Lupaan johtaa Suomen ulkopolitiikkaa viisaasti ja vakaalla kädellä. Lupaan puolustaa kansallista eheyttä ja toimia yhdistävänä tekijänä.
Sosiaalinen media:
Ikä:
61
Paikkakunta:
Helsinki
Ammatti:
Suomen Pankin pääjohtaja
Koulutus:
Filosofian tohtori
Kielitaito:
Äidinkieli suomi. Työkieli englanti. Sujuva ruotsi ja ranska. Passiivinen saksa.
Perhe:
Vaimo Merja Rehn, os. Hakkarainen. Aikuinen tytär. Kaksi aikuista poikaa vaimoni edellisestä avioliitosta.
Presidentin tehtävän kannalta merkittävin aiempi työkokemus:
Suomen Pankin pääjohtaja, 2018–
Euroopan komission jäsen, 2004–2014
Euroopan komission varapuheenjohtaja, 2011–2014
Elinkeinoministeri, 2015–2016
Kansanedustaja, 1991–1995
Kansanedustaja, 2015–2016
Euroopan parlamentin jäsen, 1995–1996
Euroopan parlamentin jäsen, 2014–2015
Euroopan keskuspankin neuvoston jäsen, 2018–
Mitkä ovat tärkeimmät arvosi, nimeä kolme:
Ihmisarvo. Jakamaton ihmisarvo on sekä kristillisen että humanistisen ajattelun ydintä. Jo lapsena kotona opin, että kaikkia ihmisiä katsotaan samalta silmien tasalta. Se on tasavallan arvopohja.
Vapaus. Ihmisellä pitää olla oikeus suurimpaan mahdolliseen vapauteen, joka ei loukkaa muiden vapauksia. Vapauteen kuuluu aina myös vastuu. Vapautta on itsenäisyys ja isänmaanrakkaus.
Lähimmäisenrakkaus. Ihmisyyttämme mitataan sillä, miten suhtaudumme muihin ihmisiin. Nojaan elämässä kultaiseen sääntöön: kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te samoin heille.
Ominaisuudet jotka tekevät sinusta hyvän presidentin:
Vakaa kuin kallio. Siinä yhdistyy sekä perusolemukseni että yksi presidentin tärkeimmistä ominaisuuksista. Vakaus on kokemuksen kartuttamaa varmuutta. Vakaus on vastuunkantoa Suomesta ja suomalaisista. Vakaus on luottamusta itseensä, toisiimme ja Suomen tulevaisuuteen.
Olen kokenut päätöksentekijä ja vahva vaikuttaja niin kansainvälisissä pöydissä kuin kotikentälläkin. Presidenttinä haluan kuunnella ja toimia yhdistävänä tekijänä silloinkin, kun yhteistä suuntaa voi olla vaikea löytää.
Vastaukset vaalikoneeseen
Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.
Kysymysteema: Puolustus
Suomeen täytyy saada Naton pysyvä tukikohta.
Suomen kannattaa olla aktiivinen Naton pysyvien toimintojen, kuten esikunta- ja tukikohtarakenteiden sekä muiden johtajamisjärjestelmän osien ja osaamiskeskusten tavoittelussa.
Samalla on muistettava, että liittokunnassa päätökset tehdään yhteisen puolustuksen edun pohjalta. Esimerkiksi uusien tukikohtien perustaminen on pitkän valmistelun tulos, eikä lähiaikoina ole todennäköistä, että niitä perustettaisiin Suomeen.
Käytännössä Naton vahva läsnäolo Suomessa voi toteutua myös aktiivisen kansainvälisen harjoitustoiminnan kautta.
Ahvenanmaan demilitarisonnista pitää luopua, ja Suomen tulee sijoittaa Ahvenanmaalle joukkoja.
