Pidän peruspalvelut julkisina, tuen nuorten hyvinvointia ja edistän tasa-arvoa sekä kestävää kehitystä kuntalaisten hyväksi.
Ikä:
33
Sukupuoli:
Mies
Paikkakunta:
Porvoo
Postinumeroalue:
06150, Kevätkumpu
Ammatti:
Tuotepäällikkö
Koulutus:
Ylempi korkea-aste
Kielitaito:
Ruotsi äidinkieli
Suomi ja Englanti sujuva
Saksa perustaidot
Kuvausteksti:
Olen Svante Häggblom, kolmekymppinen Porvoossa asuva kunnallisvaaliehdokas. Olen kotoisin Loviisasta, opiskellut ja asunut Helsingissä ja myöhemmin palannut Itä-Uudellemaalle Porvooseen luomaan kotiani. Haluan olla mukana rakentamassa oikeudenmukaista, tasa-arvoista ja kestävää kaupunkia, jossa kaikilla on mahdollisuus menestyä ja voida hyvin.
Työskentelen tuotepäällikkönä ohjelmistoalalla, ja minua inspiroi erityisesti ihmisten haasteiden ymmärtäminen ja niihin ratkaisujen löytäminen. Koen työni eräänlaiseksi tulkin työksi – tehtäväni on jäsentää monimutkaisia ongelmia ja muuttaa ne konkreettisiksi ja toteutettaviksi ratkaisuiksi. Haluan hyödyntää näitä taitoja myös yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.
Vastaukset vaalikoneeseen
Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.
Kysymysteema: Liikenne
Valtion pitää tukea yksityisautoilua harvaan asutuilla alueilla, joilla julkinen liikenne ei toimi.
Harvaan asutuilla alueilla yksityisautoilu on monille välttämätöntä, joten sen edellytyksistä on huolehdittava. Samalla liikenteen päästövähennyksissä on huomioitava alueellinen oikeudenmukaisuus, mutta suoraa tukea yksityisautoilulle ei tarvita.
Polttomoottoriautojen käyttöä kaupunkien keskustoissa pitää rajoittaa.
Porvoossa polttomoottoriautojen alueelliset käyttökiellot voisivat jäädä tehottomiksi, sillä ne vain ohjaisivat liikennettä uudelleen ilman merkittäviä päästövähennyksiä. Sen sijaan kaupunkiliikenteen päästöjä tulisi vähentää panostamalla joukkoliikenteeseen, mikä on sekä tehokasta että oikeudenmukaista. Lisäksi latausinfrastruktuuria on kehitettävä, jotta siirtymä vähäpäästöisiin ajoneuvoihin olisi sujuvaa ja saavutettavaa kaikille.
Ilmastotoimet eivät saa johtaa autoilun hinnan nousuun.
Liikenteen päästövähennyksissä tulee huomioida sosiaalinen ja alueellinen oikeudenmukaisuus. Ilmastotoimiin tarvitaan jokaisen panosta.
Kotikunnassani pitää kieltää nastarenkaiden käyttö.
Mahdollisessa siirtymässä tarvitaan realistisia siirtymäaikoja, eikä voida olettaa, että ihmiset vaihtavat renkaitaan välittömästi uusiin, sillä se olisi taloudellisesti kohtuutonta monille autoilijoille.
Kysymysteema: Koulut
Koulujen inkluusio on mennyt liian pitkälle. Erityisoppilaita pitäisi opettaa nykyistä enemmän erityisluokilla.
Jokaisella oppilaalla on oikeus saada tarvitsemansa tuki oppimiseen, eikä inkluusiota saa käyttää säästökeinona. Kaikki oppilaat eivät hyödy samasta opetusmuodosta, ja siksi inkluusion rinnalla tarvitaan myös erityisluokkia ja pienryhmiä niille, jotka niitä tarvitsevat. Ryhmäkoot eivät pidä ylittää 20 oppilasta.
