Ehdokkaan Eeva Hiila tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Eeva Hiila

Eeva Hiila

Sdp

Nro 2652

Kunta + alue

Hyvin järjestetyt palvelut, toimiva ja turvallinen arki sekä tasa-arvoinen päätöksenteko luovat perustan asukkaiden hyvinvoinnille.

Sosiaalinen media:

Ikä:

45

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Vihti

Postinumeroalue:

03100, Nummela

Hyvinvointialue:

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Ammatti:

Kätilö, pääluottamusmies

Koulutus:

Alempi korkea-aste

Kielitaito:

Englanti

Tehtävät:

aluevaltuutettu, kunnanvaltuutettu

Kuvausteksti:

Asun aviomieheni ja kahden kouluikäisen lapseni kanssa Vihdin Nummelassa. Olen muuttanut Vihtiin 9 kuukauden ikäisenä ja olen käynyt kouluni sekä työmatkani Vihdistä käsin. Arkeni pyörii perheen, ystävien, työn ja luottamustehtävien parissa. Olen työskennellyt kätilönä melkein 20 vuoden ajan ja kätilöys on iso osa identiteettiäni. Se tarkoittaa sitä, että päätöksentekoani ohjaavat tasa-arvo, inhimillisyys ja oikeudenmukaisuus. Viimeisen vuoden ajan olen toiminut HUS:in naistentautien ja synnytysten pääluottamusmiehenä. Osaan tehdä päätöksiä myös nopeasti muuttuvissa tilanteissa ja tiedän, mikä on kriittisissäkin tilanteissa tärkeintä. Haluan olla politiikassa esimerkkinä yhteistyön tekemisestä ja siltojen rakentamisesta. Poliittinen valta tuo vastuun ihmisten hyvinvoinnin edistämisestä, jonka saavutamme vain yhteistyöllä. Yhteistyössä on voimaa: Toisen kynttilän sammuttaminen ei saa omaa kynttilääsi loistamaan kirkkaammin.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Eeva Hiila

Perustuslaki vaatii, että valtio huolehtii kansalaisten lähialueen palveluista. Hyvinvointialue päättää terveysasemien sijainnista alueen ja asukkaisen tarpeista käsin. Lähiterveysasemat on säilytetty alueen kunnissa, palveluita on valitettavasti keskitetty mm. neuvolapalveluissa liian vähäisen rahoituksen vuoksi. Keskittämisen myötä liikkuvia palveluita on lisätty ja tulee lisätä jatkossakin. Rahoituksesta päättää valtio eikä istuvan oikeistohallituksen ollessa vallassa rahoitusta tule lisää, päinvastoin sitä leikataan. Sosiaali- ja terveysasemien tulee olla helposti saavutettavissa, lähellä ihmistä ja niitä tulee olla riittävästi.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Eeva Hiila

Mielenterveyteen sijoitetut rahat säästävät kuluja muualta. Mielenterveyteen liittyvien ongelmien aikainen tunnistaminen ja nopea hoitoon pääsy tulee halvemmaksi. Hyvä saatavuus ei tule kalliimmaksi kuin huono hoitoon pääsy, huono hoitoon pääsy tulee kaikista kalleimmaksi vaihtoehdoksi. Nopea hoitoon pääsy estää mielenterveys ongelmien syvenemisen ja hoitojakso on lyhempi, kevyempi ja halvempi. Valtio tukee rahoituksella lasten ja nuorten terapiatakuuta, joka tulee voimaan 1.5.2025. Lasten ja alle 23-vuotiaiden nuorten tulee päästä palveluiden piiriin 28 vuorokauden kuluessa. Rahoitus on yleiskatteellista ja tulee varmistaa, että takuun toteuttamiseen tarkoitetut rahat valtiolta todella käytetään terapiatakuun toteuttamiseen eikä käytetä muuhun.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Eeva Hiila

Pelastustoimen ja sosiaali- ja terveyspuolen rahoitus eikä toiminta ole toisiaan vastaan, vaan toisiaan tukevia, toisilleen ja asukkaille välttämättömiä. Paloasemien verkostoa laajennetaan, jotta lakisääteiset tavoiteajat toteutuvat. Rahoitus on turvattava niin sote-palveluihin kuin pelastustoimeen. Hyvinvointialueen tarkoituksena on pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveyspuolen yhteistyö hyvinvointialueen asukkaiden hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Eeva Hiila

