Edistän rakentavasti koulutukseen ja hyvinvointiin liittyviä asioita, Tampereen vetovoimaa ja Pirkanmaalla yhdenvertaisia sotepalveluita.
Sosiaalinen media:
Ikä:
50
Sukupuoli:
Nainen
Paikkakunta:
Tampere
Postinumeroalue:
33900, Härmälä-Rantaperkiö
Hyvinvointialue:
Pirkanmaan hyvinvointialue
Ammatti:
apulaisrehtori, aluevaltuuston puheenjohtaja
Koulutus:
Ylempi korkea-aste
Kielitaito:
Englanti erinomainen, ruotsi ja saksa tyydyttävä, espanja alkeet
Tehtävät:
aluevaltuutettu, kunnanvaltuutettu
Kuvausteksti:
Työskentelen Etelä-Hervannan koulussa apulaisrehtorina. Toimin Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtajana ja aluevaltuutettuna. Tampereen kaupunginvaltuustossa olen ollut vuodesta 2009 ja hyvinvointi- ja sosiaali- ja terveyspalveluiden apulaispormestarina olin 2017—2023.
Koulutukseltani olen filosofian maisteri, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja ja opinto-ohjaaja.
Olen työskennellyt myös yläkoulun opettajana Pälkäneellä, Tampereella ja Hämeenlinnassa, toiminut opettajankouluttajana ja lukio-opettajana.
Perheeseeni kuuluvat aviopuoliso, kaksi yliopistossa opiskelevaa nuorta, lukiolainen ja perhoskoirat Sulo ja Manu. Harrastan kirjallisuutta, teatteria, puutarhanhoitoa ja espanjan kieltä. Mökkeilen Orivedellä, ulkoilen koirien kanssa ja aikuisopiskelen. Viime aikoina olen opiskellut monikulttuurisuutta, erityispedagogiikkaa ja hallintotiedettä.
Minulle tärkeää ovat sosiaalinen oikeudenmukaisuus, ihmisten välinen yhdenvertaisuus ja ympäristö- ja ilmastoasiat.
Vastaukset vaalikoneeseen
Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.
Kysymysteema: Palvelut
Jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi toimipiste, josta saa terveydenhuollon palveluita.
Palveluverkko tulee olla kattava ja ihmisillä tulee olla helppo saavutettavuus muun muassa terveysasemalle. Jollekin voi naapurikunnan terveysasema olla lähin. Olennaista on aina palvelun saavutettavuus ja se, että siellä on riittävästi palvelua ja aikoja tarjolla. Tarvitsemme toimivat ja monipuoliset alueelliset sosiaali- ja terveyskeskukset ja näiden lisäksi tarpeen mukaan pieniä lähiasemia tai -pisteitä.
Kiireettömän perusterveydenhuollon hoitotakuu pitää lyhentää 14 vuorokauteen nykyisestä kolmesta kuukaudesta.
Aluevaltuustoryhmämme vaati talousarvion yhteydessä, että 14 vuorokauden hoitotakuusta tulee pitää kiinni ja tämä oli yksi vaatimuksemme talousarviosopuun. Muut ryhmät hyväksyivät sdp:n ryhmän esityksen. Hoitotakuu vaatii perusterveydenhoidon resurssilisäyksen, palvelun tehostamista esimerkiksi digitaalisaation keinoin ja henkilöstömäärän vahvistamista. Kuitenkin soteuudistuksen yksi merkittävimmistä tavoitteista oli hoidon saatavuuden parantaminen ja 14 vuorokauden hoitotakuu tukee tätä tavoitetta.
Yöpäivystyksistä päättäminen kuuluu omalle hyvinvointialueelleni - ei Suomen hallitukselle.
Luotan siihen, että hyvinvointialueilla tehdään niiden asiakkaiden tarpeiden mukaisia päätöksiä. Sairaalaverkko ja ympärivuorokautisen päivystysten määrä ovat tällaisia asioita, joista päätökset pitäisi tehdä alueilla. Tarvittaessa päivystysten määrää on hyvä lisätä, mikäli asiakas- ja asukasmäärä Pirkanmaalla kasvaa.
Palveluseteleiden käyttöä täytyy lisätä, jotta hoitojonoja saadaan lyhyemmiksi.
Palvelusetelit toimivat hyvin esimerkiksi hoitojonojen lyhentämisessä. Ne myös mahdollistavat asiakkaan valinnanvapautta. Yhtenä keinona järjestää palveluita ne on syytä jatkossakin pitää mukana.
Julkisia varoja ei pidä käyttää yksityisiin terveyspalveluihin.
