Ehdokkaan Jenny Hasu tiedot

Kuvassa Keskusta -puolueen ehdokas Jenny Hasu

Jenny Hasu

Keskusta

Nro 87

Kohdistukset maanpuolustukseen, työpaikkojen luomiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn. Panostuksia yrittäjyyteen ja energia omavaraisuuteen.

Sosiaalinen media:

Ikä:

36

Paikkakunta:

Kouvola

Vaalipiiri:

Kaakkois-Suomen vaalipiiri

Ammatti:

Johtava neuvonantaja

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Tehtävät:

kunnanvaltuutettu

Kuvausteksti:

Olen Jenny. Kymijoen rannalta. Metsää omistava maisterisnainen. Johtava neuvonantaja. Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja. Toisen kauden valtuutettu. Olen mukana politiikassa, koska asioihin ja kehitykseen voi vaikuttaa. Tartun asioihin ja puhun niistä rohkeasti. Olen saanut tehdä töitä politiikan parissa eduskunnassa sekä työ- ja elinkeinoministeriössä. Olen työkseni kehittänyt keinoja joilla lisätään investointeja Suomeen ja vahvistetaan kotimaista omistajuutta, sekä etsinyt ratkaisuja siihen, miten huolehdimme luonnonvarojen kestävästä käytöstä. Nämä asiat ovat Kaakkois-Suomen kasvun ja kehityksen kysymyksiä. Pärjäämme ainoastaan yhtenäisenä toimijana. Riitelijät ja tuomiopäivän ennustajat saisivat puolestani jäädä kotiin. Tärkeintä mitä Suomi voi asukkailleen antaa, on hyvä arki. Sen eteen haluan työskennellä.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaimmat mielipiteet arvoista maaseutu - kaupunki-akselilla.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Turvallisuus­politiikka

Ukrainaa on tuettava sodassa ja jälleenrakennuksessa kustannuksista huolimatta.

Jenny Hasu

Suomen on tuettava Ukrainaa. Ukrainalla on oikeus materialiseen ja muuhun tukeen aivan kaikin tavoin. Suomi on osallistunut tukemiseen ja osallistuu myös EU:n sotilaallisen avustusoperaation kautta. Apua on annettava myös jälleenrakennusvaiheessa yhteiseurooppalaisesti. Ukrainan tulevaisuuden rakentamisessa koko Euroopalla on rooli.

Suomen on käytettävä puolustukseen rahaa vähintään Naton tavoitteen verran.

Jenny Hasu

Panostukset maanpuolustukseen ovat tärkeitä jo pitkän rajan takia. Suomen puolustusmenot ovat hyvin lähellä NATO:n suosittelemaa kahta prosenttia BKT:stä. Rahoituksen nosto aloitettiin Sipilän hallituksen aikana, kun Kataisen hallitus teki merkittäviä säästöjä puolustukseen. Suomen on hyvä käyttää turvallisuuteen NATO:n tavoitteen verran rahaa.

Kysymysteema: Hyvinvointi­valtio

Peruskoulussa pitää rajoittaa lailla oppilaiden määrää yhtä opettajaa kohden, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa.

Jenny Hasu

Koulujen oppimistulokset ovat hälyttävät. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus toimivaan ja yksilölliseen oppilassuhteeseen.

Suomeen on perustettava huumeiden käyttöhuoneita.

Jenny Hasu

Asiaa voi kokeilla esim. isoissa kaupungeissa, missä toiveita asian suhteen on ollut jo vuosia. Nyt laki ei tätä salli. Kokeilun tulosten perusteella asiasta voidaan linjata pysyvällä tavalla.

Valtion on annettava suunniteltua enemmän rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon, vaikka se tarkoittaisi säästöjä muualta, veronkorotuksia tai lisää velkaa.

Jenny Hasu

Sote-menot kasvavat väestön ikärakenteen muutoksen myötä automaattisesti. Näiden menojen kasvua on hillittävä, koska muutoin raha ei riitä turvallisuuteen tai koulutukseen. Lisäraha ei auta, jos asiat tehdään samalla tavalla kuin ennenkin tai osaajia ei ole. Avain parempiin palveluihin on oikeiden asioiden tekemisessä uudella tavalla. Tolkkua tähän toimintaan. Annetaan työntekijöille parhaat mahdollisuudet tehdä sitä työtä, mihin heidät on palkattu.

Nuorisorikollisuutta on pyrittävä kitkemään ensisijaisesti muilla keinoilla kuin rangaistuksia koventamalla.

Jenny Hasu

Nuorten kohdalla parempia tuloksia saavutetaan sillä, että asioihin puututaan pikaisesti ja seuraus väärästä teosta tulee nopeasti.

