahvasti mukana Turun kuntapolitiikassa. Päätöksenteossa on ajateltava kokonaisuutta, tulevaisuutta, otettava talous, luonto ja ennen kaikkea inhimillisyys huomioon. Oli sitten kyse mistä tahansa niin ikävien asioiden ennaltaehkäisy on aina taloudellisesti ja inhimillisesti paras ratkaisu. Hyvinvoivan yhteiskunnan perusta on hyvinvoivat ihmiset vauvasta vaariin, eikä kukaan saa pudota kyydistä. Yksi maamme suurimpia uhkia on kansalaistemme raju eriarvoistuminen ja se on pysäytettävä. Alkutuotanto on pelastettava kannattavuuskriisistä ja energiaomavaraisuus saavutettava. Haluan olla rakentamassa parempaa ja oikeudenmukaisempaa huomista meille kaikille.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaimmat mielipiteet arvoista arvokonservatiivi - arvoliberaali-akselilla.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Turvallisuus­politiikka

Ukrainaa on tuettava sodassa ja jälleenrakennuksessa kustannuksista huolimatta.

Mimmi Ruusunen

Tämä on meidän kaikkien taistelu. Venäjän voitolla olisi kohtalokkaat seuraukset.

Suomen on käytettävä puolustukseen rahaa vähintään Naton tavoitteen verran.

Mimmi Ruusunen

Tällä hetkellä täytämme tuon vaatimuksen ja on selvää, että meidän tulee myös jatkossa käyttää enemmän rahaa puolustusmenoihin. Voimme kuitenkin itse päättää mihin puolustusmäärärahat kohdennamme. 

Kysymysteema: Hyvinvointi­valtio

Peruskoulussa pitää rajoittaa lailla oppilaiden määrää yhtä opettajaa kohden, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa.

Mimmi Ruusunen

Suuret opetusryhmät on säästökeino joka ei tue lapsen oppimista ja kasvua. Myös opettajat ovat kovilla. Inkluusion myötä pienluokista vapautuneita resursseja ei ole tuotu riittävästi yleisopetukseen. Luokka missä on liian monta erityisen tai tehostetun tuen oppilasta tarvitsee toimiakseen pienemmän ryhmän, koulunkäynninohjaajan, erityisopettajan tukea sekä mahdollisesti täydennyskoulutusta opettajalle. Pienryhmäopetusta pitäisi olla jokaisessa lähikoulussa. Silloin oppilaalla olisi mahdollista joustavasti osallistua myös yleisopetusryhmän tunteihin. Koulussa on vahvistettava perustaitojen ja -tietojen opetusta. Digitaalisten laitteiden käyttöä tulee vähentää sillä ne ovat saaneet liian ison aseman. Liikuntaa ja tunne-, turva- ja vuorovaikutustaitoja lisäämällä vahvistetaan hyvinvointia.

Suomeen on perustettava huumeiden käyttöhuoneita.

Mimmi Ruusunen

Asenneilmapiiri huumeita kohtaan on syytä pitää hyvin kielteisenä. On paljon järkevämpää panostaa ennaltaehkäisevään huumeiden vastaiseen työhön. Nyt huumeiden käyttäjille tarjotaan puhtaat ruiskut, jotta ennaltaehkäistään infektioiden ja tartuntatautien leviämistä. Nämä neulanvaihtopisteet ovat käyttäjille matalan kynnyksen yhteys terveydenhuollon palveluihin. Ne ovat hyvä keino päästä lähelle narkomaania ja mahdollisuus tarjota lopettamista sekä tukea siihen.

Valtion on annettava suunniteltua enemmän rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa.

