Ehdokkaan Anita Hellman tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Anita Hellman

Anita Hellman

Sdp

Nro 178

Olen valmis edelleen tekemään töitä sen eteen, että Suomi olisi jatkossakin hyvinvointivaltio, ei valtio vain niille, jotka voivat hyvin.

Sosiaalinen media:

Ikä:

46

Paikkakunta:

Helsinki

Vaalipiiri:

Helsingin vaalipiiri

Ammatti:

Järjestöasiantuntija

Koulutus:

Opistoaste

Kuvausteksti:

Olen sinkku Länsi-Herttoniemestä, jossa asun rescue-kissani Reinon kanssa. Luotan metroon, nautin kaupungin sykkeestä ja arvostan lähiluontoa ja merellistä ympäristöämme. Uskon tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen, tulevaisuuteen katsovaan politiikkaan. Päättäjinä tulee olla monenlaisia ihmisiä, jotka tuovat erilaisia näkökulmia esiin. Olen SDP Helsingin puheenjohtaja, SDP:n puoluehallituksen jäsen sekä SDP:n yksinasuvien työryhmän puheenjohtaja. Polititiikassa toimiminen on minulle tuttua, olen valmis päättäjäksi. Teemojani ovat reilu työelämä, yksinasuvien aseman parantaminen, eriarvoisuuden toiminta sekä ympäristö, luonto ja eläimet Sloganini ”Pehmeät arvot, rohkeaa politiikkaa” kertoo siitä, että inhimilliset arvot on rohkeasti pidettävä esillä päätöksenteossa. Kovat, pelkkiin lukuihin perustuvat päätökset ohittavat usein heikoimmassa asemassa olevat. Vaatii rohkeutta tuoda esiin pehmeitä arvoja, taistella sen puolesta, että heikoimmista pidetään aina huolta.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Turvallisuus­politiikka

Ukrainaa on tuettava sodassa ja jälleenrakennuksessa kustannuksista huolimatta.

Anita Hellman

Ukraina tarvitsee täyden tuen voittaakseen sodan. Venäjän julma ja laiton hyökkäyssota tulee saada loppumaan. Tukea on jatkettava niin pitkään kuin on tarpeen. Inhimillisen kärsimyksen ja tuhon määrä on valtava, meidän tulee sitoutua Ukrainan tukemiseen jälleenrakennuksessa. Ukrainan jälleenrakennus on myös mahdollisuus suomalaiselle energiajärjestelmien ja rakennusten kunnostamisosaamiselle. Myös esimerkiksi koulutusjärjestelmän rakentamisessa suomalaisesta osaamisesta on paljon hyötyä.

Suomen on käytettävä puolustukseen rahaa vähintään Naton tavoitteen verran.

Anita Hellman

Suomen puolustus on uskottava ja arvostettu myös Natossa. Jatkossa puolustuksemme tulee olemaan osa Naton yhteistä puolustusta ja pelotetta. On kyse yhteisestä turvallisuudesta.

Kysymysteema: Hyvinvointi­valtio

Peruskoulussa pitää rajoittaa lailla oppilaiden määrää yhtä opettajaa kohden, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa.

Anita Hellman

Kouluissa tulee olla tarpeeksi opettajia ja aikuisia tukemassa oppimista. Tätä varten tulee turvata riittävät resurssit. Riittävä määrä opettajia on myös edellytys sille, että opettajat voivat tehdä työnsä hyvin ja siten, että heidän voimavaransa ja aikansa riittää.

Suomeen on perustettava huumeiden käyttöhuoneita.

Anita Hellman

Valvotuista käyttöhuoneista olisi hyötyä etenkin siinä, että käyttäjät tavoitetaan ja saadaan mahdollisuus ohjata heitä hoidon piiriin. Tästä hyötyvät erityisesti ne, jotka ovat vaikeimmin tavoitettavissa ja huonompiosaisia eivätkä muiden palveluiden piirissä. Käyttöhuoneiden avulla saataisiin myös muita lieve-ilmiöitä vähennettyä, kun käyttäminen tapahtuisi valvotuissa tiloissa ja käyttäjillä olisi mahdollisuus esim. puhtaisiin neuloihin. On hyvä kuitenkin ymmärtää, että tutkimusten mukaan käyttöhuoneet eivät todennäköisesti vähennä huumekuolemia Suomessa.

Valtion on annettava suunniteltua enemmän rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa.