Kysymysteema: Julkinen talous

Työttömiä pitää saada nykyistä enemmän töihin heikentämällä ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Jenny Hasu

Jokaisen työikäisen ja työkykyisen on tehtävä töitä. Työn tekemisen kannusteiden parantamisen lisäksi tarvitaan työttömille koulutusta ja työkykyä vahvistavia toimia. Lisäksi tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa.

Suomeen on houkuteltava aktiivisemmin ulkomaisia työntekijöitä.

Jenny Hasu

Suomessa väki vähenee, mutta pidot ei parane. Maahanmuuttopoliitikan painopiste pitää olla työperäisessä maahanmuutossa, sillä näin yritysten tarpeet työvoimasta kohtaavat tänne tulevat työntekijät. Prosessien sujuvoitus ja kielikoulutus ovat keskiössä.

Valtion velkaantumista tulee hillitä, vaikka se merkitsisi leikkauksia etuuksiin tai palveluihin.

Jenny Hasu

Ikäviä päätöksiä ei voi välttää. Valtion velka ei tule kääntymään laskuun ilman uusia päätöksiä, joista osa on sellaisia, jotka kaventavat palveluita. Suomen kasvua rajoittaa tällä hetkellä heikko tuottavuus. Mikäli voimme nostaa tuottavuutta, ovat supistukset palveluissa pienemmät. Tuottavuus on sitä, että oikeita asioita tehdään oikealla tavalla.

Kysymysteema: Omat rahat

Palkkojen verotusta pitää alentaa, vaikka se johtaisi palveluiden leikkauksiin, muun verotuksen kiristämiseen tai velan kasvuun.

Jenny Hasu

Työn verotuksen yleiselle alentamiselle ei ole nyt mahdollisuuksia. Kevennyksiä siihen voi tehdä, kun ajat ovat paremmat. Kohdennetut veroporkkanat tukevat työllisyyttä paremmin.

Valtion pitää tukea enemmän kansalaisia, jotka kärsivät energian hinnan noususta, vaikka se kiihdyttäisi inflaatiota tai heikentäisi valtion taloutta.

Jenny Hasu

Energiakriisisin pahin vaihe vaikuttaa olevan takana eikä lisätuille näytä olevan tarvetta. Kotitalouksien energiaremontteja on tuettava jatkossakin. Ne parantavat energiatehokkuutta tai vähentävät riippuvuutta fossiilisesta energiasta. Valtion kuitenkin pitää valmistautua erilaisten kriisitilanteiden varalle, niin että mahdolliset toimet kriisin sattuessa voidaan ottaa nopeasti käyttöön. Tämä tarkoittaa varautumista ja palautumista.

Kysymysteema: Ympäristö ja ilmasto

Hakkuita pitää vähentää valtion metsissä luontokadon ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Jenny Hasu

Suomessa on yli 600 000 metsänomistajaa ja minä olen yksi heistä. Omaisuuden suoja koskee myös metsiä. Metsien kestävää käyttöä ei tule rajoittaa. Metsien kestävää käyttö ja hiilensidontaa voidaan edelleen kasvattaa ja tämä kaikki voidaan tehdä kunnioittaen maan-ja metsänomistajien oikeuksia.

Suomen on lykättävä hiilineutraaliustavoitettaan kauemmaksi vuodesta 2035.

Jenny Hasu

Vuoden 2035 tavoitteeseen ovat Suomessa sitoutuneet mm. metsäteollisuus, ruoanvalmistajat, energiateollisuus. Yrityksissä on tehty investointeja, joilla pyritään pois fossiilisen energian käytöstä jo ennen Venäjän aloittamaa sotaa ja koko Eurooppaa koskevaa energiakriisiä. On ollut hyvä, että suomalaiset yritykset ovat panosteet pois venäläisten tuottamasta energiasta, nyt emme ole siitä niin riippuvaisia, kuin esimerkiksi Saksa. On annettava yritystyksille mahdollisuus jatkaa tätä hyvää kehitystä, joka tukee myös ilmastotavoitteita, huoltovarmuutta ja omavaraisuutta.

Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa on otettava käyttöön ruuhkamaksu.

Jenny Hasu

Ruuhkamaksuille ei ole Suomessa tarvetta. On panostettava toimivaan joukkoliikenteeseen sekä pyöräilyn edistämiseen yksityisautoilun vaihtoehtona.

Turkistarhaus on kiellettävä Suomessa.