Mimmi Ruusunen

Valitettavasti osa kunnista on tietoisesti alibudjetoinut sote-menonsa, jotta kunnalle jäisi enemmän rahoituspohjaa jäljelle jääviin tehtäviin. Tämä johtaa siihen ettei hyvinvointialueet tule selviytymään oman alueensa sote-palvelujen tuottamisesta jollei valtio anna lisärahoitusta. Vaihtoehtona sote-henkilöstön irtisanomisia, palveluverkon karsimista ja huonommat terveys- ja sosiaalipalvelut. Sitä vaihtoehtoa tuskin kukaan haluaa. Julkiset sosiaali- ja teveyspalvelut ovat keskeinen osa hyvinvointiyhteiskuntaa ja ne meidän on pystyttävä hoitamaan. Oli selvää, että alussa sote-uudistus tulee kasvattamaan menoja johtuen muutoskustannuksista, mutta pidemmällä aikavälillä hallinto tehostuu ja siirtämällä painopiste ennaltaehkäisyyn ja perusterveydenhuoltoon saamme kustannustehokkuutta.

Nuorisorikollisuutta on pyrittävä kitkemään ensisijaisesti muilla keinoilla kuin rangaistuksia koventamalla.

Mimmi Ruusunen

Ensisijainen keino on varhainen välittäminen. On tehtävä pitkäjänteistä ennaltaehkäisevää työtä moniammatillisesti kaikilla aloilla jotka ovat tekemisissä lasten, nuorten ja perheiden kanssa. Nuorten hyvinvointi ja kiinnittyminen yhteiskuntaan on kaiken a ja o. Ongelmien taustalla usein vähävaraisuutta, osattomuutta ja segrekaatiota. Siksi alueiden ja ihmisten eriytymistä ehkäistävä. Poliiseille on saatava lisää resursseja, jotta heillä olisi aikaa etsivään nuorisotyöhön niin kuin ennen. Lisäksi rikokset olisi selvitettävä nopeammin. Kestää liian kauan että ongelmainen nuori saa apua. Yhteiskunnassa olisi oltava selkeä ja systemaattinen nollatoleranssi väkivallalle. Rangaistuksia tulisi silti myös osittain koventaa ja väkivallanteossa rikosoikeudellinen vastuu tulisi laskea 12-vuoteen.

Kysymysteema: Julkinen talous

Työttömiä pitää saada nykyistä enemmän töihin heikentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Mimmi Ruusunen

Lähtökohtaisesti ei pidä heikentää jo heikoimmassa asemassa olevan ihmisen asemaa työllisyyden parantamiseksi. On kuitenkin valitettava tosiasia, että jotkut käyttävät hyväksi sitä että jo 6kk työllä on oikeutettu hyvin pitkään ansiosidonnaiseen. Siksi harkittava ansiosidonnaisen porrastamista niin että lyhyemmästä työssäoloajasta saisi lyhyemmän enimmäiskeston. Työllistymistä tuettava kuitenkin ensisijaisesti kannustavin toimin. Työttömille tarjottava yksilöllisesti kohdennettuja ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia koulutuspalveluita. On mahdollistettava osatyökykyisten parempi työllistyminen ja työn ja perheen yhteensovittaminen joustavilla ratkaisuilla ja kannustettava jo eläkeiän saavuttaneita jatkamaan työelämässä veronkevennyksin.

Suomeen on houkuteltava aktiivisemmin ulkomaisia työntekijöitä.

Mimmi Ruusunen

Valitettavasti väestönrakenteemme on sellainen ettei meillä ole riittävästi työtä tekeviä omasta takaa. Erityisesti hoitoalalla on jouduttu turvautumaan työperäiseen maahanmuuttoon. Ulkomaista terveydenhuollon tutkintoa pitää kuitenkin tarvittaessa täydentää suomalaiseksi terveydenhuollon ammattitutkinnoksi. Lisäksi hoitajilta on edellytettävä riittävä suomenkielentaito. Nämä ovat potilasturvallisuuden kannalta oleellisia asioita. Työperäinenmaahanmuutto ei kuitenkaan ratkaise sitä ongelmaa että meillä ei ole hoitoalalla pito- ja vetovoimaa. Sen korjaamiseksi työntekijöiden on saatava sellaiset työolot ja resurssit mitkä mahdollistavat laadukkaan hoitotyön tekemisen ja oman jaksamisen. Lisäksi palkan on vastattava työn kuormittavuutta.

