Kuntavaalit 2017

Tapani Ripatti
SDP
Lahti
58 
Vaalitulos {{getStatus('ELECTED')}}
Kunta Lahti
Ikä 67
Koulutustaso
Lasten lukumäärä 2
Yhteystiedot  

eläkkeeelle siirtynyt YLE-tuottaja toimittaja. Aiemmin mm. Steiner-koulun opettaja 8v. Naimisissa. harrastukset lukeminen, kirjoitaminen (kirja työn alla), kuntosali, musiikki, mökkeily, pähkäily, yhteiskunta

Tulospalvelu

Ääniä yhteensä 352 +19
  ennakkoon 142  
  vaalipäivänä 210  
Osuus kunnan äänistä 0.7%  
  ennakkoon 0.6%  
  vaalipäivänä 0.7%  

Kannatus äänestysalueittain

Osuus Ääniä
{{$index + 1 }} {{ area.districtName }} {{ area.votePercentInDistrict | number:1 }}% {{ area.votes }}

Vaalikoneen vastaukset

Ehdokas Sinä

1 / 30

Lahden keskustaan riittää yksi terveysasema.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Yksi riittää, jos keskusta määritellään todella suppeaksi. jos mukaan otetaan jo Jalkaranta, Kiveriö, Laune, niin eipä riitä. Tärkeää joka vaihtoehdossa on määrittää terveyysaseman varustetaso (henkilöstö, hoitotaso)"

2 / 30

Kaupungin omistama Lahti Energia pitää myydä.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Erittäin hyvää toimintaa tähän asti."

3 / 30

Lahti tarvitsee uuden taidemuseo LARSin.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Lahti tarvitsee uuden taidemuseon, mutta onko sen oltava LARS? On eri juttu. LARS:han on yhtä kuin Sokosen yläkerta, joka on paras esitys tällä hetkellä."

4 / 30

Lahden pitää investoida merkittävästi talviurheilupaikkoihin säilyttääkseen maineensa kansainvälisen tason urheilukaupunkina.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Lahden pitää investoida (talvi)rheilupaikkoihin pitääkseen yllä lahtelaisten (talvi)liikuntaharrastuneisuutta. Huippu-urheiluinestointeihin tulee saada valtion, FIS:n tai Hiihtoliiton rititävä tuki."

5 / 30

Lahden kirjastoverkko pitää säilyttää nykyisellään.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Lukeminen (itse) on kulttuurin peruskiviä."

6 / 30

Kuntani pitäisi rohkeammin käyttää maiden pakkolunastuksia kaavoituksen vauhdittamiseksi.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Mahdoton ottaa kantaa näin yleisellä tasolla, koska jokainen pakkolunastustilanne on ainutkertainen."

7 / 30

Kuntalaisten valitusoikeutta kaavoituskysymyksissä tulee rajoittaa.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "demokratiaan kuuluvia perusoikeuksia. Lisää yhteistyötä kaavoittajien ja kuntalaisten välillä!"

8 / 30

Kuntani pitäisi luopua vaatimuksesta rakentaa autopaikkoja uusien asuntojen yhteyteen.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Yksityisautoilun idea on kaiketi kulkea vaivattomasti paikasta toiseen. (kaupungissa ja lyhyillä etäisyyksillä jopa liiankin usein käytetty vaihtoehto). Omakotialueilla joko omalle tontille (eli riittävän isot asuintontit), joissain tapauksissa yhteinen (lämmitystolpin varustettu) parkkialue tietylle kadunpätkälle. Kaupungeissa kerrostalojen alle/yhteyteen omat parkkitilat.) tämän rinnalle toimiva, julkinen liikenne pienillä busseilla sekä laadukas jalankulku -ja pyörätiestö."