Kotikuntani pitää käyttää nykyistä enemmän rahaa kouluruokaan.
Porvoon kouluruokatilanne on hyvällä tolalla.
Koulunuorisotyötä pitää lisätä kiusaamisen vähentämiseksi.
Kouluissa ja oppilaitoksissa tapahtuvaa nuorisotyötä on kehitettävä, sillä peruskoulu ja toinen aste tavoittavat kaikki lapset ja nuoret. Kouluympäristössä on tärkeää tarjota nuorille matalan kynnyksen palveluita, kuten mielenterveys- ja nuorisopalveluita sekä harrastusmahdollisuuksia.
Afrikan tähti -peli kuuluu päiväkoteihin ja esikouluihin.
Ehdokas ei ole vastannut tähän kysymykseen.
Painotettua opetusta pitää vähentää, jotta koulushoppailu ja koulujen eriytyminen saadaan kuriin.
Tavoitteena on, että jokaiselle oppijalle paras koulu on oma lähikoulu, ja sen asemaa on vahvistettava tarkastelemalla kouluihin hakeutumisen ja oppilasvalikoinnin periaatteita paikallisesti.
Kouluissa ja päiväkodeissa pitää tarjota vähemmän liharuokaa.
Kasvisruoan lisääminen ei tarkoita muiden vaihtoehtojen poistamista, vaan kouluruoan kehittämistä entistä monipuolisemmaksi ja maistuvammaksi. Sekä ravitsemus- että ilmastotieteellinen tutkimus tukevat kasvispainotteista ruokavaliota, ja on tärkeää, että kouluissa tarjottava kasvisruoka on ravitsevaa, maukasta ja houkuttelevaa kaikille.
Kysymysteema: Talous
Kotikuntani pitää maksaa syntyneestä lapsesta kertaluonteinen vauvaraha, jotta kuntaan saadaan lisää lapsiperheitä.
Koen että on pitkäjänteisempää käyttää resursseja perheolosuhteiden parantamiseen, kuten varhaiskasvatukseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.
Työvoimapalveluiden siirto TE-keskuksilta kunnille parantaa kotikuntani elinvoimaa.
Työvoimapalveluiden siirto kunnille antaa paremmat työkalut työllisyyden vahvistamiseen yhteistyössä yritysten, oppilaitosten ja järjestöjen kanssa. Kuntien on tehtävä tiivistä yhteistyötä työllisyysalueiden kanssa työvoiman saatavuuden turvaamiseksi. Uudistuksen edistymistä on seurattava, ja tarvittaessa on tehtävä korjaavia toimia, samalla varmistaen riittävä rahoitus tavoitteiden saavuttamiseksi.
Itä-Suomea pitää tukea muiden alueiden kustannuksella Venäjän hyökkäyssodan seurausten vuoksi.
Itä-Suomi on kärsinyt Venäjän hyökkäyssodan seurauksista muita alueita enemmän, joten tukitoimet ovat perusteltuja.
Kuntien tuulivoimasta saamat kiinteistöverotuotot pitää tasata muiden kuntien kesken.
Kunnilla tulee olla kannusteet houkutella investointeja ja tehdä aktiivista elinkeinopolitiikkaa niin, että hyödyt jakautuvat kaikille asukkaille.
Kotikunnassani on leikattava ennemmin menoja kuin kiristettävä veroja talouden vakauttamiseksi.
Menoleikkauksilla koulutuksesta, palveluista ja etuuksista voi olla vakavia seurauksia, joten talouden vakauttaminen on arvovalinta, jossa on huomioitava ihmisten osallisuus ja sosiaalinen turvallisuus. Verojen korotusta ei tule sulkea pois keinovalikoimasta, ja samalla on panostettava kunnan kasvuun ja elinkeinopolitiikkaan.
Uskon, että kuntani on elinkelpoinen itsenäisenä jatkossakin.
Porvoolla menee hyvin ja tehdään Porvoosta vielä parempi.
