Ehdokkaan Jarkko Ilomäki tiedot

Kuvassa Kokoomus -puolueen ehdokas Jarkko Ilomäki

Jarkko Ilomäki

Kokoomus

(vaaliliitto Kok + Kd)

Nro 218

Lupaan tukea nuoria ja houkutella paluumuuttajia, edistää Tarmolan kehitystä sekä omalta osaltani varmistaa Porvoon talouden kestävyyden

Sosiaalinen media:

Ikä:

45

Sukupuoli:

Mies

Paikkakunta:

Porvoo

Postinumeroalue:

06100, Porvoo Keskus

Ammatti:

Varatoimitusjohtaja

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

Suomi, Englanti, Ruotsi (virkamies), Saksa (alkeet)

Kuvausteksti:

Olen 45-vuotias diplomi-insinööri (DI) ja MBA, ja toimin IT-alalla varatoimitus- ja liiketoimintajohtajana sekä useiden yritysten hallituksissa. Asun Porvoossa vaimoni ja lasteni kanssa. Toimin kaupungissamme elinvoimalautakunnan jäsenenä sekä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaalilautakunnan varapuheenjohtajana. Vaalilupaukseni on turvata Porvoon talous ennakoivasti ja vastuullisesti, tuoda Tarmolaan kaupan suuryksikkö ja apteekki sekä panostaa nuorten hyvinvointiin, koulutukseen ja työelämäyhteyksiin, jotta he voivat jäädä Porvooseen tai palata opintojensa jälkeen. Koen olevani luotettava, oikeudenmukainen ja huumorintajuinen, ja perehdyn asioihin huolellisesti – teen kaikkeni kaikkien porvoolaisten hyväksi.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaimmat mielipiteet arvoista kansallismielinen - kansainvälinen-akselilla.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Kasvatus ja koulutus

Kännykät pitäisi kieltää kouluissa myös välitunneilla.

Jarkko Ilomäki

Kännykät tulisi olla poissa oppitunneilla, mutta minusta lapsilla tulisi olla mahdollista niiden käyttöön esimerkiksi välitunneillta tai muuten esimerkiksi yhteydenpitoon vanhempien kanssa.

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä pitää houkutella kuntaani palkankorotuksilla.

Jarkko Ilomäki

Palkka on tärkeä tekijä työn houkuttelevuudessa, mutta pelkät palkankorotukset eivät yksin ratkaise varhaiskasvatuksen henkilöstöpulaa. Työpaikan tulee olla kokonaisuutena houkutteleva - hyvä johtaminen, viihtyisä työympäristö, koulutus- ja kehitysmahdollisuudet - ja sopiva palkkaus.

Erityisopettajia ja koulunkäyntiavustajia pitää palkata kouluihin lisää, vaikka se tarkoittaisi kuntaveron korotusta.

Jarkko Ilomäki

Erityisopettajien ja koulunkäyntiavustajien lisääminen voi olla Porvoossa tarpeellista, mutta rahoitus pitäisi ensisijaisesti järjestää nykyisten resurssien sisältä ilman veronkorotuksia. Jos lisäpanostuksia tarvitaan, on tärkeää etsiä säästöjä muualta tai tehostaa toimintaa, jotta päätökset ovat kestäviä myös pitkällä aikavälillä. Veronkorotusten sijaan kunnan tulee huolehtia, että resurssit kohdistetaan järkevästi ja oikeisiin tarpeisiin.

Kysymysteema: Kulttuuri

Jos kunnan taloustilanne on heikko, teattereiden ja orkestereiden tuesta voi karsia.

Jarkko Ilomäki

Kulttuuri on tärkeä osa kunnan elinvoimaa ja yhteisöllisyyttä, mutta vaikeassa taloustilanteessa kaikkia menoeriä on tarkasteltava kriittisesti. Teattereiden ja orkestereiden rahoitusta voidaan joutua sopeuttamaan, jos peruspalvelut ovat vaarassa.

Lähikirjastojen rahoitus on pidettävä nykytasolla, vaikka kunnassani etsittäisiin säästökohteita

Jarkko Ilomäki

Kirjastot ovat tärkeitä sivistyksen ja oppimisen kannalta - ne tarjoavat maksuttoman pääsyn tietoon kaikille kuntalaisille. Ne tukevat lukutaitoa, opiskelua ja kulttuuria, ja niiden säilyttäminen on erityisen tärkeää pienituloisille, lapsille ja ikäihmisille. Säästöjä on etsittävä muualta, sillä kirjastopalvelut ovat pieni mutta merkittävä investointi hyvinvoivaan ja sivistyneeseen Porvooseen.

Kysymysteema: Talous

Kuntani veroprosentin on pysyttävä ennallaan, vaikka olisi paineita menojen kasvattamiseksi.

