Kuntavaalit 2017

Kai Mykkänen
Kok
Espoo
62 
Vaalitulos {{getStatus('ELECTED')}}
Kunta Espoo
Ikä 37
Koulutustaso Ekonomisti, valtiotieteen maisteri
Lasten lukumäärä 2
Yhteystiedot  

Espoo on kotini. Jos minulla on mahdollisuus toimia kotikaupunkini tulevaisuuden hyväksi, se on minulle sydämen asia. Tavoitteenani on sinivihreä sivistysespoo. Espoosta edelläkävijä hiilettömään energiajärjestelmään. Espoon on aika panostaa enemmän sivistykseen - niin seiniin kuin sisältöön. Espoon pitää olla fiksujen ratkaisujen kaupunki vailla turhia normeja ja jumitusta.

Tulospalvelu

Ääniä yhteensä 4514 +4514
  ennakkoon 2011  
  vaalipäivänä 2503  
Osuus kunnan äänistä 3.6%  
  ennakkoon 4.4%  
  vaalipäivänä 3.1%  

Kannatus äänestysalueittain

Osuus Ääniä
{{$index + 1 }} {{ area.districtName }} {{ area.votePercentInDistrict | number:1 }}% {{ area.votes }}

Vaalikoneen vastaukset

Ehdokas Sinä

1 / 30

Espoon kaupungin rahastoissa olevia varoja pitää ottaa käyttöön, jotta huonosta sisäilmasta kärsivät koulut saataisiin korjattua.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Espoon on aika panostaa enemmän kouluihin ja päiväkoteihin - niin seiniin kuin sisältöön. Se ei välttämättä tapahdu nopeuttamalla rahastojen purkua, vaan yksinkertaisesti suuntaamalla joitakin kymmeniä miljoonia euroja enemmän rahaa vuosittaisessa budjetissa. Se tarkoittaa, että jostain on valittava pois, koska velkaantuminen on jo nyt nopeaa. Itse etsisin ratkaisua esimerkiksi pienentämällä kotihoidontuen Espoo-lisää ja nostamalla kiinteistöveroa."

2 / 30

Espoo tarvitsee oman teatteritalon, vaikka se tarkoittaisi rakennuksen pystyttämistä verovaroin.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Olen varovainen lupaamaan rahaa mihinkään muuhun kuin kouluihin ja päiväkoteihin. Länsimetron jatke ja raide-Jokeri tulevat joka tapauksessa viemään ison osan investointivarasta."

3 / 30

Espoon kovaa rakennustahtia pitäisi hillitä, jotta kaupungissa saataisiin säilytettyä nykyinen palvelutaso.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Suomalaiset tarvitsevat asuntoja pääkaupunkiseudulle. Niiden puute on keskeinen syy korkeaan työttömyyteen, kun ihmisillä ei ole varaa muuttaa taantuvilta paikkakunnilta. Asuntojen puute tekee asumisesta kallista myös meille paljasjalkaisille espoolaisille. Samalla on selvää, että uusiin alueisiin investoimista pitää lähivuosina varoa, koska on kädet täynnä koulujen peruskorjaamista ja jo päätettyjen länsimetron alueiden rakentamista."

4 / 30

Suuria ruokakauppoja pitää saada perustaa vapaasti keskustojen ulkopuolelle.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Julkinen valta rahoittaa tiet ja radat, joiden toimivuuteen isojen kauppahallien sijoittuminen vaikuttaa. Siksi on tarpeen, että liikennevirtoja heiluttavien kauppakeskusten sijoittelua voidaan ohjata maakuntakaavassa ja kunnan yleiskaavassa."

5 / 30

Helsinki ottaa käyttöön hallintomallin, jossa kaupunkia johtaa virkamiehen sijaan valtuutettujen joukosta valittu pormestari. Espoon pitäisi siirtyä samankaltaiseen malliin.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Selkeyden ja demokratian kannalta kyllä, mutta ylimmän johdon lyhytjänteisyyden lisääntyminen huolettaa. Katsotaan Helsingin kokemuksia ensin."