En kannata julkisten palveluiden yksityistämisen lisäämistä. Yksityiset palveluntuottajat kuitenkin täydentävät julkista palveluntuotantoa ja ihmisillä tulee olla tiettyyn pisteeseen asti mahdollisuus valita myös yksityinen palveluntuottaja. Lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluiden yksityistäminen ei yleensä tuo hyvinvointialueelle säästöjä vaan pidemmällä aikavälillä kasvattaa menoja ja lisää valvonnan tarvetta.
Kysymysteema: Lapset ja nuoret
Alle 23-vuotiaan pitää päästä nopeammin mielenterveyspalveluiden piiriin kuin yli 23-vuotiaan.
En asettaisi nuoria eriarvoiseen asemaan riippuen iästä. Mielenterveysongelmissa on tärkeää saada apua mahdollisimman nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Tällä hetkellä jonotilanne monissa mielenterveyspalveluissa on kohtuuttoman pitkä ja hoitovastuu kaatuu omaisille. Mielenterveyspalveluita on vahvistettava ja hoitoonpääsyä nopeutettava.
Pieniä neuvoloita ei saa lakkauttaa.
Neuvoloiden määrä Pirkanmaalla ja Pirkanmaan kunnissa riippuu paljon lasten määrästä kunnissa. Olennaista on turvata laadukkaat ja monipuoliset neuvolapalvelut jokaiselle lapsiperheelle. Pitää muistaa, että osassa kuntia naapurikunnassa olevat palvelut voivat olla jopa lähempänä kuin oman kunnan palvelut. Pienet neuvolat ovat usein melko haavoittuvaisia. Jos terveydenhoitaja on poissa, niin kukaan ei pysty paikkaamaan tilannetta ja ajat perutaan. Isommissa neuvoloissa on useampia terveydenhoitajia, jolloin työntekijöillä on myös kollegiaalista tukea eri tavalla tarjolla.
Koululaisten hammastarkastuksia pitää lisätä, vaikka se kasvattaisi hammashoidon jonoja.
Tärkeätä on purkaa nyt aikuisten hoitojonoja, sillä ne ovat kohtuuttoman pitkät ja ylittävät hoitotakuun. En siis lisäisi suun terveydenhuollon painetta ja jonotilannetta lisäämällä lasten hammastarkastuksia, mutta huolehtisin kuitenkin, että pystytään toteuttamaan nykyiset lasten hammastarkastukset.
Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuton ehkäisy.
Tampereen apulaispormestarina pyrin edistämään maksutonta ehkäisyä nuorille ja Tampere ottikin käyttöön maksuttoman ehkäisyn omalla apulaispormestarikaudellani. Aluevaltuustoryhmämme on tehnyt valtuustoaloitteen, että maksuton ehkäisy laajennetaan alle 25-vuotiaisiin.
Kysymysteema: Iäkkäät
Hyvinvointialueet pakenevat vastuutaan pitämällä vanhukset liian pitkään kotihoidon piirissä.
Samaa mieltä. Viimeisten vuosien aikana painopistettä on siirretty vahvasti kotihoidon puolelle. Pirkanmaan alueella on jopa ympärivuorokautisessa asumisessa paikkoja tyhjillään. Hyvinvointialueella tulisi helpottaa ympärivuorokautiseen asumiseen pääsemistä eli kriteereitä pitää ensi valtuustokaudella tarkastella ja helpottaa asumispaikan saamista. Tällä hetkellä kotihoidossa on liian huonokuntoisia ikäihmisiä, joiden paikka ei enää ole kotona. Samalla omaisten hoivavastuu on kasvanut.
Iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan mitoituksen pitää olla vähintään seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohden.
Hoitajamitoitus mahdollistaa vanhushoivan paremman laadun ja parantaa henkilöstön hyvinvointia.
Suomessa kokeillaan järjestelmää, jossa yli 65-vuotiaat pääsevät yksityiselle yleislääkärille terveyskeskusmaksun hinnalla. Käytäntö pitää ottaa pysyvästi käyttöön.
Hallituksen suunnittelemat uudet Kela-korvausten korotukset valuvat kilpailu- ja kuluttajaviraston arvion mukaan todennäköisesti terveysalan yritysten voittoihin. Hallituksen aiemmin tekemät yleislääkäripalkkioiden Kela-korvausten nosto lisäsi lääkärikäyntejä vain noin kolme prosenttia, mutta sen sijaan kustannukset lähes kolminkertaistuivat.
Vanhuksen oikeus ulkoiluun on kirjattava lakiin.