Valtion velkaantumista tulee hillitä, vaikka se merkitsisi leikkauksia etuuksiin tai palveluihin.

Mimmi Ruusunen

Talous on tasapainotettava kahden tulevan kauden aikana. Ensisijaisesti meidän on saatava työllisyys nousemaan ja talous kasvuun. Tilanne on kuitenkin niin paha, että meidän on varauduttava vaikeisiin päätöksiin, koska leikkauksilta ei vältytä. Ne tulee kuitenkin tehdä oikeudenmukaisesti, inhimillisesti ja eriarvoisuutta vähentäen. Ihmisten tärkeimmistä sosiaali- ja terveyspalveluista ei voida säästää eikä myöskään koulutuksesta. Tukijärjestelmiemme rohkeat ja oikeudenmukaiset muutokset ovat välttämättömiä. Työn vastaanottamisen on oltava kannattavaa. Tuet ja etuudet on jatkossa kohdennettava paremmin niitä aidosti tarvitseville eikä kaikille. Esimerkiksi lapsilisät menevät toisilla tarpeeseen ja toisilla säästötileille eikä se ole tarkoituksenmukaista.

Kysymysteema: Omat rahat

Palkkojen verotusta pitää alentaa, vaikka se johtaisi palveluiden leikkauksiin, muun verotuksen kiristämiseen tai velan kasvuun.

Mimmi Ruusunen

On edesvastuutonta lupailla verojen keventämistä tällaisessa taloudentilanteessa. Se johtaisi kohtuuttomiin leikkauksiin.

Valtion pitää tukea enemmän kansalaisia, jotka kärsivät energian hinnan noususta, vaikka se kiihdyttäisi inflaatiota tai heikentäisi valtion taloutta.

Mimmi Ruusunen

Totta kai valtion on autettava kansalaisia mutta ei niin että inflaatio kiihtyy koska se vie kansalaiset vain ojasta allikkoon. Energian säästäminen ja kulutuksen joustot on paras tae että energian hinta pysyy kohtuullisena ja vakaana. Tukien on siis kannustettava energian säästöön ja kohdennuttava vain aidosti niitä tarvitseville. Myös yrittäjiä on tarvittaessa autettava. Oleellista on tulla energiaomavaraiseksi mahdollisimman nopeasti. Meidän on päästävä irti ulkomaisesta fossiiliriippuvuudesta ja panostettava yhä enemmän kotimaiseen uusiutuvaan energiaan. Hajautettu ja laaja energiapaletti tuo turvaa. Kaikki munat eivät saa olla samassa korissa.

Kysymysteema: Ympäristö ja ilmasto

Hakkuita pitää vähentää valtion metsissä luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Mimmi Ruusunen

Kyse enemmän siitä miten hakkuita tehdään. Avohakkuita pitää vähentää, lahopuuta on jätettävä riittävästi ja ensiharvennukset tehtävä ajoissa. Metsien kestävä käyttö ja hoito eivät ole ympäristöongelma vaan ratkaisu. Puusta saamme uusiutuvia korvaavia materiaaleja muovin tilalle ja sivuvirrat voidaan hyödyntää energiaksi. Jopa kolmannes metsänomistajista on valmiita vapaaehtoiseen suojeluun. Siihen liittyvien ohjelmien rahoitus on turvattava. Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja erityisesti luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on ehdottoman tärkeää. Kaikessa päätöksenteossa pitää arvioida vaikutukset luontoon. Päätökset on tehtävä kuitenkin aina kokonaisuutta ajatellen ja niiden tulee olla myös sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä

Suomen on lykättävä hiilineutraaliustavoitettaan kauemmaksi vuodesta 2035.