Anita Hellman

Viime vuosien kriisit, työntekijäpula sekä kuntatoimijoiden pitkään jatkunut sote-budjettien aliresurssointi on johtanut tilanteeseen, jossa sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee lisäresursseja. Meidän on turvattava terveydenhuolto sekä muut ihmisille tärkeät palvelut hyvinvointialueilla. Pitkällä tähtäimellä mielestäni on pyrittävä selkeyttämään moniportaisia, hierarkisia järjestelmiä. Lisäksi on hyvä tarkastella miten esimerkiksi hoitohenkilökunnan työtaakka voidaan vähentää ottamalla vaikkapa toimistosihteereitä ja laitoshuoltajia tai vastaavia taas sote-palveluihin töihin huolehtimaan hallinnosta ja tukitoiminnoista niin, että hoitohenkilökunta voi keskittyä hoitotyöhön.

Nuorisorikollisuutta on pyrittävä kitkemään ensisijaisesti muilla keinoilla kuin rangaistuksia koventamalla.

Anita Hellman

Nuorisorikollisuuden taustalla on ilmiöitä, kuten syrjäytymistä ja eriarvoistumista sekä näköalattomuutta. Siksi on tärkeä käyttää ennaltaehkäiseviä ns. pehmeitä keinoja, monialaista yhteistyötä kuten esimerkiksi Ankkuri-toimintaa sekä koulun ja kotien yhteistyötä. Vaikka meillä on mahdollista antaa jopa alle 18 vuotiaille suhteellisen kovia rangaistuksia, niin joissain tapauksissa tulisi niitä koventaa. Esimerkiksi jengirikollisuuden torjunnassa ja siihen puuttumisessa tulisi pystyä käyttämään sekä rikosoikeuden että lastensuojelun vahvempia keinoja. Jengiytymisen syihin pitää pystyä puuttumaan, joten myös lastensuojelun resursseja tulisi lisätä, sillä sen piirissä olevat lapset ja nuoret ovat erityisen isossa vaarassa luisua rikollisuuden ja jengiytymisen pariin.

Kysymysteema: Julkinen talous

Työttömiä pitää saada nykyistä enemmän töihin heikentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Anita Hellman

Harva oikeasti haluaa olla työtön, olen itsekin ollut muutaman kuukauden työttömänä, ei siinä mitään kannustinta ollut jäädä kotiin. Joskus työllistyminen kestää pidempään, joskus työpaikan saa nopeammin. Ansiosidonnaisen päivärahan lyhentäminen ei nopeuta työnsaantia, mutta voi aiheuttaa talousvaikeuksia ja henkistä painetta tilanteessa, joka muutenkin on haastava ja vaikea. Työttömyysturvaa tulisi uudistaa ja selkeyttää, mutta sillä tavoin että sen taso, kesto tai ehdot eivät heikkene. Työllisyyttä voidaan lisätä esimerkiksi koulutukseen ja elinkeinopolitiikkaan panostamalla.

Suomeen on houkuteltava aktiivisemmin ulkomaisia työntekijöitä.

Anita Hellman

Jo nyt kärsimme työvoimapulasta, syntyvyyden laskiessa on selvää, että tulemme tarvitsemaan myös ulkomaista työvoimaa, meidän on panostettava siihen, että saamme Suomeen osaajia. Ilman maahanmuuttoa Suomen työikäinen väestö vähenee kymmenillä tuhansilla vuodessa, ja 2000-luvulla työntekijöiden määrä olisi laskenut ilman vieraskielistä työvoimaa. Ilman maahanmuuttoa kehitys johtaa huoltosuhteen heikkenemiseen ja uhkaa palveluja. Maahanmuuton lisääntyessä on tärkeä myös panostaa työehtoihin ja niiden valvontaan. Meidän tulee torjua ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä kaikin tavoin.

Valtion velkaantumista tulee hillitä, vaikka se merkitsisi leikkauksia etuuksiin tai palveluihin.

Anita Hellman

Velkaantumista voidaan estää puuttumatta etuuksiin ja palveluihin. Ennemmin veropohjan tiivistäminen, progression lisääminen, omaisuuden verotusta kireämmäksi. Harmaa talous kuriin. Talouspolitiikassa on kyse arvovalinnoista, SDP:n arvovalinta on että julkista taloutta vahvistetaan talouskasvun, työllisyyden hallinnon tehostamisen ja veropohjien tiivistämisen kautta. Pienituloisten veroja ei pidä nostaa. Palveluista ei pidä karsia, koska se iskisi koviten juuri pienituloisiin.

Kysymysteema: Omat rahat

Palkkojen verotusta pitää alentaa, vaikka se johtaisi palveluiden leikkauksiin, muun verotuksen kiristämiseen tai velan kasvuun.