Kannatan ajatusta, vaikka pidänkin lievästi ongelmallisena, että tällainen asia pitää kirjata lakiin, että se toteutuu. Ikääntyneellä tulee olla oikeus päästä ulos - katsella maisemia muualtakin kuin ikkunan takaa, haistaa mullan tuoksua, nähdä lintujen lentävän ja tuntea sadepisarat kasvoillaan.
Kysymysteema: Työvoima
Hoitajia on tuotava Suomeen ulkomailta.
Sotealalla on jatkuva koulutettujen ammattilaisten puute ja sijaispula. Maahanmuuttajahoitajat helpottavat monen alan työvoimapulaa. Samaan aikaan työllistymisen kanssa on huolehdittava hoitajien kielikoulutuksesta ja heidän kotoutumisensa edistämisestä. Kansainvälisen rekrytoinnin ohella tulee huomioida jo nyt maassa olevien tilanteet ja purkaa maahanmuuttajien työllistymisen esteitä ja mahdollistaa jo maassa olevien maahanmuuttajien kouluttautuminen hoitoalalle.
Lääkärin ja hoitajan on osattava suomea tai ruotsia.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöillä pitää olla hoitamiensa tehtävien edellyttämä riittävä suullinen ja kirjallinen suomen tai ruotsinkielisillä alueilla ruotsin kielen kielitaito. Työnantajan velvollisuus on arvioida, että henkilöllä on riittävä kielitaito työtehtäviin. Tämä on Valvirankin ohje. Kielitaito osoitetaan joko kielitutkinnolla, todistuksella tai kypsyysnäytteellä.
Lääkäri pitää velvoittaa työskentelemään julkisella puolella kahden vuoden ajan valmistumisen jälkeen.
Olisi ihan hyvä, mikäli lääkärit velvoitettaisiin työskentelemään vähintään tietyn ajan julkisella puolella valmistumisen jälkeen. Lääkärikoulutus on kuitenkin kallis koulutus ja pakollinen työskentely julkisella puolella voisi vähentää vuokralääkäreiden tarvetta ainakin osassa maata. Asiaa kannattaa ainakin tarkemmin selvittää.
Terveydenhuollon vuokrahenkilöstölle pitää asettaa maanlajuinen hintakatto, sillä keikkalääkäreiden palkat ovat karanneet käsistä.
Kannatan hintakattoa ja muitakin keinoja, joilla voidaan hillitä vuokralääkäribisnestä. Tällä hetkellä on saattanut olla esimerkiksi tilanteita, että virassa oleva lääkäri on saattanut saada pienempää palkkaa kuin ohjaamansa vastavalmistunut lääkäri, joka on työskennellyt samassa paikassa, mutta vuokralääkärifirman kautta.
Kysymysteema: Pelastusala
Pelastustoimi jää hyvinvointialueilla sote-palveluiden varjoon, joten pelastusala pitää siirtää valtion hoidettavaksi.
En kannata tällaista muutosta. Pelastusala kuuluu hyvinvointialueille. On tärkeää, että esimerkiksi ensihoito toimii saman järjestäjän alaisuudessa kuin päivystykset tai kotisairaanhoito.
Epäpätevän henkilöstön käyttö puhuttaa pelastusalalla. Kaikilta pelastajilta pitää vaatia pelastusalan tutkinto, vaikka se vaikeuttaisi työvoiman saantia.
Kannatan sitä, että henkilöstö on koulutettua ja heillä on riittävä koulutuksella osoitettu ammattitaito.
Kysymysteema: Talous
Hyvinvointialueiden pitää saada verotusoikeus (ns. maakuntavero) palveluiden turvaamiseksi.
Hyvinvointialueiden palvelutarpeet nousevat ikääntymisen ja esimerkiksi hajanaisten ICT-järjestelmien yhdistämisen myötä tulevina vuosina. Jotta voimme turvata palveluiden saatavuuden ja laadukkuuden, tulee harkita myös hyvinvointialueen verotusoikeutta. Kokonaisveroaste ei kuitenkaan saa nousta. Kansalaisten terveydenhuollon turvaaminen pitää kuitenkin pitää olla ensisijaisena tavoitteena.
Kokonaisveroaste saa nousta, jotta kansalaisten terveydenhuolto voidaan turvata.
En kannata kokonaisveroasteen nostamista. Terveydenhuolto tulee kuitenkin turvata. Tarvittaessa voidaan miettiä omaisuuden myyntiä tai lisälainanottoa. Lisäksi voidaan leikata valtion menoja. Tämäkin hallitus on tehnyt monia järjettömiä valtion menoja lisääviä menoja, kuten korottanut merkittävästi Kela-korvauksia, avustanut turkistarhoja, alentanut olutveroa - vain muutamia mainitakseni. Näistä valtion menolisäyksistä voitaisiin ensi tilassa luopua.