Rahoitusta on jo leikattu erikoissairaanhoidosta. Liian nopealla aikataululla, sillä hoitojonoja erikoissairaanhoidossa ei ole hoidettu. Työntekijät eivät ole siirrettäviä kasvottomia resursseja. Yhtäkään työntekijää ei siirretä mihinkään, ellei työntekijä itse tahdo työskennellä toisessa yksikössä. Sote-uudistuksen tavoitteena oli siirtää rahoituksen painopistettä erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon. Tutkitusti ennaltaehkäisy tulee halvemmaksi kuin vaurioiden korjaaminen. Rahoituslain virheellisyyden takia erikoissairaanhoidon rahoitusta leikattiin liian nopealla aikataululla. Rahoituslaki ei ottanut huomioon koronaa ja hoitajapulan aiheuttamaa hoitovelkaa. Hus tarvitsee lisärahoituksen valtiolta hoitojonojen purkamiseen.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Eeva Hiila

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on noin 1300 lasta sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Lähes puolet sijoituksista järjestetään laitoksissa, valtaosa yritysten tuottamissa laitoksissa. Laitoshoitoa pyritään alueellamme vähentämään lisäämällä omaa tuotantoa perhehoidossa. Ostopalvelut tulevat kalliimmaksi ja perhekuntoutus siirretään tänä vuonna alueellamme omaksi toiminnaksi. Hyvinvointialueen tulee lisätä omia julkisia lastensuojelulaitoksia, sillä hoidon tulee olla eettisesti ja taloudellisesti kestävää. Liiallinen hyödyn tavoittelu eli taloudellinen hyöty on vähentänyt eettistä toimintaa valitettavasti myös osassa lastensuojelulaitoksia. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus laadukkaaseen ja eettiseen suojeluun.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Eeva Hiila

Väestö ikääntyy nopeinta vauhtia Länsi-Uudellamaalla. Jokaisella vanhuksella tulee olla oikeus yksilöllisesti ja tarpeen mukaisesti tarvitsemiinsa palveluihin. Pääpainon tulee olla kotiin tuotavissa palveluissa mutta tarvitsemme myös yhteisöllistä asumista ja ympärivuorokautista hoivaa. Yhteisöllisen asumisen lisääminen ei saa alentaa hoivan tasoa, vaan sen on parannettava elämänlaatua. Tasalaatuisen palvelujärjestelmän luomiseksi tarvitaan alueemme ikäihmisille lisää ympärivuorokautisia hoivakoteja. Iäkkäiden ihmisten palveluiden pääpainon tulee olla aina toimintakykyä edistävässä toiminnassa. Toimintakykyä edistävää toimintaa on mm. kotona aktiivisuuden tukeminen, toimintaongelmien varhainen tunnistaminen ja niihin puuttuminen sekä yhteisöllinen asuminen. Arvokas vanhuus on ihmisoikeus.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Eeva Hiila

Leikkaukset sosiaali- ja terveydenhuollosta mm. hoitajamitoituksen laskeminen on johtanut hoitajien irtisanomisiin. Orpo-Purran hallitus pyrkii ratkaisemaan hoitajapulaa irtisanomalla hoitajat ja jättää potilaat hoitamatta. Hallituksen ratkaisuilla vain syvennetään hoitajapulaa sillä liian vähäinen henkilöstömäärä ajaa ammattilaiset pois alalta. On tosiasia, että noin 16 000 lähihoitajaa ja 12 000 sairaanhoitajaa siirtyy eläkkeelle vuoteen 2033 mennessä. Ulkomaiset hoitajat ovat yksi osa hoitajapulan ratkaisua. Ensisijaisesti on taattava hoitajille riittävät resurssit, työnvaativuutta vastaava palkka ja hyvä johtaminen. Kansainvälisessä rekrytoinnissa tulee noudattaa eettisiä periaatteita. Ulkomaisten hoitajien tulee osata suomen tai ruotsin kieli eikä koulutustasosta ole varaa tinkiä.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Eeva Hiila

