Ehdokkaan Petri Niemi tiedot

Kuvassa Sdp -puolueen ehdokas Petri Niemi

Petri Niemi

Sdp

Nro 213

Tärkeinä arvoinani tulevat pysymään - sivistys - ympäristö - yhteinen hyvinvointimme.

Ikä:

48

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Kotka

Postinumeroalue:

48100, Kotkansaari

Ammatti:

Aineenopettaja (matemaattiset aineet)

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Englanti on hyvä, ruotsi hieman ruosteessa, suomi on äidinkieli.

Kuvausteksti:

Olen uutena ehdokkaana pyrkimässä Kotkan kaupunginvaltuustoon. Pitkän opettajankokemukseni myötä minulla on monipuolinen näkemys Kotkan koulutoimesta. Varsinkin nyt, kun terveydenhuollon asiat siirtyivät hyvinvointialueille, kuntapolitiikan pääasiaksi on tullut koulutuksen järjestäminen. Juuri nyt tarvitaan sen alan tuoretta tietoa ja osaamista uuteen kaupunginvaltuustoon. Yleisesti olen ollut kiinnostunut politiikasta enemmän tai vähemmän aina. Pyrin muodostamaan kantani parhaaseen tietoon perustuen. Minulle tärkeää SDP:n linjassa on oikeudenmukaisen ja toimivan yhteiskunnan rakentaminen ja asiallinen mahdollisuus toteuttaa ympäristön huomioon ottavaa politiikkaa käytännössä. Historiani lyhyesti: – Matemaattisten aineiden lehtorina peruskoulun yläluokilla Kotkassa vuodesta 2010. – Filosofian maisteri v. 2003, mistä lähtien aineenopettajantöitä peruskoulussa ja toisella asteella Etelä-Suomessa. – SDP:n jäsen vuodesta 2024.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaita mielipiteitä suuntiin vasemmisto ja liberaalivihreä.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Kasvatus ja koulutus

Kännykät pitäisi kieltää kouluissa myös välitunneilla.

Petri Niemi

Puhelinten käytön rajoittaminen on tärkeää, esimerkiksi oppitunneilla luvaton puhelimen käyttö on hyvä olla mahdollisimman selkeästi kielletty. Tällaisessa asiassa yksityiskohdat on myös tärkeää pitää koulujen omissa käsissä. Ratkaisut esimerkiksi välituntikäytännöissä ovat luonnollisesti erilaiset vaikkapa ala- ja yläkouluissa, eikä valtion tai kaupungin taholta ole tarpeellista sulloa kaikkia kouluja samaan muottiin välituntien puhelimen käytön osalta.

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä pitää houkutella kuntaani palkankorotuksilla.

Petri Niemi

Jonkinlaiset taloudelliset kannustimet työvoiman saamiseksi kaupunkiin on hyvä olla keinovalikoimassa.

Erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia pitää palkata kouluihin lisää, vaikka se tarkoittaisi kuntaveron korotusta.

Petri Niemi

Näihin tosiaan on tarpeen panostaa, harkiten ja tehokkaasti. Ja aivan erityisesti on tarpeen taistella vähennyksiä vastaan perustellen. Kuntaveron korotus sinänsä on viimeisiä keinoja, eikä se korotus SDP:ssäkään mene mitenkään todennäköisesti läpi, vaan priorisointia tehdään. Vaikka pääosin verorahoillahan kaupungin toiminta tosiaan saadaan aikaan, silti sellainen pieni kritiikki kysymyksen asetelmaan, että koulutoiminnan kurjistaminen ei koskaan ole parantanut kuntien verotilannetta, ja kunnollinen koulutus on päin vastoin iso vetovoimatekijä.

Kysymysteema: Kulttuuri

Jos kunnan taloustilanne on heikko, teattereiden ja orkestereiden tuesta voi karsia.

Petri Niemi

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Lähikirjastojen rahoitus on pidettävä nykytasolla, vaikka kunnassani etsittäisiin säästökohteita

Petri Niemi

Kirjastojen taso on pidettävä kunnollisena. Sivistystä ei pidetä yllä vain sillä, että ne, joilla on varaa, saavat ostaa itselleen lukemista.

Kysymysteema: Talous

Kuntani veroprosentin on pysyttävä ennallaan, vaikka olisi paineita menojen kasvattamiseksi.

Petri Niemi

Tavoite on tämä, sillä verotuksella on rajansa. Ei silti mitään veromuutosta voi pitää täysin keinovalikoiman ulkopuolellaakaan.

Kuntaani pitää houkutella vihreän siirtymän investointeja, kuten tuulivoimaa, aurinkovoimaa tai vähäpäästöisiä tehtaita.