Ahvenanmaan demilitarisointi ei ole vahvuus Suomelle, vaan haaste alueen puolustuksen kannalta. On kuitenkin realismia, että tämä ei ole muuttumassa lähitulevaisuudessa. Ahvenanmaan asemasta on sovittu useiden valtioiden välisissä sopimuksissa. Siksi tarvitaan ratkaisuja, joilla voidaan välittömästi vahvistaa Ahvenanmaan puolustusta nykyisten sopimusten ja lakien puitteissa.
Ahvenanmaa on nyt Naton aluetta, ja sen puolustus koskee koko liittokuntaa. Meidän on punnittava Ahvenanmaan puolustuksen vahvistamista Naton ja Ruotsin kesken ja ahvenanmaalaisten kanssa. Haluan edistää ahvenanmaalaisten hakeutumista vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Itsehallintolaissa säädetty mahdollisuus ahvenanmaalaisille suorittaa palvelus meriturvallisuutta tukevissa siviilitehtävissä tulisi myös ottaa käyttöön.
Suomen täytyy irtautua jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Jalkaväkimiinoista luopuminen ei aikanaan ollut järkevä ratkaisu Suomen puolustuksen kannalta. Puolustusvoimat on kuitenkin kyennyt korvaamaan maamiinat muilla suorituskyvyllä. Sopimuksesta irtautumisella ei siten olisi enää olennaista merkitystä Suomen puolustuksen vahvistamiselle. Jos puolustusvoimien kanta maamiinojen merkityksestä maanpuolustukselle muuttuisi, olisi sopimusta syytä harkita uudestaan.
Suomeen pitää sijoittaa mahdollisimman paljon Yhdysvaltain joukkoja ja aseistusta.
Yhdysvallat on Suomen tärkeimpiä liittolaisista. Uusi kahdenvälinen puolustusyhteistyösopimus syventää Suomen ja Yhdysvaltain liittolaisuutta entisestään ja vahvistaa Suomen turvallisuutta myös Nato-jäsenyyden oloissa. Sopimuksen myötä Suomen käytännön kyky saada ja vastaanottaa sotilaallista apua paranee. Yhdysvaltain tuella ja puolustusteollisuudella on myös suuri merkitys puolustuskykymme kehittämiselle.
Yleisen asevelvollisuuden pitäisi koskea muitakin kuin miehiä.
Oikeus ja velvollisuus puolustaa maataan kuuluu jokaiselle suomalaiselle. Kannatan koko ikäluokkaa koskevaan palvelusvelvollisuuteen siirtymistä. Asevelvollisuuden uudistaminen on tärkeää sekä tasa-arvon kannalta että riittävän reservin kouluttamiseksi ikäluokkien pienentyessä.
Ensimmäinen askel on koko ikäluokkaa koskevat tulevaisuuskutsunnat. Samalla kynnys hakeutua naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen madaltuisi.
Seuraava askel olisi yleinen koko ikäluokan palvelusvelvollisuus, jossa soveltuvimmat suorittaisivat asepalveluksen. Siviilipalvelusta uudistettaisiin siten, että se tukisi entistä paremmin kokonaisturvallisuutta, kuten väestönsuojelua, kyberturvaa, palo- ja pelastustointa ja ympäristötuhojen torjuntaa. Myös siviilitehtävistä voitaisiin muodostaa kriisiaikojen reservi.
Kysymysteema: Ulkopolitiikka
Venäjä on Suomelle sotilaallinen uhka.
Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu välitöntä, suoraa sotilaallista uhkaa. Merkittävä osa Venäjän sotilaallisesta voimasta myös Suomen rajan läheltä on kiinni Ukrainassa. Vaikka Venäjän asevoimat on sotinut Ukrainassa odotuksia huonommin, meidän ei pidä aliarvioida sen kykyä koota pitkällä aikavälillä voimiaan, minkä johdosta se muodostaa meille sotilaallisen uhan.
Venäjällä on myös kykyä aiheuttaa haittaa ja vahinkoa esimerkiksi merelliselle infrastruktuurille tai digitaalisille järjestelmille. Siksi Suomen on oltava alati valpas sen suhteen, mitä Venäjällä tapahtuu.