9 / 30

Pyörätiet ja jalkakäytävät pitäisi puhdistaa lumesta ja hiekoittaa ennen autoteitä.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Liikennemäärät ratkaisee tärkeysjärjestyksen aueittain. Oleellista on, että kaupunkilaiset ovat tässä yhdenvertaisessa asemassa. Immilän takakulma yhtä tärkeä kuin Aleksanterinkatu. (ymmärtänette, mitä tarkoitan)"

10 / 30

Kunnassani on tärkeämpää huolehtia yksityisautoilun edellytyksistä kuin joukkoliikenteestä.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Vaikka oma auto onkin, niin periaatteessa kaupunkialueella pitäisi suosia joukkoliikennettä, polkupröräilyä ja jalankulkua n. alle 5km matkoilla."

11 / 30

Kirjastojen pitäisi keskittyä kirjoihin, eikä laajentua enempää tavaroiden lainaamiseen tai muille vastaaville uusille alueille

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Kyllähän kirjasto yhä on kirjojen paikka, mutta siellä on ollut äänitelainausta, filmienkopiontia, yleisötilaisuuksia jne. jne jo pitkään. Kirjasto on kulttuuri/sivistyskeskus. Toisaalta kuntoiluvälineitä voisi lainata muualta kuin kirjastosta. Myöskään äänekkäät, koko kirjastossa kuuluvat tilaisuudet eivät mielestäni sovi kirjaston henkeen. Onko tämä edes mikään ongelma? Uskoakseni ei!"

12 / 30

Kuntani nykyinen kouluverkko tulee säilyttää sellaisenaan, vaikka se aiheuttaisi kustannuksia kuntalaisille.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Todella huonosti aseteltu kysymys. Kuinka pitkää ajanjaksoa kysymys koskee?? Eihän kouluverkko voi olla nykyisenkaltainen 50 vuoden kuluttua. Kouluverkon tulee sekä ennakoida että seurata väestön liikkeitä jollain lailla. Tämä merkitsee kevyempiä ja pienempiä opetusyksiköitä suurten lukioiden ja muiden jatkoopiskelutilojen oheen. I-III luokalaisille lapsille koulun tulee olla pieni ja lähellä kotia."

13 / 30

Vanhempien oikeutta valita lastensa koulu tulisi rajoittaa.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Miksi pitäisi rajoittaa? Onko takana ajatus yksityiskouluista vs. vanha peruskoulu? Kysymyksen takana pitäisi olla kysymys; missä lapsi viihtyy ja oppii parhaiten? Tässä on oppimisen ja yhteistyön - ei kateuden paikka kouluilla ja yhteisöllä."

14 / 30

Koulujen liikuntatuntien pitäisi olla tytöille ja pojille yhteiset.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "En tiedä, miten eriytyneitä liikuntatunnit ovat, mutta ala-asteella lapsien tulisi olla yhdessä mahdollisimman paljon. Pesis jne. sujuu hyvin. Jos koululiikunnassa halutaan - kuten pitäisi - korostaa terveysliikuntaa ja sen sosiaalista puolta, niin jopa futis, koris, kuntoilu - jopa kuntonyrkkeily sujuvat jakamattomissa ryhmissä. Jääkiekko ja muut lajit, joihin alkaa tulla fyysisyttä mukaan iän mukaan eivät ehkä toimi yläasteella. Mutta tesim. kamppailulajeissa ei koko tai voima aina ratkaise."

15 / 30

Koululuokissa tulisi olla ylärajat maahanmuuttajalasten osuudelle.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Periaatteesa olen täysin eri mieltä. Kaikkien lasten tulee saada opetusta ja oppia. Sitäkautta he oppivat suomen kielen ja suomalaisen kulttuurin. Luokkien toimivuuden kannalta määrän ratkaisee oppilaiden suomenkielen taito sekä luokka-avustajien määrä. On oltava herkkä huomaamaan, ettei tilanen lisää rasisimia puolin tai toisin. Tämä sopii niin maahanmuuttajiin, kotoutujiin, pakolaisiin tai muihin ei-suomea puhuviin lapsiin. Tämä ei siis ole pakolais/maahanmuuto-kysymys!"