Mimmi Ruusunen

Muihin maihin verrattaessa tavoitteemme on kunnianhimoinen. Tavoite on tärkeä, mutta sen saavuttaminen on tapahduttava kuitenkin sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisesti sekä taloudellisen kantokykymme mukaisesti.

Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa on otettava käyttöön ruuhkamaksu.

Mimmi Ruusunen

Ruuhkamaksut ovat tehoton ja epäreilu keino vähentää liikenteen päästöjä. Toteutuessaan ruuhkamaksut olisivat maksu, joka iskisi kaikkein pahiten pieni- ja keskituloisiin ihmisiin. Se eriarvostaisi ihmisiä asumispaikan mukaan. Täytyy löytää positiivisempia keinoja, kuten joukkoliikenteeseen panostaminen ja etätyömahdollisuuksien parantaminen.

Turkistarhaus on kiellettävä Suomessa.

Mimmi Ruusunen

Turkistarhaus on kuitenkin monen elinkeino joten turkistarhauksen alasajo tulisi tehdä suunnitelmallisesti yrittäjiä tukien.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia

Mimmi Ruusunen

Menosäästöt vähemmän tärkeistä asioista on parempi ratkaisu kuin ansiotuloveron korotukset. Haittaverojen nosto alkoholin ja tupakan osalta on perusteltua, koska niiden aiheuttamista haitoista tulee merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle. Ensisijaisesti meidän on saatava työllisyys nousemaan ja talous kasvuun. Tilanne on kuitenkin niin paha ettei leikkauksilta vältytä. Ne tulee kuitenkin tehdä oikeudenmukaisesti, inhimillisesti ja eriarvoisuutta vähentäen. Ihmisten tärkeimmistä sosiaali- ja terveyspalveluista ja koulutuksesta ei voi leikata. Tukijärjestelmiemme rohkeat ja oikeudenmukaiset muutokset ovat välttämättömiä. Työn vastaanottamisen on oltava kannattavaa. Tukien ja etuuksien on jatkossa kohdennettuva paremmin niitä aidosti tarvitseville eikä kaikille.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Mimmi Ruusunen

Suurin osa tuloeroista ei johdu ahkeruus eroista. Suurimpia omaisuuksia ei ole tehty työtä tekemällä, vaan omistamalla. Vaikka meillä on asiat paremmin kuin monessa muussa maassa niin kyllä täälläkin hyvin vahvasti ihmiset pysyvät siinä tuloluokassa, mihin ovat syntyneet. Myös palkkaeroissa on vääryyttä. Suuret tuloerot eivät ole kaikissa tapauksissa hyväksyttäviä. Kyllä lahjakkuus ja ahkeruus kuuluu palkita, mutta valitettavasti näin ei aina tapahdu. Yrittäjyys on aina riskin ottamista ja ansio ansaittua.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Mimmi Ruusunen

Alkutuottajat elävät todella vaikeita aikoja. Kustannukset ovat nousseet niin ettei homma enää kannata. Liian moni on lopettamisuhan alla. Tukipaketit ovat vain laastareita eivätkä kestävä ratkaisu. Samaan aikaan isot kauppatketjut tekevät historiallisen suurta tulosta. Siksi kaupan asemaan on puututtava lakiteitse jotta tuottaja saa jatkossa parempaa hintaa tuotteestaan. Suomalainen ruoka on maailman puhtainta. Oma ruuan tuotanto on korvaamaton osa Suomen kansallista henkivakuutusta ja sitä ilman emme pärjää.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Mimmi Ruusunen

Yhteiskunnassamme on paljon ihmisiä jotka eivät pärjäisi ilman sosiaaliturvaa, mutta valitettavasti meillä on myös niitä jotka käyttävät hyväkseen tukijärjestelmiämme. Väärinkäytön ehkäisemiseksi sosiaali- ja työttömyysturvaa tulee kehittää kannustavaan ja osallistavaan malliin. Työn vastaanottamisen tulee olla kannattavaa. Yhteiskuntamme perustuu sille että kaikki omien mahdollisuuksiensa mukaan kantaa kortensa yhteiseen kekoomme. Hyvinvointi ei tule tyhjästä vaan kaikilla meillä on vastuu ja velvollisuus Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnista.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Mimmi Ruusunen