Anita Hellman

Ansiotulojen verotusta voidaan keventää jos taloustilanne sen sallii, mikäli samalla voidaan kerätä verotuloja muualta. Verotuksen pitää olla oikeudenmukaista, eli työn verotuksesta tulisi enemmän siirtyä omistamisen verotukseen ja veropohjan tiivistämiseen. Verotuksella turvataan taloutta, jotta suomalaisille tärkeät palvelut voidaan säilyttää ja toimeentulo turvata kaikille. SDP on sitoutunut siihen, että pieni-ja keskituloisten palkansaajien, yrittäjien ja eläkeläisten verotus ei nouse.

Valtion pitää tukea enemmän kansalaisia, jotka kärsivät energian hinnan noususta, vaikka se kiihdyttäisi inflaatiota tai heikentäisi valtion taloutta.

Anita Hellman

Niitä kansalaisia, jotka aidosti kärsivät energian hinnan noususta, tulisi tukea. Perustarpeiden, kuten lämmön ja valaistuksen turvaaminen kaikille on tärkeintä. Tulisi huomata ja huomioida että pienituloiselle kaupunkilaiselle 50 euron nousu sähkölaskussa on jo iso, vaikka ei puhutakaan satojen eurojen korotuksesta. Ketään ei pitäisi rankaista pienestä sähkön kulutuksesta. Samalla on syytä pitää mielessä, että hintakatot jne. eivät kuitenkaan saa ohjata kansalaisia kuluttamaan energiaa entistä enemmän.

Kysymysteema: Ympäristö ja ilmasto

Hakkuita pitää vähentää valtion metsissä luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Anita Hellman

Hakkuita tulee ehdottomasti vähentää, Suomessa on aidosti luonnontilaisia metsiä todella vähän. Metsien lajeista jo yli 800 on uhanalaisia. Meillä tulee olla monenlaisia suojeltuja metsäalueita eri puolilla suomea. Luontokato ja ilmastonmuutos ovat ihmiskunnan suurimmat haasteet, niiden torjumiseksi tulee tehdä kaikki mahdollinen.

Suomen on lykättävä hiilineutraaliustavoitettaan kauemmaksi vuodesta 2035.

Anita Hellman

Ilmastonmuutosta tulee torjua kaikin keinoin, jo nyt olemme lähellä keikahduspistettä. Jotta säilytämme elinkelpoisen maapallon myös tämän päivän lapsille, tulee pitää kiinni tästä tavoitteesta ja välittömästi sen jälkeen jatkaa siirtymää kohti hiilinegatiivisuutta. Ilmastonmuutoksen vastainen työ on eilinkeinoillemme myös mahdollisuus, resurssiviisas, vähähiilinen yhteiskunta luo myös uutta työtä.

Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa on otettava käyttöön ruuhkamaksu.

Anita Hellman

Eduskunnassa voidaan säätä laki, joka sallii kunnille ruuhkamaksun käyttöönoton. Päätös tehtäisiin kuitenkin itsenäisesti jokaisessa kunnassa. Ruuhkamaksuja tulee tutkia yhtenä vaihtoehtona, se ei kuitenkaan saa haitata esimerkiksi tavarankuljetuksia ja elinkeinotoimintaa kaupungissa. Yksityisautoilun vähentämiseen tehokkain keino Helsingissä on toimivat julkisen liikenteen yhteydet ja kohtuuhintaiset liput. Osin yhteydet ovat toimivat ja siirtyminen nopeaa, mutta poikittaisliikenne edelleen iso haaste, samoin lipunhinnat ja lipputuotteet. HSL-alueen hinnankorotuksista kärsivät eniten Helsinkiläiset. Raitiovaunulippu tulisi saada takaisin, pitäisi olla erilaisia sarjalippumahdollisuuksia kausilipun tilalle. Nämä ovat kuitenkin kaupunkipoliittisia kysymyksiä, ei eduskunnan päätöksiä.

Turkistarhaus on kiellettävä Suomessa.

Anita Hellman

Turkistarhaus on epäeettistä ja kannattamatonta. Meidän tulee luopua turkistarhauksesta ensi hallituskauden aikana. Siirtymä voidaan tehdä niin että niitä tarhaajia, jotka saavat toimeentulonsa tästä, tuetaan siirtymään muille aloille. Turkistarhojen määrä on jatkuvasti laskussa, turkikset eivät käy kaupaksi, Saga Fursin kevään huutokauppa peruttiin vähäisen kysynnän vuoksi. Turkikset nähdään laajasti epäeettisenä tuotteena, josta jo useat muotitalot ovat luopuneet. Suomi on tässä asiassa takapajula, Euroopassa useimmat maat ovat luopuneet tai tehneet päätöksen turkistarhauksesta luopumisesta. SDP pyrkii siihen, että vastaava lainsäädäntö omaksutaan EU:n tasolla ja turkisten tuottaminen ja kauppa kielletään koko unionin alueella.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia

Anita Hellman

Talouspolitiikassa on kyse arvovalinnoista. Pienituloisten veroja ei pidä nostaa. Palveluista ei pidä karsia, koska se iskisi koviten juuri pienituloisiin. Verotuksen progressiota voidaan lisätä. Menoleikkausten sijaan on panostettava tuottavuuteen, työllisyysasteeseen ja nykyisestä työvoimasta on pidettävä huolta. Tarvitaan myös kestävää työperäistä maahanmuuttoa. Sopeutusta voidaan tehdä, mutta siinä keskitytään julkisen hallinnon tehostamiseen ja yritystukien karsimiseen. Veropohjaa tulee tiivistää, verovälttelyyn tulee puuttua.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Anita Hellman

Lahjakkaita ja ahkeria ihmisiä on varmasti monissa ammateissa, myös perinteisillä matalapalkka-aloilla. Suuret tuloerot eivät ole perusteltuja, myös toimiala vaikuttaa paljon siihen, millaista palkkaa saa. Oikeudenmukainen tulonjako on myös vakaan yhteiskunnan tae. Osallisuus ja aidot, tasavertaiset mahdollisuudet saavuttaa omannäköinen hyvä elämä, tulisi taata kaikille. Tarvitsemme jatkossakin ns. suorittavan työn tekijöitä, joiden palkka on usein pieni, mutta jotka tekevät työtä, jolla yhteiskunta pysyy toiminnassa. Ammattinimike ja työ eivät kerro kaikkea ihmisen lahjakkuudesta tai ahkeruudesta. Tuloeroja tulee kaventaa ja matalimpia palkkoja korottaa.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Anita Hellman

Vakaa markkinatalous edellyttää myös sääntelyä, jotta voimme välttää kartellien ja monopolien syntymisen tai vaikkapa työvoiman hyväksikäytöstä tulevan ns. kilpailuedun. Yritysvastuulaki tulisi saada voimaan, koko Euroopan laajuisesti. Se olisi tae siitä, että yritykset eivät voi epäeettisellä tai epäekologisella toiminnalla saavuttaa epäreilua kilpailuetua.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Anita Hellman

Absurdi väite. Pelkästään tukiviidakko itsessään on jo todella haastava monille. Sosiaaliturva voi olla aktiivisuuteen kannustava, ei kepillä uhkaava. Sosiaaliturvan pitäisi olla myös selkeämpi ja eri tukimuodot ja niiden perusteet avoimet ja ymmärrettävät. Sosiaaliturvalla voidaan tukea ihmisiä esimerkiksi opiskelussa kuntoutuksessa. Meillä ei pitäisi rankaista ihmisiä työnteosta, esim. opiskelijoiden ja eläkeläisten tulisi voida tehdä enemmän työtä ilman leikkureita. Samaten jos henkilö on työtön, niin tulisi antaa mahdollisuudet työllistyä vaikkapa keikkaluontoisesti ilman, että itse asiassa käteen jäävä summa on pienempi kuin silloin kun ei tee keikkoja. Työttömänä pitäisi myös olla mahdollista opiskella itse valitsemaansa tutkintoa/taitoja.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Anita Hellman

Monet valtion omistamat yritykset liittyvät vahvasti esimerkiksi huoltovarmuuteen, on tärkeää, että strategisesti tärkeät verkot ja omaisuus ovat nimenomaan valtion omistuksessa.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Anita Hellman

Solidaarisuus ja erilaisuuden kunnioittaminen ovat tärkeitä arvoja kun rakennetaan maailmaa, jossa voimme elää rauhassa. Rajat ylittävä yhteistyö ja kanssakäyminen globaalisti ovat tätä päivää. Samoin se, että yksilöillä on entistä enemmän mahdollisuuksia elää omannäköistään elämää. Monikulttuurisuudessa on tärkeää huolehtia siitä, että muualta tulevat otetaan mukaan yhteiskuntaan, annetaan heille vaikutusmahdollisuuksia ja kerrotaan heille Suomesta ja suomalaisuudesta samalla kun opimme heiltä. Jokaisella on oltava oikeus olla oma itsensä ja osallistua yhteiskunnan toimintaan yhdenvertaisesti. Kaikenlainen syrjintä on tuomittavaa.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Anita Hellman