Petri Niemi

Näitä tarvitaan. Tulevia uusia teollisuustyöpaikkoja ylipäätään voidaan hankkia Suomeen lähinnä vihreän siirtymän investoinneista. Kotka on ollutkin ihan ok asemissa näissä asioissa. Ympäristöasiat pitää näissäkin teollisuuslaitoksissa ottaa huomioon. Tehdään siis nämäkin mahdollisimman kunnolla ja harkiten.

Kysymysteema: Väestö ja asuminen

Kunnassani pitää toimia niin, että asuinalueet eivät eriydy liikaa toisistaan asukkaiden varallisuuden tai etnisen taustan mukaan.

Petri Niemi

Tähän pitää pyrkiä. Eriytymistä on jo tarpeeksi.

Kuntani on pyrittävä saamaan muuttovoittoa ulkomailta väestön vähenemisen estämiseksi.

Petri Niemi

Väestö vähenee nyt niin paljon lapsiluvun romahtaessa, että Kymenlaaksossa ei ole varaa ovien sulkemisen politiikalle.

Rakentaminen on sallittava luontoalueille, jotta asuntojen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Petri Niemi

Mahdumme kyllä erinomaisesti asumaan ilman uusien luontoalueiden valtaamista asunnoille. Hintakehitys ei muutenkaan toimi Kotkan alueella kysymyksessä oletetulla tavalla.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Petri Niemi

Veroilla on ylärajansa, mutta samaan aikaan julkisten palvelujen ja sosiaalietuuksien tasolla on alarajansa. Taitaa kuitenkin olla, että joka kerta, kun uusia päätöksiä tehdään, on pakko miettiä tapauskohtaisesti, mitkä ovat ne asiat, joiden välillä kulloinkin pitää valita. Hallituspuolueet valitsevat tällä hetkellä kaikessa sen, että talouskehitystä kurjistetaan menoleikkauksilla, ja tulokset nähdään jo. Kotkan ei ainakaan pidä pyrkiä kilpailemaan verotuksen mataluudella, sillä se polku ei kanna.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Petri Niemi

On ihan luonnollista, että jotain tuloeroja syntyy sen mukaan, miten vaikeita ja koulutusta vaativia töitä kukin tekee, ja kuinka paljon kukin haluaa antaa omaa aikaansa niille palkkatöilleen tai yrittäjyydelleen. Tällaiset ahkeruudelle ja lahjakkuudelle perustuvat tuloerot ovat kuitenkin aika maltillisia. Sen sijaan hyvin suuria tuloeroja syntyy, kun ihmisiä käytännössä palkitaankin siitä, miten hyvistä lähtökohdista kukin ponnistaa, miten suuri on vanhempien varallisuus tai koulutus. Silloin ahkeruudella ei useinkaan pysty paikkaamaan hankalia lähtökohtia, eikä kaikkien lahjakkuus pääse hyödyttämään yhteisöä. Siksi tuloerojen kasvattamiseen ei saa ehdoin tahdoin pyrkiä. Ihmisten luovuus ja ahkeruus tarvitsevat lempeämpää kannustusta kuin taloudellinen "veitsi kurkulla" -meininki.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Petri Niemi

Jotain asioita on, joissa yhteiskunnan kuuluu olla aktiivisempi. Ympäristön osalta "saastuttaja maksaa" -periaate pitäisi ottaa teollisuuden toiminnan lähtökohdaksi vähintään EU:n tasolla jne. On toisaalta asioita, joissa markkinoihin pitäisi puuttua myös vähemmän. Kaikkea taloudellista toimintaa ei tarvitse tukea rahallisesti, varsinkin, jos se haittaa markkinoita ja ympäristöä.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Petri Niemi

Nykyinen hallitus toimii sen uskomuksen perusteella, että se olisi liian helppoa, ja se siis heikentää sosiaaliturvaa tällä perusteella. Sosiaaliturvalla elämisen vaikeuttaminen voi kuitenkin samaan aikaan vaikeuttaa ihmisten pääsemistä pois sen sosiaaliturvan piiristä entisestään, kun tukea otetaan liian rajusti pois heti, kun ihminen saa muita ansiotuloja. Esimerkiksi osatyökykyiset pitäisi ottaa paremmin huomioon niillä ehdoilla kuin heille kullekin on mahdollista, eikä yrittää pakottaa kaikkia kokoaikatyöhön "ota tai jätä" -mallilla.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Petri Niemi

Esimerkiksi luonnolliset monopolit ovat hyvin ongelmallisia, jos ne annetaan yksityisten toimijoiden kuten kansainvälisten suuryritysten rahastettaviksi. Siksi on parempi, että sähköverkko, vesiputkisto, tiet ja muu infrastruktuuri ovat julkisen vallan hallussa. Ei ole myöskään pahitteeksi, että valtio tai kunta saa omistuksistaan tuloja, sen ohella, että tarjoaa kansalaisille kohtuuhintaiset palvelut. On ihan hyvä, että valtiolla on ne muutamat strategiset ja muunlaiset omistukset pörssiyhtiöissä, ja yhteiset varamme ovat tuottavassa työssä.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Petri Niemi