Valtion omistaminen on perusteltua muun muuassa tiettyjen palveluiden turvaamiseksi. Se ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Omistajaohjauksesta vastaava ministerien vaihtuvuus haittaa yhtiön pitkäjänteistä toimintaa. Fortum on varoittava esimerkki siitä kuinka voi käydä. Veronmaksajien rahoilla pelattiin venäläistä rulettia. Yksityinen yritys tuskin olisi ottanut moisia riskejä.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Mimmi Ruusunen

Puhuttiin sitten luonnon, elinkeinoelämän, asumismuotojen, taiteen, kulttuurin tai ihmisten monimuotoisuudesta niin kyseessä on hyvä asia. Tärkeintä on ettei segregaatiota tapahdu. Panostus perusteelliseen kotouttamiseen estää syrjäytymistä ja auttaa kiinnittymään osaksi yhteiskuntaan. On erityisesti panostettava suomenkielen oppimiseen ja työllistymiseen. Jokaisen kulttuuri-identiteetille on tilaa eikä niitä pidä tukahduttaa, mutta maamme lait ja periaatteet esim. naisten ja miesten tasa-arvosta pitää tehdä selviksi. Kotouttamista on tehtävä monialaisena yhteistyönä, jossa kumppaneina ovat kunnan lisäksi työ- ja elinkeinotoimisto sekä järjestöt ja yhteisöt. Kolmannen sektorin vertaisryhmät, vapaaehtoistyö, kielikurssit, mentorointi ja harrasteet merkittävässä roolissa.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Mimmi Ruusunen

Kristilliset arvot ja yleensä saman suuntainen vahva, eettinen ja arvoihin perustuva maailmankuva antaa ihmiselle tukevan pohjan toimia elämässään hyvin ja vastuullisesti. Lähimmäisenrakkaus pitää sisällään toisen huomioon ottamisen ja kunnioittamisen. Kristillisiin arvoihin kuuluu myös luonnon suojeleminen viljellen ja varjellen. Kohtuullisuus on kestävyyttä. Älä tee toiselle niin kuin et itselle haluaisi tehtävän. Kultainen keskitie...

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Mimmi Ruusunen

Annetaan kaikkien kukkien kukkia. Liiallinen jaottelu vie meitä kauemmaksi toisistamme. Ihmisiä me kaikki kuitenkin ollaan.

Selkeitä rajoja ja kuria tarvitaan nykyistä enemmän lasten kasvattamisessa.

Mimmi Ruusunen

Rajat ovat rakkautta. Ne luo niin fyysistä kuin henkistä turvallisuudentunnetta ja opettaa mikä on oikein ja mikä väärin. Lapsi oppii tottumaan pettymyksiin ja siihen ettei aina saa mitä haluaa. On tärkeää, että lapselle opetetaan käytöstavat ja toisten huomioon ottaminen sekä nollatoleranssi väkivallalle. Kurillakin on paikkansa, mutta se ei saa ylikorostua. Lapsia tulee ensisijaisesti kannustaa ja innostaa. Lasten kuuluu oppia tekemään oikein järkisyistä eikä pelosta. Liian kurinalainen kasvatus syö oma-aloitteellisuutta ja rohkeutta yrittää ja soveltaa. Eniten pieni lapsi tarvitsee rakkautta, hellyyttä, hoivaa, syliä ja aitoa läsnäoloa.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Mimmi Ruusunen