Kristilliset arvot näkyvät yhteiskunnassamme monessa asiassa, joita emme edes huomaa. Kristinusko on merkittävä osa historiaamme ja näin muovannut myös nykypäivän moraali- ja eettisiä käsityksiä. Politiikassa kuitenkin itseäni ohjaavat ennenkaikkea sosialidemokraattiset arvot: vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus. Tavoittelemme yhteistyön ja rauhan maailmaa sekä puhdasta ja turmeltumatonta ympäristöä.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Anita Hellman

Käsitys vain kahdesta toisilleen vastakkaisesta sukupuolesta sulkee ulos ne, jotka eivät mahdu perinteisiin naisen tai miehen muotteihin. Naisellisuus ei ole ainoastaan naisten eikä miehisyys ainoastaan miesten yksinoikeus. Kaikilla tulee olla oikeus omaan sukupuoliidentiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun haluamallaan tavalla.

Selkeitä rajoja ja kuria tarvitaan nykyistä enemmän lasten kasvattamisessa.

Anita Hellman

Rajoja tulee olla, mutta tiukka kuri ei välttämättä aina saa aikaan parhaita tuloksia. Kiusaamiseen ja häiriökäyttäytymiseen tulee voida puuttua, mutta kurinpidolliset toimenpiteet eivät pureudu ongelmien juurisyihin. Tarvitaan tukea, tarpeeksi aikuisia niin varhaiskasvatuksessa kuin koulussa, moniammatillista yhteistyötä ja ennakointia.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Anita Hellman

Ehdottomasti näin. Länsimaissa hiilijalanjälki per asukas on suurempi kuin monissa muissa maissa. Meidän tulee noudattaa kansainvälisiä sopimuksia ja toimia niin, että myös maat pitävät kiinni velvoitteistaan. Ilmastonmuutos ei ole vain yhden maan asia, se on meidän kaikkien asia.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Anita Hellman

Suomen ja suomalaisten etu saattaa joskus edellyttää sitä, että teemme ratkaisuja joissa tuemme muita ensisijaisesti. Ei ole rakentavaa asettaa vastakkain suomalaisten etua vaikkapa kehitysmaiden tukemisen kanssa. Kun tuemme kehittyvien maiden asukkaita tai vaikkapa torjumme ilmastonmuutosta, rakennamme samalla vakaata, kestävää maailmaa joka on kaikkien suomalaisten etu nyt ja tulevaisuudessa. Keskinäisriippuvuuksien maailmassa tavoitteita ei saavuteta yksin, vaan sääntöperusteinen järjestelmä, sitoutuminen kansainväliseen yhteistyöhön ja yhteisesti laadittuihin sopimuksiin, on tie kestävään tulevaisuuteen.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Anita Hellman

Ympäristö ja talouskasvu eivät kuitenkaan ole vastakkaisia asioita. Mutta jos meillä ei ole elinkelpoista planeettaa, on ihan sama onko työpaikkoja. Uudet innovaatiot luovat uutta työtä, näin on tapahtunut kautta historian, ammatteja poistuu, niiden tilalle tulee uusia Vihreä siirtymä on siis myös mahdollisuus.

Maamme kaipaa vahvoja johtajia, jotka pystyvät tekemään vaikeitakin päätöksiä välittämättä liikaa muiden mielipiteistä.

Anita Hellman

Suomi on Demokratia ja politiikka on huomattavasti kompleksisempi asia kuin kyse johtajuudesta ja vahvuudesta. Pahimmillaan ns. vahvan johtajan aikaansaamia tuloksia näemme nyt Ukrainan sodassa. Jaettua vastuuta ja yhteisiä visioita tarvitaan, etenkin vaikeina aikoina. Hyvällä johtajalla on näkemystä ja kykyä johtaa, vetää yhteen asioita ja löytää ratkaisuja sekä kuunnella.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Anita Hellman

Suomi on kokonaisuus, jossa eri alueilla on omat vahvuutensa. Suomessa tulee olla mahdollista valita asuinpaikkansa. Tässä ei tarvita kärjistämisiä, ei ole kyse siitä, että joka kunnassa pitää olla R-kioski ja paljon palveluita, vaan siitä että on toimiva infrastruktuuri, joka mahdollistaa elämisen ja yrittämisen eri puolilla suomea.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Anita Hellman

Kaupungistuminen on globaali ilmiö, mutta en osaa sanoa onko se hyvä asia, tai paha asia. Luonnollista kehitystä. Kaupungit ovat merkittävässä asemassa mm. kansainvälisessä kilpailussa. Kaupunkien kasvasessa tulee pitää huoli siitä, että niissä on kohtuuhintaisia asuntoja ja että palvelut pysyvät kasvavan asukasmäärän perässä.