Alueiden yhdistäminen ei ratkaise hoitoon pääsyn ongelmia, vaan tarvitaan aikaa talouden tasapainottamiseen ja kustannusvaikuttavien toimintatapojen löytämiseen. Oikeistohallituksen tulisi pidentää alijäämien kattamisaikaa, sillä nykyinen aikataulu on täysin epärealistinen ja on ajanut alueet kohtuuttomiin leikkauksiin. Hyvinvointialueet aloittivat liian pienellä rahoituksella, sillä rahoituslain virheellisyys mahdollisti kuntien alibudjetoinnin eikä se ottanut huomioon korona-ajan hoitovelkaa. Ensisijaista on riittävä rahoitus hyvinvointialueille, ei Orpo-Purran hallituksen leikkaukset sosiaali- ja terveydenhuollosta eli hyvinvointialueista. Hoitovelka hyvinvointialueilla ja hoitajapula ratkaistaan riittävällä rahoituksella ennaltaehkäisyyn panostaen - ei alueita yhdistämällä.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Eeva Hiila

Sosiaali- ja terveydenhuoltoon käytetään vähiten rahaa BKT:stä muihin Pohjoismaihin verrattuna. Julkisten palveluiden tuottaminen maksaa, mutta palveluista tinkiminen maksaa vielä enemmän. Leikkauspolitiikalla on aikaansaatu mm. hoitoon pääsyn ongelmat, hoitajapula, mielenterveysongelmien kasvu kaikissa ikäluokissa ja eriarvoisuuden lisääntyminen. Orpo-Purran hallitus on päättänyt hakea säästöjä rajaamalla sosiaalihuollon sekä erikoissairaanhoidon palveluvalikoimaa, eli karsimalla esim. ikääntyneille ja vammaisille suunnatuista palveluista tai kuntouttavasta työtoiminnasta. Valmistelu keskeytettiin vaalien ajaksi, jotta äänestäjät unohtaisivat oikeistohallituksen toimet. Hoitokriisiä ei korjata karsimalla hyvinvointialueen tehtäviä. En kannata hyvinvointivaltion purkamista.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Eeva Hiila

Hyvinvointialueiden verotusoikeus ei ole nyt ajankohtaista, vaan alijäämien kattamisvelvoitteen pidentäminen. Tutkimusten mukaan verotusoikeus turvaisi riittävän rahoituksen, tekee alueista tilivelvollisen asukkailleen ja kannustaa tehokkaaseen toimintaan mm. palveluntuotannossa paremmin. Palveluiden tulee olla jokaisella hyvinvointialueella yhtä laadukkaat, eikä mahdollisella verotusoikeudella tule lisätä eri alueiden asukkaiden eriarvoisuutta. Mahdollinen verotusoikeus ei saa johtaa korkeampaan kokonaisverotukseen eikä eri hyvinvointialueiden palveluiden eroavaisuuksiin. Mahdollisen hyvinvointialueen verotusoikeuden tulisi kannustaa tehokkaaseen ja säästeliääseen rahankäyttöön.

Kysymysteema: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Länsi-Uudellamaalla peritään terveyskeskusmaksu. Siitä pitäisi luopua.

Eeva Hiila

Länsi-Uudellamaalla terveyskeskusmaksuja jouduttiin nostamaan vuoden 2025 alusta, sillä hallitus korotti asiakasmaksuja. Orpo-Purran hallitus leikkasi alueemme rahoitusta terveyskeskusmaksujen korotusten vuoksi 11 miljoonalla. Jos asiakasmaksuja ei olisi korotettu tai niitä ei peritä laisinkaan, on muista palveluista leikattava. Asiakasmaksujen korotukset kohdistuvat erityisesti pienituloisiin, ikääntyneisiin ja naisiin. Toivon suuresti, että löytyy rahoitus maksujen pienentämiseen tai poistamiseen. Teimme alueella arvovalinnan ja päätimme turvata 14 vuorokauden hoitotakuun. Orpo-Purran hallitus heikensi hoitotakuuta 14 vuorokaudesta kolmeen kuukauteen ja leikkasi hoitotakuun rahoitusta alueellamme 9 miljoonaa. Se tarkoitti sitä, että leikkaamme muista palveluista 9 miljoonan verran.