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja erityisesti luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on ehdottoman tärkeää jotta elämän edellytykset maapallolla voidaan turvata. Kaikessa päätöksenteossa pitää arvioida vaikutukset luontoon. Päätökset on tehtävä kuitenkin aina kokonaisuutta ajatellen ja niiden tulee olla myös sosiaalisesti ja taloudellisesti kestäviä. Teemme paljon ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Vastuun jakamiseksi tarvitaan globaali tai vähintäänkin Eu:n laajuinen hiilipörssi markkinamekanismiksi, jolloin eniten saastuttavat joutuisivat maksamaan ja hiilen sitojat saisivat kompensaatiota.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Mimmi Ruusunen

Kyllä päättäjillä on ensisijainen vastuu maamme ja kansamme hyvinvoinnista huolehtimisesta nyt ja tulevaisuudessa. Mutta me emme ole irrallaan muusta maailmasta eikä meidän kuulukaan olla. Globaalit ongelmat ovat meidän kaikkien yhteisiä ja niihin löydetään ratkaisut vain aktiivisella kansainvälisellä yhteistyöllä. Esimerkiksi se, että tuemme nyt Ukrainaa on Suomen ja suomalaisten etu.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Mimmi Ruusunen

Riippuu täysin tilanteesta. Uusia työpaikkoja luomalla tuodaan elinvoimaisuutta ja sitä kautta verotuloja, joita voidaan sitten suunnata myös ympäristötekoihin. Hetkellinen talouskasvu on kuitenkin merkityksetöntä, jos pahennamme ympäristökriisiä niin, että tulevaisuudelta putoaa pohja. Ympäristöä kunnioittava talouskasvu on kestävää talouskasvua. Suomella on hyvät mahdollisuuden nostaa talous kasvuun uusilla vihreillä biotalouden ja cleantechin ratkaisuilla.

Maamme kaipaa vahvoja johtajia, jotka pystyvät tekemään vaikeitakin päätöksiä välittämättä liikaa muiden mielipiteistä.

Mimmi Ruusunen

Lähtökohtaisesti politiikka on yhdessä sopimista ja kompromissien tekemistä, jolloin kaikkien mielipiteiden kuuleminen on tärkeää. On kuitenkin erittäin tärkeää pystyä tekemään myös vaikeita, ei niin suosittuja päätöksiä, jos kansakuntamme etu niin vaatii. Varsinkin nyt politiikka on niukkuuden jakamista jolloin on pystyttävä priorisoimaan asioita. Vahva ja energinen johtajahahmo saa myös usein enemmistön taakseen ja vietyä asioita tehokkaasti eteenpäin.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Mimmi Ruusunen

Se tarkoittaa ihmisten mahdollisuutta elää, opiskella ja tehdä työtä siellä, missä tuntee itsensä onnelliseksi. Se on tasa-arvoa. Miksi me ajattelisimme että yksi paikka on toista arvokkaampi. Emmehän ajattele että yksi ihminen on toista parempi. Suomi ei parane osiaan heikentämällä. Koko Suomen elinvoima tuo vaurautta, turvallisuutta ja huoltovarmuutta. Hajautettu yhteiskunta on keskitettyä kriisinkestävämpi.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Mimmi Ruusunen

Kaupungistumisen ongelmia ovat mm. ruuhkat, melu ja kalliit asumisen kustannukset. Hyvä puoli on se että kaikki on lähellä. Vihreiden mielestä tiivistäminen olisi muka ekologista kun liikkuminen vähenee. Kokoomus ajaa keskittämistä kustannustehokkuuden takia vaikka todellisuudessa täydennysrakentaminen aiheuttaa pahoinvointia eli järjettömän määrän kustannuksia. Lähiluontoa kaatuu ja tilalle tulee kerrostaloa toisen viereen. 60-vuotiaitten lehmusten kaatamista kompensoidaan olemattomilla viherkatoilla. Ne eivät auta hulevesien hallinnassa, eivätkä varjosta helteellä. Kaupunkiluonnon monimuotoisuutta pitäisi pystyä suojelemaan niin ympäristösyistä kuin myös ihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta. Maltillinen kaupungistuminen on hyvä asia mutta väljyyttä ja vehreyttä ei saa unohtaa.