6 / 30

Kuntani pitäisi rohkeammin käyttää maiden pakkolunastuksia kaavoituksen vauhdittamiseksi.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Pakkolunastuksen mahdollisuus on tarpeen, ettei kukaan jää kohtuuttomasti kaupunkia kiristämään ja kehitystä pysäyttämään. Mutta pääsääntöisesti pitäisi pyrkiä kunnioittamaan omaisuuden suojaa neuvottelemalla, kuten Espoossa on tehtykin."

7 / 30

Kuntalaisten valitusoikeutta kaavoituskysymyksissä tulee rajoittaa.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Minusta on kohtuutonta, että pieni määrä "ammattivalittajia" hidastaa ympäri Espoota hankkeita, jotka voivat olla 10 kilometrin päässä valittajan kotoa. Kunnallisvalituksen säännöissä lasketaan osallisiksi kaikki kunnan jäsenet ja tätä käytetään toisinaan väärin."

8 / 30

Kuntani pitäisi luopua vaatimuksesta rakentaa autopaikkoja uusien asuntojen yhteyteen.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Autopaikka tuntuu satoja euroja asunnon neliöhinnassa. Jos on kysyntää asunnoille, joissa parkkipaikat eivät niele tonttia eivätkä paisuta hintaa, miksei sellaisia saisi rakentaa ja tarjota? Pysäköinnin leviämistä kaduille pystytään kyllä nykytekniikalla valvomaan jos halutaan. Autoton elämäntapa olkoon vapaa valinta, mutta siihen pitäisi enemmänkin kannustaa kuin tehdä osa autottomuuden säästöistä mahdottomiksi normeilla."

9 / 30

Pyörätiet ja jalkakäytävät pitäisi puhdistaa lumesta ja hiekoittaa ennen autoteitä.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Ei kaikkia hiljaisia pätkiä, mutta osana pyöräilyn edistämisohjelmaa voitaisiin lähteä siitä, että työmatkailun suosituimmat pyöräväylät on saatava putsattua jo ennen kuin vähemmän tärkeät autotiet."

10 / 30

Kunnassani on tärkeämpää huolehtia yksityisautoilun edellytyksistä kuin joukkoliikenteestä.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "USA:ssa on kaupunkeja, joissa on panostettu vain yksityisautoilun edellytyksiin. Tuloksena on tolkuttomat ruuhkat, vaikka kaistoja olisi kuinka paljon. Puhumattakaan saasteista ja hiilijalanjäljestä. Moni tarvitsee autoa, mutta niin autoilijan kuin koko maapallon etu on, että joukkoliikenne ja pyöräily tarjoavat hyvän vaihtoehdon mahdollisimman monelle."

11 / 30

Kirjastojen pitäisi keskittyä kirjoihin, eikä laajentua enempää tavaroiden lainaamiseen tai muille vastaaville uusille alueille

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Jakamistalous on mobiilitekniikan mahdollistama hieno mahdollisuus, mutta se ei ole yleisesti kunnan tehtävä. Verovaroilla pidettyjen kirjastojen tehtävä on pitää lukemisen kynnys alhaalla."

12 / 30

Kuntani nykyinen kouluverkko tulee säilyttää sellaisenaan, vaikka se aiheuttaisi kustannuksia kuntalaisille.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Jokaiselle espoolaiselle lapselle täytyy löytyä toimiva ja terveellinen koulutila kohtuullisen matkan päästä. Mutta Espoon asuinalueet ja liikenneyhteydet muuttuvat koko ajan, joten uutta rakennetaan ja välillä vanha kannattaa korvata myös toiseen paikkaan tulevalla."

13 / 30

Vanhempien oikeutta valita lastensa koulu tulisi rajoittaa.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Mutta näinhän se jo on. Ei omakaan esikoiseni päätynyt siihen kouluun, jonka olimme merkanneet ykkösvalinnaksi ja se on ihan ymmärrettävää."