Huumeiden käyttöhuoneet pitää ottaa käyttöön, jos laki sen mahdollistaa.

Eeva Hiila

Eduskunta hylkäsi huumeiden käyttöhuoneiden kokeilua koskevan kansalaisaloitteen 21.2.2025. Valvotut käyttöhuoneet lisäisivät huumeiden käyttäjien turvallisuutta. Valvotussa käyttötilassa olisi mahdollisuus myös terveyden- ja sosiaalialan ammattilaisten tarjota apua, tukea ja ohjausta huumeidenkäyttäjien terveydellisiin haasteisiin kuin seksuaaliseen hyväksikäyttöön sekä ohjata katkaisuhoitoon. Maailmalta on saatu tuloksia siitä, että valvotuilla huoneilla on vähennetty huumekuolemia.

Alueeni pitäisi rahoitaa HUSia nykyistä enemmän perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden kustannuksella.

Eeva Hiila

Hus tarvitsee lisärahoituksen valtiolta turvatakseen erikoissairaanhoidon palvelut eikä Husin alirahoitusta korjata leikkaamalla perusterveydenhuollosta. HUSin rahoituksen leikkaukset seuraavan kolmen vuoden aikana on 225 miljoonaa. Se väistämättä uhkaa asukkaiden erikoissairaanhoidon. Kokoomuksella ja istuvalla hallituksella olisi nyt kaikki valta päättää erillisrahoituksesta ja korjata rahoituslain virheellisyys. Vuonna 2022 Kokoomus vaati hallitukselta lisärahoitusta Husin toiminnan turvaamiseksi. Kokoomuksen mukaan hallituksen oli kannettava vastuunsa, ettei sote-muutos vaaranna Suomen korkeatasoista erikoissairaanhoitoa ja valtakunnallista vastuista huolehtivan Husin toimintaedellytyksiä. Nyt vuonna 2025 Kokoomus ei kanna vastuutaan Suomen korkeatasoisesta erikoissairaanhoidosta.

Länsi-Uusimaa vähensi hammashuollon palveluseteleitä, koska alueelle on tulossa omaa kapasiteettia. Tämä on oikea suunta.

Eeva Hiila

Hyvinvointialueen tulee tuottaa pääosin itse palvelunsa ja se on hyvä suunta. Hammashoidolla on ollut vaikeuksia saada henkilökuntaa. Hammashoitoon pääsy tulee varmistaa ensisijaisesti riittävällä resurssoinnilla ja työntekijöiden työnvaativuutta vastaavalla palkalla. Palveluseteleitä kannattaa ehdottomasti käyttää täydentämään ja tukemaan palveluntuotantoa, jos oma tuotanto ei ole riittävää. Näin palveluista hyötyy palveluita käyttävät asukkaat.

Alle 25-vuotiaille pitää tarjota maksuttomat kuukautistuotteet.

Eeva Hiila

Naiset ovat aina hoitaneet kuukautisten kustannukset, joten moni ajattelee, ettei se ole tasa-arvo kysymys. Plan International Suomen kyselytutkimuksen mukaan 15–24 vuotiaista vastaajista jopa 22 % koki varojen vähyyden olleen ongelma kuukautissuojien hankkimiseen. Kuukautisköyhyyden torjuminen on tasa-arvo kysymys. Kuukautistuotteet ovat välttämättömiä tuotteita naisille ja kuukautisista tuleva kulu tulee vain henkilölle, joilla on kuukautiset.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Eeva Hiila

On keskityttävä siihen, miten kasvatamme tulopuolta eikä verojen korottamiseen tai siihen mistä palveluista leikkaamme. Oikeistohallitus on leikannut julkisista palveluista ja sosiaalietuuksista. Oikeistohallituksen toimet ovat toteutuneet täysin tutkimusten mukaisesti: leikkausten vaikutukset kasaantuvat heikommassa asemissa oleville ja hyvätuloisille jaetut verohelpotukset eivät tuo talouskasvua. Ennaltaehkäisystä säästetään tutkimusten vastaisesti. Asukkaiden keskeisimpien palveluiden tuottaminen maksaa, mutta palveluista tinkiminen maksaa vielä enemmän. Ensisijaisesti on ennaltaehkäistävä sosiaali- ja terveysongelmia.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Eeva Hiila

