Ehdokkaan Annika Saarikko tiedot

Kuvassa Keskusta -puolueen ehdokas Annika Saarikko

Annika Saarikko

Keskusta

Nro 2156

Turvataan lähipalvelut jokaiselle. Perusasiat on pidettävä kunnossa. Henkilöstö on tärkein voimavara.

Sosiaalinen media:

Ikä:

41

Sukupuoli:

Nainen

Paikkakunta:

Oripää

Postinumeroalue:

32500, Oripää Keskus

Hyvinvointialue:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Ammatti:

Kansanedustaja

Koulutus:

Ylempi korkea-aste

Kielitaito:

suomi, ruotsi, englanti

Tehtävät:

kansanedustaja, aluevaltuutettu, kunnanvaltuutettu

Kuvausteksti:

Olen yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa paljon kokenut ja nähnyt päättäjä. Erityinen kiinnostuksen kohteeni on sosiaali- ja terveyspolitiikka. Olen naimisissa ja minulla on kolme lasta. Olen mukana politiikassa siksi. että haluan hyvinvointiyhteiskunnan pelastuvan ja Suomen olevan turvallinen ja hieno maa myös lapsillemme.


Ehdokas arvokartalla

Ehdokkaalla on voimakkaimmat mielipiteet arvoista arvokonservatiivi - arvoliberaali-akselilla.

Vastaukset vaalikoneeseen

Tässä näet ehdokkaan vastaukset vaalikoneen kysymyksiin.

Kysymysteema: Palvelut

Jos valittavana on lähiterveysaseman säilyttäminen tai palveluiden keskittäminen isompaan yksikköön, keskittäminen on parempi vaihtoehto.

Annika Saarikko

Puolustan jokaisen varsinaissuomalaisen oikeutta lähipalveluihin omassa kotikunnassa. Vähintään siis hoitajan tai lääkärin vastaanotolle pääsyyn, lasten ja perheiden neuvolaan ja ikäihmisten hoivaan.

Mielenterveyspalveluihin pitää laittaa lisää rahaa, vaikka se olisi pois muualta.

Annika Saarikko

Mielenterveyden palvelut on laitettava kuntoon. Kasvava kansansairautemme on mielen hyvinvointiin liittyvät ongelmat. Autetaan ajoissa, matalalla kynnyksellä, etenkin nuoria.

Pelastustoimen budjetti on turvattava leikkauksilta, vaikka se tarkoittaisi sote-palveluiden rahoituksen vähentämistä.

Annika Saarikko

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Rahaa ja työntekijöitä pitää siirtää sairaaloista enemmän perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin.

Annika Saarikko

Taloudellisia voimavaroja tulee kohdentaa turvallisuutta edistäviin ja ennaltaehkäiseviin toimiin, lähi- ja peruspalveluihin, perusterveydenhuoltoon, vanhustenhuoltoon sekä lasten ja nuorten palveluihin.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten palveluita pitäisi siirtää yrityksiltä enemmän julkisen puolen hoidettavaksi.

Annika Saarikko

Tähän kantani ei ole voimakas suuntaan tai toiseen. Oleellisempaa on se, että kilpailutukset toteutetaan laadukkaasti - ja nimenomaan myös laatua painottaen. Toivoisin, että sosiaalipalveluissa myös pienemmät yritykset voisivat menestyä. Esimerkiksi perhehoidon rooli on minusta erittäin merkittävä.

Vanhustenhuollossa täytyy suosia kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista ympärivuorokautisen hoivan sijaan, jotta kustannusten nousua saadaan hillittyä.

Annika Saarikko

Tärkeintä on vanhustenhuollossa on saatavuus ja laatu. Tälläkin hetkellä liian moni vanhus jonottaa hoivakotipaikkaa. Tarvitaan iso, kattava vanhustenhuollon ja -hoivan perusremontti, joka käsittelee koti- ja omaishoidon, omaisten roolin ja ympärivuorokautisen hoivan kokonaisuutta yhdessä tavoitteena toimivan, ihmislähtöisen vanhusten hoivan turvaaminen tulevaisuudessa.