Lihavuuslääkkeitä ei tule maksaa julkisista varoista.
Lihavuus aiheuttaa monia kansansairauksia, ja niiden hoito tulee yhteiskunnassa erittäin kalliiksi. Lihavuuslääkkeet saattavatkin helpottaa ihmisen elämää, jolloin niiden avulla ihminen voi onnistua laihduttamaan ja välttää sitä kautta kalliin erikoissairaanhoidon. Ne saattavat siis tulla kokonaistalouden kannalta yhteiskunnalle edullisemmaksi. Siksi ei kannata kieltää asioita tutkimatta niitä tarkemmin. Haluan myös todeta, että hyvinvointialueen päättäjä ei päätä lääkityksistä - olivatpa ne sydän-, astma- tai laihdutuslääkkeitä.
Julkisessa terveydenhuollossa pitää säästösyistä priorisoida potilaita, joilla on parempi ennuste parantua.
Lääkärit ja hoitajat tekevät hoidon tarpeen arvioinnin ja arvioivat potilaiden kiireellisyysasteen.
Kysymysteema: Hallinto
IS:n selvityksen mukaan hyvinvointialueilla työskenteli syksyllä 2024 johtaja-nimikkeellä yli 650 henkilöä. Johtajien määrää pitää karsia.
Johtajien määrää voidaan tarkastella ja niitä vähentää mm. eläköitymisten kautta. On hyvä tarkastella johto- ja päällikkötasoja ja suoraviivaistaa organisaatiota sekä organisaatiorakenteita.
Moni kansanedustaja osallistuu laiskasti aluevaltuustojen kokouksiin. Kansanedustajien ei pitäisi olla ehdolla aluevaaleissa.
Ajattelen niin, että kansanedustaja itse päättää ajankäytöstään ja siitä, kykeneekö hoitamaan aluevaltuustotyön. Kannatan rajausta siltä osin, että kansanedustajan ei tulisi olla kaikilla kolmella tasolla: kunta-, alue- ja valtakunnan tasolla.
Kovapalkkaisimmat hyvinvointialueiden johtajat tienaavat enemmän kuin pääministeri, jopa yli 18000 euroa kuussa. Hyvinvointialueiden johtajien palkkoja pitää laskea.
Hyvinvointialueen johdon palkkoja on hyvä tarkastella koko maan tasolla ja tarvittaessa leikata palkkoja esimerkiksi 5-10 %. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hyvinvointialueet ovat isoja organisaatiota ja Pirkanmaan hyvinvointialueellakin työskentelee yli 19 000 ihmistä. Johtajat tekevätkin alueilla hyvin vastuullista työtä ja henkilöstökin on enemmän kuin monessa suuressa yrityksessä.
Hyvinvointialueita on liikaa.
Osa hyvinvointialueista on tällä hetkellä liian pieniä ja niiden taloudellinen tilanne on heikko. Yhdistäminen voisi tuoda niille helpotusta. Myös Uudellamaalla on liikaa alueita. Niitä olisi hyvä yhdistää.
Kysymysteema: Pirkanmaan hyvinvointialue
Eduskunta päätti, että Valkeakoskella ei voida käynnistää uudelleen yöpäivystystä. Päätös on oikea.
Luotan siihen, että hyvinvointialueilla tehdään niiden asiakkaiden tarpeiden mukaisia päätöksiä. Sairaalaverkko ja ympärivuorokautisen päivystysten määrä ovat tällaisia asioita, joista päätökset pitäisi tehdä alueilla. Tarvittaessa yöpäivystysten määrää voidaan jälleen lisätä, mikäli asiakas- ja asukasmäärä Pirkanmaalla kasvaa.
Tamperelaisilla on liian hyvät sote-palvelut verrattuna alueen muihin asukkaisiin.
Tamperelaisten palvelut ovat heikentyneet hyvinvointialueiden aloituksen myötä ja kun on yhdenmukaistettu palveluita, maksuja sekä kriteereitä. Suun terveydenhuoltoon Tampereella on yli vuoden jono. Toisin kuin monessa muussa alueen kunnassa, jossa hoitoon pääsee hoitotakuun sisällä.
Tampereelle tarvitaan huumeiden käyttöhuone, jos lainsäädäntö sen tulevaisuudessa mahdollistaa.
Kannatan käyttöhuoneiden mahdollisuuden selvittämistä yhtenä osana päihdehuoltoa. Olennaista on huolehtia, että huumehoitoja on monipuolisesti ja yksilöllisen tarpeen mukaan riittävästi saatavilla.