Lahjakkuudesta ja ahkeruudesta tulee aina palkita! On valitettavaa, että julkisen puolen työntekijöillä kuten sairaanhoitajilla, opettajilla, poliiseilla tai palomiehillä lahjakkuutta ja ahkeruutta ei palkalla palkita. Syrjäytyminen voi siirtyä sukupolvelta toiselle eikä eriarvoisuutta tule lisätä niin, että kasvatetaan tuloeroja. Eriarvoisuuden vähentämisestä hyötyvät kaikki tuloluokat sillä vakaimpia yhteiskuntia ovat yhteiskunnat missä tuloerot ovat kohtuullisia. Tuloeroja kasvatetaan tutkimusten mukaan hyvätuloisille jaetuilla verohelpotuksilla eikä hyvätuloisten verohelpotukset tuo talouskasvua. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei lahjakkuudesta ja ahkeruudesta tule palkita.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Eeva Hiila

Valtion tehtävänä on valvoa ja varmistaa reilut ja toimivat markkinat. Se tarkoittaa, ettei synny kartelleja ja monopoleja. Markkinat eivät voi keskittyä yhdelle toimijalle, jolloin hinta nousee kohtuuttomaksi.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Eeva Hiila

Ei ole. Kelan etuuksista väärinkäytösepäilyjen osuus kaikista maksetuista etuuksista oli alle puoli promillea vuonna 2023. Sosiaaliturvaa saavat eläkeläiset, työkyvyttömät, sairaat, lapsiperheet ja opiskelijat. Sosiaaliturvalla eivät elä laiskat ja työtä vieroksuvat ihmiset. Suomen useimmat perusturvaetuudet ovat tasoltaan liian matalia, jotta ne turvaisivat kohtuullisen minimikulutuksen. Oikeistohallitus on leikannut tukia ja lisännyt erityisesti lapsiperheköyhyyttä. Vanhuuseläke, opintotuki ja lapsen saamisesta tuleva vanhempainpäiväraha ovat sosiaaliturvaa. Sosiaaliturva turvaa ihmiselle riittävän toimeentulon ja huolenpidon myös sairauden ja työkyvyttömyyden yllättäessä.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Eeva Hiila

Suomen huoltovarmuuden ja erityistehtävien huolehtiminen edellyttää valtion ja kuntien yritystoiminnan omistusta. Näin varmistetaan valtion ja kuntien lakisääteisten tehtävien toteutuminen veronmaksajille edullisimmalla tavalla. Esimerkiksi julkisomisteisella sosiaali- ja terveydenhuollolla, energia- ja vesiyhtiöillä varmistetaan kansalaisten perustarpeiden tyydyttäminen eli huoltovarmuus.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Eeva Hiila

Ei ole suomalaisilta pois ymmärtää ja kunnioittaa muita kulttuureja. Jokaisella on oikeus olla oma itsensä ja osallistua suomalaisen yhteiskunnan toimintaan. Suomen valtion vuonna 1970 ratifioiman kansainvälisen yleissopimuksen mukaan rotusyrjinnällä tarkoitetaan: ”…kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta, jonka tarkoituksena on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien tasapuolisen tunnustamisen, nauttimisen tai harjoittamisen mitätöiminen tai rajoittaminen poliittisella, taloudellisella, sosiaalisella, sivistyksellisellä tai jollakin muulla julkisen elämän alalla.”

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Eeva Hiila

Sdp:n ja minun tärkeitä arvojani ovat tasa-arvo, solidaarisuus, vapaus ja oikeudenmukaisuus. Uskonto on mielestäni jokaisen henkilökohtainen asia, eikä se mielestäni kuulu politiikkaan.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Eeva Hiila

Itse valtaväestöön kuuluvana, valkoiseksi naiseksi syntyneenä ja naiseksi itseni tuntevana, arvoihini kuuluu, että kaikilla ihmisillä on sukupuolen kokemuksesta riippumatta yhtäläiset ihmisoikeudet. Sukupuolen moninaisuuteen kuuluvat sukupuolienemmistöt eli jaottelu naiseen ja mieheen. Sukupuolen moninaisuuteen kuuluvat myös sukupuolivähemmistöt, jossa sukupuolta ei jaeta naiseen ja mieheen. Kolmas sukupuoli, jotka eivät ole naisia tai miehiä (kolmas sukupuolikategoria on käytössä mm. Saksassa, Australiassa, Intiassa ja Uudessa-Seelannissa) tarkoittaa muunsukupuolisia, sukupuolettomia ja intersukupuolisia ihmisiä.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Eeva Hiila