Pidän Ukrainan sodan laajentumista todennäköisenä.
Venäjällä ei ole riittävää voimaa laajentaa sotaa Nato-maiden suuntaan. Sodan laajenemisen riskiin on kuitenkin aina suhtauduttava vakavasti, vaikka se ei olisi todennäköistä.
Venäjä painostaa myös Ukrainan rajanaapuri Moldovaa. Esimerkiksi Itämerellä nähdyt kaasuputkien vahingoittamiset kertovat siitä, että vihamielisiä toimia voidaan nähdä myös sota-alueen ulkopuolella.
Länsimaiden on päättäväisesti ja pitkäjänteisesti jatkettava tukeaan Ukrainalle ja vahvistettava omaa puolustustaan.
Suomi voi alkaa rakentaa suhteita Venäjään uudelleen vasta sitten, kun Vladimir Putin poistuu vallasta.
Suomi toimii suhteessa Venäjään tiiviissä yhteistyössä muiden EU- ja Nato-maiden kanssa. Korkean tason poliittiset suhteet maidemme välillä eivät voi palautua ennen Venäjän vetäytymistä Ukrainasta. Venäjän on kannettava vastuu toimistaan ja kunnioitettava kansainvälistä oikeutta. On vaikea nähdä Venäjän politiikan muuttuvan Putinin ollessa vallassa.
Jos EU:n piirissä yhteisesti todettaisiin, että Suomen tasavallan presidentin keskusteluyhteys Venäjään voisi edesauttaa oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan asiaa, sitä olisi luonnollisesti harkittava. Näköpiirissä ei sellaiseen kuitenkaan ole mahdollisuuksia.
Suomella ja Venäjällä on yli 1300 km yhteistä rajaa, joten viranomaistasolla on kyettävä jatkossakin hoitamaan mm. raja- ja meriturvallisuuteen ja tulliin liittyviä kysymyksiä.
Donald Trumpin valinta presidentiksi heikentäisi Euroopan ja Suomen turvallisuutta.
Yhdysvallat on Suomelle keskeinen liittolainen ja puolustusliitto Naton johtava maa. Suomen on pärjättävä aina sen presidentin kanssa, jonka amerikkalaiset valitsevat. Yhdysvalloissa hallinto edustaa jatkuvuutta ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjassa, mikä nähtiin Trumpin aiemmalla presidenttikaudella.
Euroopan on kuitenkin toimittava entistä enemmän oman turvallisuutensa eteen, sekä Yhdysvaltain tuen säilyttämiseksi että varautuakseen siihen, että Yhdysvaltain huomio kiinnittyisi entistä enemmän Aasiaan ja Tyynellemerelle.
Suomen pitää pyrkiä vähentämään taloudellista riippuvuutta Kiinasta.
Olennaista on tunnistaa kriittiset riippuvuudet ja haavoittuvuudet, ja vähentää niitä johdonmukaisesti. Tällaisia on esimerkiksi puolijohteissa, lääkkeissä ja monissa raaka-aineissa ja mineraaleissa. Lännen ja Kiinan välinen kauppa ja keskinäisriippuvuus on niin suurta, että täydellinen irtikytkentä ei ole realistista.
Kiina on läntisistä demokratioista poikkeava yhteiskunta, jolla on eri arvopohja kuin meillä. Euroopan ja Yhdysvaltojen on suhtauduttava Kiinaan realistisesti ja toisaalta kyettävä tekemään yhteistyötä esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.
Kysymysteema: Valtaoikeudet
Valtaa pitää siirtää presidentiltä pääministerille.
Tasavallan presidentin perustuslaissa määritellyt valtaoikeudet ovat nyt kohdillaan. Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa ja eduskuntaan tukeutuen.