16 / 30

Kuntani pitää taata kokopäiväinen päivähoitopaikka kaikille alle 3-vuotiaille, vaikka näiden vanhemmista toinen olisikin kotona.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Ehdottomasti, jos ajatellaan asiaa lapsen näkökulmasta. Kunnan pitää taata paikka, mutta vanhemmat voivat niin halutessaan pitää lapsen kotona. Päivähoito merkitsee aina kavereita, sosiaalista kasvua, ruokaa, lämmintä, lepoa."

17 / 30

Kuntani pitäisi tukea rahallisesti lasten hoitamista kotona nykyistä enemmän.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "En osaa sanoa, kun en tiedä kokonaisuutta, mutta edelliseen viitaten, jos esim. työtön/työttömät vanhemmat haluavat pitää lapsen /lapset kotona, kun heillä on aikaa lapselle, niin silloin kunnan tulee tukea ko. vanhempia. Tää ehkä vaatii joskus kunnan sosiaalipuolen tukea."

18 / 30

Haluaisin että alueeni terveyspalveluiden tuottaja on mieluummin julkinen kuin yksityinen.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Oleelista on, että kaikki saavat tasapauolisen hoidon tasa-arvoisesti. Toinen oleellinen pointti on, että kunnallisen/valtiollisen terveyspalveluiden täytyy olla toimivat ja yhtä laadukkaat kuin yksityisellä puolella. Yksityinen ja julkinen muodostavat kokonaisuuden."

19 / 30

Julkisten terveyspalvelujen asiakasmaksut tulisi poistaa kokonaan.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Asiakasmaksuilla maksetaan osin julksia terveyspalveluista. Maksut eivät saa estää ketään pääsemästä/menemästä hoitoon."

20 / 30

Koko Suomi on syytä pitää asuttuna, vaikka se tietäisikin veronmaksajille kustannuksia.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Tämä ei liity millään lailla kunnallisvaaleihin, mutta Lahden kannalta katsottuna, tämä merkitsee sitä, että päättäjien on pidettävä huoli, että kaikkialla, koko nykyisen Lahti-Nastolan aluella ighmiset voivat elää; lapsilla on koulu riitävän lähellä, tiet ovat avoimina talvisinkin. Vanhukset eivät joudu hoitoon (vuodeosastot) liaan kauas omaisistaan. Kulttuuri -ja lähiliikuntapaikat on kunnossa jne. Samoin Uusikylä-Nastola-Villähde-Lahti nauha on oltava liikenteellisesti toimiva."

21 / 30

Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Taas täysin kuntavaaleihin kuulumaton kysymys. Tällä varmaan mitataan uskaltaako ehdokas vastata. Mulla ei ole perheenisänä tässä hävettävää ja sallin kaikkien olla eri mieltä. Kunnioitan perusteltua erimielisyyttä! Oleellista tääsäkin on lapsi!"

22 / 30

Jos valtio tarjoaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista kotikuntaani, tarjous pitää hyväksyä.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "YK:n ihmisoikeuksien julistus "vaatii" meitä tähän. MUTTA!! toivon, että aiempi turvapaikanhakuaalto on opettanut suomalaisia olemaan sekä samalla humaani ja hätääkärsiviä auttava että ei-sinisilmäinen. Toivon, että EU pystyy siirtämään painopistettä kriisialueille sekä tehostamaan siellä olevilla pakolaisleireillä olevien ihmisten siirtämistä alueelleen. (Toki USA:lla, australialla jne. on sama yhteisvastuu!!)"