Jarkko Ilomäki

Veronkorotusten sijaan kunnan tulee ensisijaisesti tehostaa toimintaa, priorisoida menoja ja etsiä säästöjä. Korkeampi verotus voi heikentää kunnan houkuttelevuutta asuinpaikkana ja vähentää kuntalaisten ostovoimaa. Taloutta on hoidettava ennakoivasti ja vastuullisesti, jotta veroprosenttia ei tarvitse nostaa ensimmäisenä (ja ainoana) ratkaisuna. Kustannusten kasvua tulee hallita järkevillä rakenteellisilla uudistuksilla ja tehokkaammalla palvelutuotannolla.

Kuntaani pitää houkutella vihreän siirtymän investointeja, kuten tuulivoimaa, aurinkovoimaa tai vähäpäästöisiä tehtaita.

Jarkko Ilomäki

Vihreän siirtymän investoinnit voivat tuoda kuntaan työpaikkoja, verotuloja ja vahvistaa alueen elinvoimaa pitkällä aikavälillä. Uusiutuvan energian ja vähäpäästöisen teollisuuden tukeminen voi parantaa kunnan kilpailukykyä ja houkutella uusia yrityksiä. On kuitenkin varmistettava, että investoinnit ovat taloudellisesti kannattavia, eivätkä ne aiheuta kohtuuttomia kustannuksia Porvoolle tai haittaa asukkaille.

Kysymysteema: Väestö ja asuminen

Kunnassani pitää toimia niin, että asuinalueet eivät eriydy liikaa toisistaan asukkaiden varallisuuden tai etnisen taustan mukaan.

Jarkko Ilomäki

Segregaation ehkäisy on tärkeää, jotta kunnan alueet pysyvät elinvoimaisina ja tasapainoisina. Monipuolinen asuntotarjonta ja tasapuolinen palveluiden kehittäminen eri alueilla auttavat tässä. Ei saa kuitenkaan unohtaa sitä, miten markkinat vaikuttavat asumiseen ja täysin tasaisesti aluekehitys ei ole realismia. Porvoossa tulisi keskittyä siihen, että kaikilla alueilla on hyvät palvelut ja asukkaille tarjotaan mahdollisuuksia elää ja kehittyä taustastaan riippumatta.

Kuntani on pyrittävä saamaan muuttovoittoa ulkomailta väestön vähenemisen estämiseksi.

Jarkko Ilomäki

Porvoo on monen muun suomalaisen kaupungin ja kunnan kanssa harmaantumassa. Erityisesti erityisosaajien ja työperäisten maahanmuuttajien houkutteleminen voi vahvistaa paikallista elinkeinoelämää ja täydentää työvoimapula-aloja. Muuttovoiton tavoittelemisen tulee kuitenkin olla hallittua ja perustua kunnan todellisiin tarpeisiin.

Rakentaminen on sallittava luontoalueille, jotta asuntojen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Jarkko Ilomäki

On tärkeää suojella arvokkaita luontokohteita, mutta samalla kaavoituksen on vastattava kasvavan väestön tarpeisiin. Rakentamista voidaan ohjata niin, että sekä luonnon monimuotoisuus että asumisen saavutettavuus otetaan huomioon.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Jarkko Ilomäki

Ennen verojen korottamista tulisi ensisijaisesti etsiä säästöjä muualta, tehostaa palveluiden järjestämistä ja karsia tarpeettomia menoja. On tärkeää turvata peruspalvelut ja sosiaalietuudet, mutta pitkällä aikavälillä taloudellisesti kestävämpi ratkaisu on pitää kulut hallinnassa ilman jatkuvia veronkorotuksia.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Jarkko Ilomäki

Työn, osaamisen ja yritteliäisyyden tulee näkyä palkitsemisessa, ja tuloerot voivat kannustaa ihmisiä kehittämään itseään ja ottamaan riskejä. Olennaista on, että kaikilla on mahdollisuus edetä omalla työllään ja että yhteiskunta tarjoaa reilut lähtökohdat menestymiseen.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Jarkko Ilomäki

Markkinatalouden periaatteet toimivat yleensä parhaiten, kun sääntely on kohtuullista ja kilpailu vapaata. Liiallinen valtion puuttuminen voi heikentää yritysten kasvua ja innovaatiota. Kuitenkin tietyillä aloilla, kuten maataloudessa, voi olla perusteltua varmistaa, että esim. alkutuottajat eivät jää suurten kaupan ketjujen puristukseen ja että markkinoiden toiminta on reilua kaikille osapuolille.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Jarkko Ilomäki

Sosiaaliturvan pitää tarjota turvaa niille, jotka sitä aidosti tarvitsevat, mutta sen ei tulisi passivoida tai tehdä työn vastaanottamista kannattamattomaksi. Tukiloukut, joissa työnteko ei ole taloudellisesti järkevää, on purettava, jotta järjestelmä kannustaa aktiivisuuteen. Vastaavasti Suomeen ja Porvooseen tulisi saada lisää yrityksiä ja työpaikkoja.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Jarkko Ilomäki

Joillakin aloilla, kuten infrastruktuurissa ja peruspalveluissa, julkisella omistuksella voi olla perusteltu rooli, mutta lähtökohtaisesti yritystoiminnan tulisi olla markkinaehtoista. Liiallinen julkinen omistus voi vääristää kilpailua tai luoda ajan kanssa tehottomuutta jonka sitten me veronmaksajat maksamme.