On selvää, että presidentti edustaa Suomea Nato-huippukokouksissa. Kyse on yhteistyöjohtamisesta, jossa valtioneuvoston ja presidentin on toimittava hyvässä yhteisymmärryksessä ja pidettävä eduskunta ajan tasalla.
Enemmän käytännön haasteita on siinä, miten Suomea johdetaan kokonaisturvallisuuden kysymyksissä, kuten äkillisissä ei-sotilaallisissa kriiseissä. Siksi olen esittänyt laadittavaksi valtiojohtamisen yhteistyöasiakirjaa, jossa presidentti ja valtioneuvosto sopisivat työnjaosta. Kriisitilanteissa on tiedettävä heti, kuka johtaa toimintaa kriisin laukaisemiseksi ja mikä kunkin rooli on.
Presidentin täytyy voida jatkossakin armahtaa rikoksesta tuomittuja.
Käyttäisin presidentin armahdusoikeutta hyvin pidättyväisesti.
Presidentin armahdusoikeus istuu pohjoismaiseen perinteeseen, jossa armahdusoikeus on valtionpäämiehellä tai hallituksella. Tällä on pidetty tuomiovalta ja armahdusvalta erillään. Suomessa poikkeuksen muodostavat elinkautisvangit, jotka armahtaa Helsingin hovioikeus.
Se, että yleistä armahdusvaltaa käyttäisi esimerkiksi tuomioistuin, on kansainvälisesti vertailussa harvinaista.
Presidentti voi puuttua välillä myös sisäpolitiikkaan esimerkiksi herättelemällä arvojohtajana poliitikkoja.
Arvojohtajaksi ei julistauduta, vaan asema ansaitaan painavilla puheenvuoroilla ja teoilla. Presidentin tehtävään kuuluu kantaa vastuuta kokonaisturvallisuudesta ja puhua Suomen tulevaisuuden ja yhteiskunnan kannalta keskeisistä kysymyksistä. Tasavallan presidenttinä puolustaisin yhteisiä tasavaltalaisia arvojamme – ihmisarvoa, yhdenvertaisuutta, demokratiaa ja oikeusvaltiota – ja rakentaisin niiden pohjalle kansallista eheyttä. Myös terve talous on olennainen osa turvallisuutta.
Perustuslaissa kuvatun tasavallan presidentin juhlalliseen vakuutuksen nojalla presidentin on kaikin voimin edistettävä Suomen kansan menestystä. Olennaista tässäkin on tietenkin se, että presidentti toimii valtaoikeuksiensa puitteissa ja kunnioittaa valtioneuvoston ja eduskunnan toimivaltaa.
Kysymysteema: Arvot
Presidentin pitää päättää uudenvuodenpuhe kristilliseen sanomaan.
Kukin presidentti on tehnyt kansankunnan sieluntilaan ja omaan vakaumukseensa sopivan valinnan siitä, toivottaako Jumalan siunausta vai ei. Olisi hyvä, jos muut voisivat kunnioittaa tätä kulloisenkin presidentin valintaa, joka on varmasti aina huolellisen, henkilökohtaisen pohdinnan tulos.
Olen kansankirkon jäsen ja ekumeeninen kristitty, ja omaan uudenvuodenpuheeseeni kuuluisi luontevasti voimien ja siunauksen toivottaminen kaikille suomalaisille. Siunauksen toivottaminen ylittää myös uskontokuntien rajat.
Ihmisoikeudet eivät kuulu terroristeille.
Oikeusvaltioon kuuluu, että myös kaikista kauheimmat teot tutkitaan ja tuomitaan asianmukaisesti. Meillä ei esimerkiksi ole syystä kuolemanrangaistusta. Perusoikeudet kuuluvat kaikille, mutta terroristiset teot on tuomittava ankarasti. Terroristit polkevat teoillaan muiden ihmisoikeuksia, esimerkiksi oikeutta elämään, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.
Liikenteen pysäyttäminen on hyväksyttävä teko ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.