Jenny Hasu

Hyvin todennäköisesti turkistarhaus tullaan kieltämään koko EU:n alueella ja Suomen kannattaa varautua tähän ennakoivasti omilla toimenpiteillään.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia

Jenny Hasu

Talouden tasapainottaminen tulee vaatimaan rakenteellisia uudistuksia, menojen leikkauksia ja varmaan myös joidenkin verojen kiristämistä. Sopeutustoimia tehtäessä on huomioitava, että monella kotitaloudella rahaa on vähemmän käytettävissä arjen menoihin. Olisi järjetöntä esim. korottaa ruuan hintaa tässä tilanteessa.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Jenny Hasu

Suomi on yhteiskunnallisen onnistumisen menestystarina monilta osin. Tuloerot eivät ole valtaiset verraten moniin muihin maihin ja toivottavaa on, että tilanne myös tällaisenä pysyy. Ahkeruudesta pitää palkita. Kaikilla on oltava mahdollisuus kouluttautua niin pitkälle kuin omat kyvyt kantavat.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Jenny Hasu

Suomi on riippuvainen muista maista. Valtio voi vaikuttaa markkinoihin esim. edistämällä kotimaista lannoitetuotantoa , mutta kaikkea emme tuottaa Suomessa itse. Samalla on seurattava, mitä muut EU maat tekevät. Ranska on nostanut keskusteluun valtiontukien voimakkaan lisäämisen. Pieni Suomi ei pärjää tukikilpailussa lompakon paksuudella. On annettava yritysten kilpailla keskenään.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Jenny Hasu

Elämän nurja puoli voi koskea ketä tahansa. Heikommassa asemassa olevia pitää auttaa. Sosiaaliturvan varassa eläminen on tarkoitettu olevan väliaikainen toimenpide työkykyisille ja työikäisille, jos elämässä tulee odottamattomia muutoksia. Pysyvä ratkaisu se ei voi olla.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Jenny Hasu

Valtion ja kuntien yritystoiminta on perusteltua tilanteissa mitkä koskevat mm. huoltovarmuutta, kuten energialaitokset ja vesilaitokset. Muissa tapauksissa vapaa kilpailu on paras kirittäjä palveluille.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Jenny Hasu

Olen asunut monta vuotta ulkomailla. Sopeuduin silloin paikallisiin tapoihin, mutta pidin myös kiinni omasta kulttuurista käymällä muun muassa Merimieskirkon tapahtumissa.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Jenny Hasu

Oma elämä on hyvä perustaa sellaisille arvoille, joita voi noudattaa toisia loukkaamatta.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Jenny Hasu

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Selkeitä rajoja ja kuria tarvitaan nykyistä enemmän lasten kasvattamisessa.

Jenny Hasu

Kodeissa vanhemmat asettavat rajat lapsilleen, ei valtio. Rajat kertovat myös välittämisestä. Meillä on valitettavan paljon lapsia ja nuoria, jotka on huostaanotettu. Puhutaan isosta kokonaisuudesta, jota ei ratkaista lisäämällä "kuria".

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Jenny Hasu

Suomalainen elinkeinoelämä on sitoutunut päästöjen alentamiseen. Tuetaan tämän kehityksen jatkoa ja vahvistetaan entisestään kotimaisen teollisuuden kilpailukykyä. Annetaan myös kotitalouksille kriisin keskellä luottamusta ja turvaa siihen, ettei kenenkään elämä ja valinnat ole arvottomia. Taloja on saatava lämmittävä puulla jatkossakin ja yksityisautolla on voitava ajaa.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Jenny Hasu

Korona osoitti, että kun tilanne on kriittinen jokainen maa ajattelee omaa etuaan. Siksi on tärkeää mm. huolehtia ruoantuotannosta ja energiaomavaraisuudesta. Ja kun tarve vaatii, jos tulee vaikka sotatilanne toiseen maahan, kyllä me silloin autamme. Niin kuin on autettu Ukrainaa.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Jenny Hasu

Talouskasvua ei ole, ilman että ympäristöstä pidetään huolta. Toisaalta talouden ollessa kestävällä pohjalla voidaan pitää huolta ympäristöstä. Pankit eivät esimerkiksi anna rahoitusta sellaiseen toimintaan, joka ei ole vastuullista. Markkinat ohjaavat niin, että kaikki kasvu tapahtuu vastuullisuuden kautta.

Maamme kaipaa vahvoja johtajia, jotka pystyvät tekemään vaikeitakin päätöksiä välittämättä liikaa muiden mielipiteistä.

Jenny Hasu

Poliittinen päätöksenteko on aina kokonaisharkintaa, missä pitää huomioida useat useinkin ristiävät mielipiteet ja faktat. Hyvä johtaja vie vaikeat asiat eteenpäin kunnioittaen muita, mutta linjaamalla selkeästi toimia eteenpäin.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Jenny Hasu

Koko Suomen asuttuna pitäminen on turvallisuuskysymys ja siitä on suurta viisautta huolehtia myös jatkossa. Ihmisillä on oikeus valita asuinpaikkansa vapaasti.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Jenny Hasu

Kilpailukykyiset kaupungit ovat koko Suomen etu. Esimerkiksi Helsingin pitää pääkaupunkina kilvoitella samassa sarjassa Tukholman ja Kööpenhaminan kanssa. Vastakkainasettelu kaupunkien ja maaseudun kanssa on vanhanaikaista. Niillä on aivan erilaiset roolit tässä kokonaisessa kotimaassa.