Asioissa on hyvät ja huonot puolensa, umpioitumisessa olisi lähinnä huonoja.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Petri Niemi

Kristillisessä ajattelussa on varmasti paljon hyvää, mutta politiikkaan en toivo uskontojen valtaa. Humanistiset, uskonnoista riippumattomat arvot ovat Suomen oloihin hyvin toimivat, myös kristityille. Toisaalta kristillisyyteen toimintansa perustavat puolueet tuppaavat olemaan niin kovin konservatiivisia ja tiettyjä oikeistolaisia opinkappaleita tukevia, että suurin osa kristityistäkään ei niitä voi tukea. Perustellaan siis politiikkamme mieluiten siten, että perustelut voi uskoa muutkin kuin vain samalla tavoin uskonnon suhteen ajattelevat.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Petri Niemi

Varmasti kehittymisen varaa asenteissa ja rakenteissa on.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Petri Niemi

No eivät toki ole missään nimessä tärkeimmät. Yhteisessä toiminnassa kuten koulunkäynnissä tarvitaan muiden ihmisten kunnioittamista ja tietyissä asioissa myös tottelevaisuuttakin, jotta asioita voidaan tehdä yhdessä. Ikäkauden mukaan kehittyen tarvitaan myös itsenäisyyttä, ajatusten kyseenalaistamista ja kriittistä pohdintaa. Kansalaisena oleminen on enemmän yhteistyötä ja vaikuttamista kuin alamaisuutta ja tottelemista. Muistetaan, että autoritääristen johtajien seuraaminen on melko vaarallinen virhe.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Petri Niemi

Olemme hyvin helposti vaa'ankielenä päättämässä, mihin Eurooppa suuntaa. Me hyödymme päästöjen vähentämisestä ja uuden vähäpäästöisen teknologian kehittäjänä olemisesta. Vapaamatkustajan paikkoja ei ole tarjolla. Huonoin vaihtoehto on perustella naapurien käytöksellä oman luontomme tuhoamista. Kyse on siitä, näemmekö taloudessa seuraavan kvartaalin yli.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Petri Niemi

Kysymys on hassu. Umpioitunut pelkkä "Suomen edun" tavoittelu on Suomelle kaikkein haitallisinta politiikkaa. Tavoite varmaan kaikillakin toimijoilla on tehdä asiat niin, että lopputulos on Suomelle paras mahdollinen. Tästä huolimatta se, että Suomen etu asetetaan populistisesti kaiken muun edelle kertoo yleensä siitä, että päämääränä on ylivalta muihin maihin nähden. Sellaisen ajaminen lähinnä heikentäisi Suomena. Suurikaan maa ei pärjää yltiöpäisen itsekkäällä vaatimuslistalla ilman laajaa yhteistyötä muiden kanssa, miten sitten Suomi voisi niin tehdä?

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Petri Niemi

Nämä ovat tilannekohtaisia arvostuksia. Jokin hyvin pieni ympäristöllinen asia ei ehkä voi jyrätä suuren taloudellisen toiminnan ylitse, mutta kyllä, ympäristöllä on korvaamaton arvo meille ja jälkipolville. Hetkellinen muutaman kvartaalin talousetu ei saa jyrätä yhteisen planeettamme olosuhteiden edelle, sillä sahaamme silloin omaa oksaamme. Meidän pitää oppia tunnistamaan ja tunnustamaan ympäristön arvo paljon paremmin kuin tähän asti.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Petri Niemi

Jos nykyisestä kansainvälisestä tilanteesta voi jotain oppia, ainakin sen, ettei valtaan ripustautuva vahva johtaja ole kansan etu. Riippumaton oikeuslaitos ja vahvat edustukselliset toimielimet tarvitaan osittain juuri siksi, ettei kukaan vahva johtaja pääse liiaksi valtaan.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Petri Niemi

Jotain kompensaatiota harvaan asutuille alueille varmaan pitää jatkossakin tarjota, mutta eipä tämä laaja maa ole koskaan ollutkaan aivan täysin asutettu. Jossain kohtaa on varmasti raja siinäkin, miten pieneksi kylä voi pienentyä, että vielä vanhat palvelut tarjotaan kuten ennenkin. Tämä on kysymys, jossa joudutaan jatkossakin tyytymään kompromisseihin.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Petri Niemi

Siinä on hyvät ja huonot puolensa. Ihmiset ovat tähän mennessä pääosin muuttaneet kaupunkeihin päin, ja sen kehityksen laajamittainen vastustaminen voi olla hukkaan heitettyä työtä, mutta kannattaa pyrkiä estämään niitä haittapuolia.