Kysymysteema: Asuminen
Kotikuntani tulee paikata kassaansa kiinteistöveroluokkien nostolla.
Vain puhtaalla kiinteistöveron nostamisella ei yleensä saada kunnan taloutta korjattua.
Vanhojen asuntojen purkamisesta pitää maksaa romutuspalkkio.
Porvoo tulee tarvitsemaan lisää asuntoja tukeakseen kasvua.
Paras keino estää slummiutumista on kaavoittaa samalle alueelle omistus- ja vuokra-asuntoja.
Monipuolinen asuntokanta on keskeinen keino ehkäistä asuinalueiden eriytymistä ja varmistaa, että jokainen kaupunginosa ja lähiö on hyvä ja turvallinen paikka elää. Kunnissa on panostettava kohtuuhintaiseen ja monipuoliseen asuntotuotantoon sekä kehitettävä lähiöitä niin, että asuminen on mahdollista eri tulotasoilla ympäri kuntaa. Asumismuotojen monipuolisuus on turvattava, jotta alueet eivät yksipuolistu omistus- tai vuokra-asumisen suhteen.
Kysymysteema: Ympäristö
Ympäristö pitää asettaa kotikunnassani talouskasvun ja työpaikkojen edelle.
Talouskasvu ja ympäristöystävällinen politiikka voivat kulkea käsi kädessä, ja kestävä taloudellinen toiminta vahvistaa kunnan elinvoimaa sekä tukee vihreää siirtymää.
Kuntaani ei pidä rakentaa tuulivoimaa, sillä se rasittaa luontoa ja tuhoaa mökkimaiseman.
Päätösvalta tuulivoiman sijoittamisesta kuuluu kunnille, ja kuntalaisten ääntä on kuunneltava päätöksenteossa. Suomeen tarvitaan lisää tuulivoimaa, ja moni kunta haluaa sitä rakentaa, mutta samalla on tärkeää varmistaa, että myös kuntalaiset hyötyvät investoinneista.
Susien kaatoluvista pitäisi päättää kunnissa ja kantaa harventaa alueilla, joilla sudet liikkuvat asutuksen lähellä.
Susien kanta ovat kokonaisuus, josta pitää päättää laajemmassa elimessä kuin kunnissa jotta ratkaisut ovat kokonaisvaltaisesti hyviä. Uhkaa tai vaaraa aiheuttaviin susiin tulee voida puuttua nykyistä tehokkaammin.
Kysymysteema: Maahanmuutto
Kotikuntani pitää houkutella maahanmuuttajia aktiivisesti.
Työperäisen maahanmuuton lisääminen on tärkeä keino vastata työvoima- ja osaajapulaan sekä vahvistaa Porvoon elinvoimaa ja vetovoimaa. Se edistää myös maamme taloudellista huoltosuhdetta. On kuitenkin varmistettava, että ulkomaisten työntekijöiden työehdot ovat kunnossa ja että kotoutumiseen panostetaan koko perheen osalta.
Maahanmuuttajien kotouttaminen on epäonnistunut kotikunnassani.
Riittävästi resursoidut kotoutumispalvelut edistävät integraatiota ja yhteiskuntaan kiinnittymistä, ja hallituksen tekemät leikkaukset voivat heikentää tätä kehitystä.
Englannin kielen käyttöä kuntapalveluissa ja kouluissa on lisättävä.
Kunnissa on panostettava maahanmuuttajien nopeaan suomen tai ruotsin kielen oppimiseen, sillä tehokas kielenoppiminen on avain nopeaan työllistymiseen tai opintoihin hakeutumiseen. On kestämätöntä, jos kieliopintojen piiriin ei pääse ajoissa säästösyistä. Palveluiden tarjoaminen osittain myös englanniksi voi tukea maahanmuuttaneita, mutta samalla on huolehdittava kotimaisten kielten oppimisen edistämisestä.