Kysymysteema: Talous

Ulkomaisten hoitajien tuloa töihin Suomeen on helpotettava työvoimapulan lievittämiseksi.

Annika Saarikko

Työvoimapulan ratkaisemiseksi tarvitaan kansallinen ohjelma. Työvoimapula uhkaa hyvinvointiyhteiskuntaamme, erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen palveluiden toimivuutta. Työvoimapulan ratkaisemiseksi olisi lisättävä Suomen ja sellaisten valtioiden, joissa ei ole työvoimapulaa, välisiä kahdenvälisiä sopimuksia ainakin sote-henkilöstön kouluttamiseksi ja rekrytoimiseksi Suomeen maista, joissa on työvoiman ylitarjontaa. Liian tiukoista kielitaitovaatimuksista ei saa tulla este työllistymiselle. Kuitenkaan potilas- ja asiakasturvallisuus eivät saa heikentyä henkilöstön puutteellisen kielitaidon vuoksi, vaan ne on kyettävä takaamaan kaikissa tilanteissa.

Hyvinvointialueita on liikaa, joten niitä pitää yhdistää.

Annika Saarikko

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Eduskunnan pitää karsia hyvinvointialueiden tehtäviä, jotta kaikkein tärkeimpiin palveluihin on varaa.

Annika Saarikko

Koska rahaa ei ole tulossa merkittävästi lisää ja koska henkilöstöpula pahenee, on tehtävä painopisteen muutos resursseja uudelleen peruspalveluihin kohdentamalla, toimintatapoja uudistamalla ja panostamalla ongelmien ennaltaehkäisyyn sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.

Eduskunnan pitäisi säätää laki, jolla hyvinvointialueet saisivat verotusoikeuden.

Annika Saarikko

Sinänsä on perusteltua etsiä tapoja, joilla alueellista päätöksentekoa ja valtaa kasvatetaan. En kuitenkaan usko, että verotusoikeus olisi tähän lopullinen ratkaisu, koska alueiden väliset taloudelliset erot ovat Suomessa siinä määrin suuria, että verontasausjärjestelmä jouduttaisiin kuitenkin siihen rakentamaan. Riski myös olisi, että tämä nostaisi kokonaisverotusta tarkoituksettomalla tavalla.

Kysymysteema: Arvot

Jos on pakko valita, on parempi korottaa veroja kuin leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia.

Annika Saarikko

Orpon-Purran hallitus on toteuttanut talouspolitiikkaa, jonka seurauksena Suomessa on enemmän työttömyyttä ja konkursseja. Veroja on kevennetty hyväosaisimmilta ja esimerkiksi oluen verotusta on laskettu. Samalla hyvinvointialueet ovat olleet suurissa taloudellisissa vaikeuksissa koronan aiheuttaman hoivavelan ja inflaatiovuosien vuoksi. En pidä mahdollisena verojen keventämisen politiikkaa, jossa nyt sote-menojen väistämättä kasvaessa väestön ikääntymisen vuoksi. Haluan, että jokainen saa tässä maassa säällisen hoidon, erityisesti ikäihmiset.

Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

Annika Saarikko

Tuloerot ovat luonnollinen osa markkinataloutta ja ahkeruudesta täytyy palkita. Toisaalta moni ahkera ja lahjakas ihminen tekee elintärkeitä töitä pienellä palkalla. Se, että tuloerot pysyvät kohtuullisena lisää yhteiskunnassa vakautta, hyvinvointia ja turvallisuutta. Siksi kannatan nykyisenkaltaista progressiivista verotusta. Tuloeroja suurempi eriarvoisuuden aiheuttaja on kuitenkin varallisuus, perheen sosiaalinen asema ja koulutus, jotka periytyvät ja kasaantuvat vain harvoille.