14 / 30

Koulujen liikuntatuntien pitäisi olla tytöille ja pojille yhteiset.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Yhteisyyden lisääminen on hyvä idea, koska sukupuolittumista ei pitäisi koulussa kannustaa. En kuitenkaan ihan siihenkään menisi, että jakauduttaessa eri lajeihin pitäisi aina olla yhtä monta poikaa ja tyttöä."

15 / 30

Koululuokissa tulisi olla ylärajat maahanmuuttajalasten osuudelle.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Kotoutumisen kannalta olisi parempi, etteivät maahanmuuttajalapset keskity liian voimakkaasti muutamiin kouluihin. Monikulttuurisuus sinänsä on mahdollisuus, vaikka siihen huonosti hoidettuna liittyy myös vaikeuksia."

16 / 30

Kuntani pitää taata kokopäiväinen päivähoitopaikka kaikille alle 3-vuotiaille, vaikka näiden vanhemmista toinen olisikin kotona.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Henkilökohtaisesti kallistun siihen, että työttömyyden minimoimiseksi meidän on maksimoitava joustavuus kaikenlaisten töiden tekemiseksi kannattavasti. Pääsavotta on tulonsiirtojen muuttaminen kannustavaksi perusturvaksi, jonka päälle saa tienata. Samalla on ehkä niin, ettei päivähoito-oikeuksista kannata luoda uutta työllistymisbyrokratian pykälää, koska rajaamisesta saatava säästökin on kuitenkin rajallinen."

17 / 30

Kuntani pitäisi tukea rahallisesti lasten hoitamista kotona nykyistä enemmän.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Espoossa maksetaan jo nyt maan korkeimpiin kuuluvaa kotihoidontuen kuntalisää. En näe vahvoja perusteita sille, miksi valtion pitäisi maksaa siitä, että päiväkoti-ikäistä lasta hoidetaan kotona. Esimerkiksi Ruotsissa kotihoidontukea ei ole laisinkaan."

18 / 30

Haluaisin että alueeni terveyspalveluiden tuottaja on mieluummin julkinen kuin yksityinen.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Ei merkitystä. Luotan terveyskeskuksiin nyt kun ne ovat kunnan pyörittämiä ja myös jos syystä tai toisesta päätyisin yksityisen pyörittämään. Espoon keskuksessa terveyskeskus on ulkoistettu yksityiselle lääkärifirmalle jo muutama vuosi sitten ja tulokset ovat olleet hyviä. Sekään ei tarkoita, että yksityinen olisi itseisarvo."

19 / 30

Julkisten terveyspalvelujen asiakasmaksut tulisi poistaa kokonaan.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Terveydenhuollon ammattilaisten aikaa on aina vähemmän tarjolla kuin olisi tarvetta. Siksi on oikein, että myös jonkinlainen maksu peritään, jolla myös kustannuksia katetaan. Mutta edullisina ne on pidettävä."

20 / 30

Koko Suomi on syytä pitää asuttuna, vaikka se tietäisikin veronmaksajille kustannuksia.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Aluepolitiikkaan voidaan käyttää paljon yhteisiä rahoja, mutta ei se silti ole juuri missään pysäyttänyt kaupungistumista, joka perustuu elämäntavan ja yhteiskunnassa tarvittavan työn muuttumiseen."

21 / 30

Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Pärjääminen vanhempana ja kasvattajana ei riipu seksuaalisesta suuntautumisesta."

22 / 30

Jos valtio tarjoaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista kotikuntaani, tarjous pitää hyväksyä.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "En näe syytä, miksi vastaanottokeskus toimisi huonommin Espoossa kuin naapurikunnissa. Kun turvapaikanhakijoita tulee ja kun heidät asutetaan lain mukaisesti hakemusten käsittelyä varten, sijoittelussa on kyse vain nollasummapelistä kuntien välillä. Itse asiassa useimmat vastaanottokeskuksia alueelleen saaneet kunnat katsovat nettona hyötyneensä uusista vieraista. Kuluthan maksaa valtio."