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Jarkko Ilomäki

Monikulttuurisuus tuo uusia näkökulmia, työvoimaa ja taloudellista elinvoimaa, mutta sen onnistuminen riippuu pitkälti kotouttamisesta ja suomalaiseen yhteiskuntaan integroitumisesta. On tärkeää varmistaa, että maahanmuutto tukee Suomen ja paikallisesti Porvoon taloutta ja työmarkkinoita eikä aiheuta segregaatiota tai sosiaalisia haasteita.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Jarkko Ilomäki

Kristilliset arvot, kuten lähimmäisenrakkaus, oikeudenmukaisuus ja heikommista huolehtiminen, ovat hyvä eettinen pohja päätöksenteolle. Ne korostavat yhteisöllisyyttä ja vastuullisuutta, mutta on olemassa myös muita arvoja ja näkökulmia joita tulee hyödyntää ja huomioida.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Jarkko Ilomäki

Jokaisella on oikeus ilmaista itseään ja elää omana itsenään, ja yhteiskunnan tulisi edistää yhdenvertaisuutta ja kunnioittavaa ilmapiiriä. Samalla on tärkeää, että keskustelu pysyy rakentavana eikä aiheuta tarpeetonta vastakkainasettelua eikä johda varsinaisten asioiden siirtymiseen taka-alalle.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Jarkko Ilomäki

Lapsella tulee olla johdonmukaiset rajat ja kunnioitusta esimerkiksi vanhempia tai opettajia kohtaan. Tämän lisäksi lapsen tulee oppia empatiaa, ajattelemaan asioista kriittisesti ja ymmärtää se, mikä on oikein ja mikä väärin. Pelolla näitä ei opeteta.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Jarkko Ilomäki

Suomen tulee kantaa oma vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja vähentää päästöjä, mutta toimet on toteutettava järkevästi niin, ettei kansalaisten elämä ja yritysten kilpailukyky kärsi kohtuuttomasti. Ympäristöystävällinen siirtymä voi tuoda uusia innovaatioita ja työpaikkoja, mutta Suomen osuus globaaleista päästöistä on pieni, että yksin emme maailmaa valitettavasti voi pelastaa.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Jarkko Ilomäki

Poliittisten päätösten tulee ensisijaisesti palvella Suomen ja suomalaisten hyvinvointia, turvallisuutta ja taloudellista vakautta. Kansainväliset velvoitteet ja yhteistyö ovat tärkeitä erityisesti meidänlaisellemme pienelle maalle, mutta niitä ei tule toteuttaa suomalaisten kustannuksella. Hyvinvoiva ja vahva Suomi voi myös paremmin osallistua globaaleihin haasteisiin ja kansainväliseen yhteistyöhön niin, että se hyödyttää sekä omaa maata että maailmaa kokonaisuutena.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Jarkko Ilomäki

Kestävä kehitys tarkoittaa sitä, että talous, työllisyys ja ympäristönsuojelu kulkevat käsi kädessä, eikä niitä aseteta vastakkain. Ympäristönsuojelu on tärkeää, mutta sen ei tule tapahtua työllisyyden kustannuksella.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Jarkko Ilomäki

Suomi on oikeusvaltio, jossa päätöksenteon on perustuttava lakeihin ja demokraattisiin periaatteisiin. Se täällä on hienoa, että kaikki ovat näiden asioiden edessä samanarvoisia.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Jarkko Ilomäki

Kuntien ja valtion resurssit on käytettävä tehokkaasti, eikä asutuksen ylläpitäminen kaikkialla keinotekoisesti ole taloudellisesti kestävää. Sen sijaan tulisi panostaa siihen, että elinvoimaiset alueet eri puolilla Suomea saavat riittävät palvelut ja että muuttoliikettä hallitaan järkevillä investoinneilla, kuten digitaalisten palveluiden ja etätyömahdollisuuksien kehittämisellä.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Jarkko Ilomäki

Kaupungistuminen voi tuoda taloudellista kasvua, tehokkaampia palveluita ja uusia työmahdollisuuksia, mutta samalla se voi myös keskittää asioita liikaa ja heikentää maaseudun elinvoimaa ja nykytilanteessa huoltovarmuuden näkökulmasta meille elintärkeää ruoantuotantoa. Tärkeintä on löytää tässä tasapaino ja ihmisille mahdollisuus valita, missä ja miten haluavat elää.