Vanhempien vastuu on yksi lapsen oikeus. Se tarkoittaa lapsen oikeutta vanhemman huolenpitoon, rajoihin ja rakkauteen. Kotona lapsi oppii rajojen kautta turvallisesti sietämään pettymyksiä, joita elämä tuo väistämättä mukanaan. Vanhemman tärkeä tehtävä on tuottaa lapselle pettymyksiä eli opettaa tottelemaan auktoriteetteja. Aikuisen tehtävä on olla lapsen pettymysten kokemisessa tukena ja turvana. Jokainen tarvitsee joskus apua, myös vanhemmat kasvatukseen. Auktoriteetteja tarvitaan lasten hyvinvoinnin takaamiseksi. Auktoriteettien kunnioittaminen edistää toimimista yhdessä demokraattisessa yhteiskunnassa. Jos lapsella ei ole rajoja, ei hän opi kunnioittamaan auktoriteetteja. Auktoriteettien kunnioittamattomuus hankaloittaa lapsen koulunkäyntiä, mielenterveyttä ja sosiaalisia suhteita.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Eeva Hiila

Suomen tulee olla esimerkkinä ja aktivoida muita maita sitoutumaan päästövähennyksiin. Ilmastonmuutoksen ehkäisystä hyötyy koko maailma, myös Suomi. Jokaisen maan on ryhdyttävä toimiin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Eeva Hiila

Suomen ja suomalaisten edun ajaminen ei ole vastakohta kansainväliselle yhteistyölle. Tarvitsemme myös kansainvälistä yhteistyötä, erityisesti maantieteellisen sijaintimme takia. Poliittinen valta tuo vastuun ihmisten hyvinvoinnista, jonka saavutamme vain yhteistyöllä. Toisen kynttilän sammuttaminen ei saa omaa kynttilääsi loistamaan kirkkaammin.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Eeva Hiila

Talouskasvu ja työpaikkojen luominen eivät ole vastakohtia ympäristöä tukeville päätöksille. Mielestäni ne eivät ole keskenään ristiriidassa. Päinvastoin ympäristöä tukevat päätökset mahdollistavat talouskasvun ja sitä kautta uusien työpaikkojen synnyn. Ennaltaehkäisy tulee aina halvemmaksi kuin vaurioiden korjaaminen ja ympäristöstä huolehtiminen sekä siihen panostaminen on investointi tulevaisuuteen.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Eeva Hiila

Eläköön demokratia! Valta on aina lainassa ja se tarkoittaa säännöllisin väliajoin pidettäviä vapaita vaaleja. Demokratiassa päätöksenteko on aina yhteistyötä ja vuorovaikutteista eikä vain yhden johtajan varassa. Yhteistyö on kaiken ydin. Meillä on valitettavasti maailmalta useita merkkejä diktatuurista eli ns. vahvoista johtajista, jotka tekevät päätöksiä välittämättä liikaa muiden mielipiteistä ja sen seuraamuksista. Meidän ei tule ottaa mallia Yhdysvalloista tai Venäjältä.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Eeva Hiila

Koko Suomen tulee olla asutettu, sillä se vaikuttaa talouteen ja turvallisuuteen. Jokainen ihminen syntyy arvoltaan ja oikeuksiltaan yhdenvertaisena ja ainutlaatuisena. Tämä ainutlaatuisuus jatkuu koko ihmisen elämän vauvasta vaariin asuinpaikasta riippumatta. Kaikilla suomalaisilla on yhtäläiset oikeudet peruspalveluihin, asui hän missä tahansa

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Eeva Hiila

Suomi ei kaupungistu yksin vaan kaupungistumista tapahtuu ympäri maailman. Kaupungistumisen hyötyjä ovat elinvoiman, hyvinvoinnin ja vaurauden kasvaminen, joka vaikuttaa myös positiivisesti ympäryskuntiin