23 / 30

Kouluissa kohdellaan koululaisia liian lepsusti. Tiukempi kuri tekisi kouluista parempia.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Mitä on kuri? Mitä on kohteliaisuus? Mitä on muiden kunnioittaminen? Jos kouluissa saa luokkiin mennä vaikkapa pipo päässä ja takki päällä, jos kouluissa kiusataan ei tervehditä, huudellaan eikä osata olla iljaa luokissa, kun jotkut haluavat oppia, niin koulun perustarkoitukset; opettaminen ja oppimaan innostaminen eivät toteudu. Jos on noin, niin kuria on tiukennettava! Klisee "Koulu on elämää ja tankaamista varten" pätee yhtä. Koulut ja kodit rakentavat arvopohjaa ja tiedon nälkää elämään."

24 / 30

Perinteiset arvot - kuten koti, uskonto ja isänmaa - muodostavat hyvän arvopohjan politiikalle.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Tuo kolminaisuus on klisee ilman yhteistä näkemystä. Koti; kyllä, jos koti merkitsee turvaa, kunnioitusta ja tasa-arvoa miehen, naisen, miesten, naisten ja lasten sekä isovanhempien välillä. Uskonto; kyllä, jos se ei pakota uskomaan, jos se ei alista toista uskoa vääräksi uskonnoksi, jos uskonto on rakkautta ja rauhaa. Isänmaa, kyllä jos se merkitsee todellista demokratiaa, köyhistä huolehtimista, asiallista tulotasoa, valtio turvaa työn, toimeentulon ja terveyden."

25 / 30

Julkisia palveluita tulisi ulkoistaa entistä enemmän yksityisten yritysten tuotettavaksi.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Julkiset palveluiden ja ykstyisten palveluiden tulee tukea toisiaan. Keskiössä on kuntalainen. Euro ei ole isäntä vaan renki!"

26 / 30

Jos tulee eteen tilanne, jossa on välttämätöntä joko leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia tai korottaa veroja, veronkorotukset ovat parempi vaihtoehto.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Tuossa kaikki oleellinen!"

27 / 30

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Tuloerot ovat välttämätön hyvä tai paha, mutta joku tolkku pitää olla! Optiot ja erotrahat kuuluu tähän samaan. On aina muistettava, että monen omaisuus on perittyä, moni lahjakkuus on päässyt tiettyyn asemaan vain siksi, että tämä yhteiskunta on sen mahdollistanut. Moni on huipulla vain poliittisen tukiryhmänsä ansiosta. Ahkeruus tai innovaatiokyky ovat ehkä ne avut, joiden tuottama taloudellinen hyöty on OK! Liian suuret tuloerot luovat epävarmuutta kaikkialla maailmassa; myös Suomessa."

28 / 30

Nykyisen kaltaiset palvelut ja sosiaalietuudet ovat pitemmän päälle liian raskaita julkiselle taloudelle.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Eivät sosiaalipuolet "edut" tai palvelut kuntaa kaada, vaan monet velvollisuudet, joissa pitäösi olla mukana myös alueen liike-elämä ja valtio. Terveyspalvelut, vanhusten hoiva, koulut kuuluvat kunnalle. Päättäjät varmasti joutuvat katsomaan, mitä on sellaista on kuntapalveluiden ulkokehällä, jotka täytyy ulkoistaa."

29 / 30

Talouskasvu ja työpaikkojen luominen tulisi asettaa ympäristöasioiden edelle, silloin kun nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Jos yo. seikat ovat ristiriidassa, väistyy talouskasvu. Nykypäivänä ne eivät siis saisi enää olla vastakkaisia, vaan yhdessä eteneviä. Suomessa tekoaltaat, avolouhokset, ehkäpä Renkomäen hiekkakuoppa ovat ristiriitaa. Globaalisti sokeriruoko/öljypalmu ja sademetsät . Jättitehtaat ja Amazonin alue tai luonto ja pohjoisen öljyporaukset ovat ristiriitaa."

30 / 30

Kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista.

 • {{ answerChoices[option].text }}

Tapani Ripatti: "Kts. edellä"