Mielipiteen ja sananvapaus on suomalaisen yhteiskunnan ydintä. Siihen kuuluu myös oikeus osoittaa mieltä. Liikenneväylien tukkiminen ei ole kuitenkaan mielestäni oikea tapa vaikuttaa asioihin. Siihen liittyy myös turvallisuusriskejä ja haitan aiheuttamista sivullisille kansalaisille. Yhteiskunnassamme löytyy runsaasti vaikuttavia muita tapoja mielipiteiden ilmaisulle ja omien tavoitteiden edistämiselle.
Eutanasia pitää laillistaa osaksi suomalaista terveydenhuoltoa.
Ymmärrykseni eutanasian sallimista kohtaan kasvoi, kun seurasin Vuokko-äitini viimeisiä vaiheita syövän kourissa.
Samaan aikaan ymmärrän hyvin sen oikeutetun huolen, mikä esimerkiksi on vammaisjärjestöillä eutanasian väärinkäytöstä. Eutanasialla tulisi olla erittäin vahva säädöspohja ja tarkat rajat, mikäli se laillistettaisiin.
Toivon, että asiasta käydään kunnon asiallinen keskustelu Suomessa.
Kiireisempi kysymys on saattohoidon ja kivunlievityksen kehittäminen. Saattohoidon yhtäläiseen ja tasalaatuiseen saatavuuteen eri puolella maata sekä työntekijöiden osaamiseen on panostettava.
Katujengit ovat merkki siitä, että Suomi on epäonnistunut maahanmuuttopolitiikassa.
Huoli Suomen luisumisesta Ruotsin tielle jengirikollisuudessa on perusteltu. Meidän on tartuttava toimeen ajoissa ennen kuin laajamittainen jengirikollisuus rantautuu tänne. Kyse on arjen turvallisuudesta, johon poliisilla on oltava riittävät toimivaltuudet. Suomesta on tehtävä jengeille ja niitä rahoittavalle huumekaupalle nykyistä paljon vaikeampi paikka toimia.
Tarvitaan sekä kovia toimia rikollisia vastaan että ennaltaehkäisevää työtä, jolla vähennetään rikolliselle polulle alttiiden nuorten määrää.
Valtaosa katujengiläisistä on maahanmuuttajataustaisia. Olemme epäonnistuneet maahanmuuttopolitiikassa ja kotouttamisessa. Etenkin suurissa kaupungeissa alueiden eriytyminen vahvistaa katujengi-ilmiötä. Siksi jokaisen nuoren on voitava Suomessa kokea kuuluvansa yhteiskuntaan.
Turkistarhaus pitää kieltää.
Ihmisten arvojen ja asenteiden muuttuessa turkistarhaus on hiipumassa ilman varsinaisia kieltojakin. Moni turkistarhaaja toivoo saavansa taloudellista turvaa elinkeinon hallittuun alasajoon. Alan toimijoille on turvattava oikeudenmukainen siirtymä uuteen toimeentuloon.
Samalla on huomioitava se, että turkistarhaus on hyvin keskittynyttä alueellisesti. Valtiovallan on tuettava niitä paikkakuntia, joissa turkistarhaus on ollut merkittävä elinkeino.
Syön kesällä mieluummin grillimakkaran kuin soijanakin.
Parempi olla tässäkin rehellinen. Vaalikoneen helpoin kysymys.
Grillimakkara on osa suomalaista ruokaperinnettä, jopa kulttuuriperimää. Se kuuluu suomalaiseen sielunmaisemaan ja saunan jälkeiseen elämään.
Grillimakkara maistuu minulle etenkin kesäisin – kotimaisena totta kai. Kannatan ja noudatan monipuolista ruokavaliota, johon kuuluu sekä kasvis- että eläinperäisiä tuotteita. Maamme huoltovarmuudenkin kannalta on tärkeää, että Suomessa tuotetaan puhdasta ruokaa omasta maasta.