23 / 30

Kouluissa kohdellaan koululaisia liian lepsusti. Tiukempi kuri tekisi kouluista parempia.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Omaa yläasteaikaa muistellessani meinaan helposti vastata KYLLÄ. Mutta ilmeisimmin peruskouluissa ei tällä hetkellä ole laajamittaista kurinpito-ongelmien kasvua. Se kertoo siitä, että maailman parhaat opettajamme osaavat johtaa toimintaa älykkäästi, vaikka kuri tuntuu jo omiin aikoihinikin verrattuna kovin lepsulta - alkaa tulla vanhaksi..."

24 / 30

Perinteiset arvot - kuten koti, uskonto ja isänmaa - muodostavat hyvän arvopohjan politiikalle.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Itse hahmotan poliittisen filosofiani enemmän vapauden ja oikeudenmukaisuuden periaatteiden kautta. Yhteiskunnan pitäisi antaa jokaiselle mahdollisuus toteuttaa itseään, kunhan ei tekemisillään rajoita muiden vapautta. Vapautta on rajattava oikeudenmukaisesti niin, ettei kukaan joudu kohtuuttomasti heikompaan asemaan syntyperänsä tai ominaisuuksien tähden, eikä tama sukupolvi syö tulevien polvien mahdollisuuksia pilaamalla maapalloa."

25 / 30

Julkisia palveluita tulisi ulkoistaa entistä enemmän yksityisten yritysten tuotettavaksi.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Vain silloin, kun vertailun perusteella näyttää, että sama tai parempi palvelu saadaan ostamalla yhteisesti rahoitettu palvelu yksityiseltä tuottajalta. Tämän ei pitäisi olla ideologinen valinta, vaikka se sellaiseksi Suomessa mielletään."

26 / 30

Jos tulee eteen tilanne, jossa on välttämätöntä joko leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia tai korottaa veroja, veronkorotukset ovat parempi vaihtoehto.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Kokonaisveroaste Suomessa on jo erittäin korkea ja maakuntauudistuksen yhteydessä on vaara, että se kasvaa edelleen, kun kuntaverot näennäisesti putoavat lähes puoleen, jolloin kynnys korottamiseen voi tuntua pienemmältä. En kuitenkaan sille tielle yleisesti lähtisi. Se ei tarkoita, etteikö joissakin tilanteissa ole tarpeen korottaa verojakin, jotta peruspalvelut voidaan toteuttaa laadukkaasti."

27 / 30

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Koneet pystyvät korvaamaan yhä suuremman osan rutiinityöstä. Se nostaa väistämättä ihmisten välisiä tuottavuuseroja ja niiden salpaaminen palkkaeroja estämällä johtaa pääosin työttömyyteen. Sen sijaan tarvitsemme minusta vastikkeellisen perustulon, jonka päälle ihminen saa tienata kannustavasti kaikissa tilanteissa ja joka pitää huolta siitä, etteivät pienimmät palkat johda kohtuuttoman alhaiseen elintasoon."

28 / 30

Nykyisen kaltaiset palvelut ja sosiaalietuudet ovat pitemmän päälle liian raskaita julkiselle taloudelle.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Haaste on kyllä kova, kun työikäisten osuus suomalaisista laskee ja talouskasvu on aiempaa hitaampaa. Mutten luovuttaisi. Voimme tehdä paljon asioita fiksummin ja pitää samalla huolta siitä, että jokainen saa kohtuulliset palvelut eikä ketään jätetä köyhyyteen."

29 / 30

Talouskasvu ja työpaikkojen luominen tulisi asettaa ympäristöasioiden edelle, silloin kun nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Lasten lastemme kannalta aikamme suurin riski ei sittenkään ole huono talous vaan se, että annamme ilmastonmuutoksen kiihtyä hallitsemattomasti. Pienehkötkin alueelliset häiriöt trooppisten rannikkoalueiden merenpinnassa tai sadealueissa voivat johtaa kymmenkertaisiin pakolaisvirtoihin verrattuna viime vuosina nähtyyn."

30 / 30

Kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Kai Mykkänen: "Periaatteena kyllä, mutta tapauskohtaisen byrokratian sijaan suosin selkeitä sääntöjä ja päästöjen hinnoittelulla ohjaamista."