Valtion pitäisi puuttua nykyistä voimakkaammin markkinoiden toimintaan, jotta talous olisi kaikille reilu.

Annika Saarikko

Inhimillisesti ja ekologisesti kestävä markkinatalous tarvitsee sääntelyä. Toisaalta, ylisääntely heikentää Suomen kansainvälistä kilpailukykyä ja kasvua. Turhaa sääntelyä ja hallinnon byrokratiaa on purettava, jotta Suomeen saadaan enemmän investointeja ja työpaikkoja.

Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa.

Annika Saarikko

Jokaiselle ihmiselle voi tulla elämässään eteen tilanne, jolloin tarvitaan yhteiskunnan tukea ja apua. Sitä on oltava silloin saatavilla myös sosiaaliturvan muodossa. Sosiaali- ja työttömyysturvaa tulee kehittää osallistavaan ja kannustavaan suuntaan. Jokaisella työikäisellä ja -kykyisellä pitää olla mahdollisuus tehdä työtä ja myös velvollisuus tehdä työtä.

Valtion ja kuntien omistusta yritystoiminnassa tulisi vähentää.

Annika Saarikko

Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi ja monimuotoisemmaksi on hyvä asia.

Annika Saarikko

Tällä väestön huoltosuhteella kansakuntamme tarvitsee väistämättä esimerkiksi työperäistä maahanmuuttoa. Jokaisen Suomeen tulijan on noudatettava maamme lakeja ja yhteiskunnan keskeisiä periaatteita esimerkiksi naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Suomalaisilla on oikeus olla ylpeä omasta kulttuuriperimästään.

Kristilliset arvot ovat hyvä pohja poliittiselle päätöksenteolle.

Annika Saarikko

Suomen muuttuessa monikulttuurisemmaksi on oikein ja välttämätöntä tuntea maamme kulttuuriset juuret ja perinteet. Saamme olla ylpeitä suomalaisuudestamme. Osaamme myös suhtautua muihin uskontoihin ja kulttuureihin järkevästi, kun tunnemme ensin omamme. On myös oikein, että Suomeen tuleva maahanmuuttaja saa kuulla ja oppia kulttuuristamme, jonka pohja on kristinuskossa. Se ei poista tai vähättele uskonnonvapauden oikeutta.

Sukupuolen moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin.

Annika Saarikko

Keskuudessamme elää ihmisiä, joiden sukupuoli-identiteetti on moninainen. He ovat aivan yhtä arvokkaita ja tärkeitä ihmisiä kuin kaikki muutkin. Silti on ok kutsua valtavirtaisessa keskustelussa edelleen tyttöjä tytöiksi ja poikia pojiksi, tietysti. Samalla kuitenkin tunnistaen ja varmistaen, että emme pakota tyttöyttä tiettyyn muottiin tai kasvata poikia vain ”pojat on poikia”-asenteella.

Tottelevaisuus ja auktoriteettien kunnioittaminen ovat tärkeimmät arvot, jotka lapsen tulee oppia.

Annika Saarikko

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät.

Annika Saarikko

Ilmastonmuutoksen ja lajikadon torjuminen on elinaikamme suurimpia globaaleja haasteita. Suomi on sitoutunut vastuulliseen hiilineutraalisuustavoitteeseen ja tämä tulee ottaa mahdollisuutena. Pieni pohjoinen maamme voi näyttäytyä edelläkävijänä ja innovaattorina ihmiskunnan suurimman haasteen edessä. Tähän tilaisuuteen tulee tarttua.

Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.

Annika Saarikko

Olen saanut edustaa Suomea EU-pöydissä ja tiedän kokemuksesta, että siellä jokaisen maan on pidettävä omaa lippuaan korkealla, yhteistyötä samanhenkisten maiden kanssa hakien.

Ympäristön etu tulisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle, jos ne ovat keskenään ristiriidassa.

Annika Saarikko

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.

Vahva johtaja on Suomelle hyväksi, vaikka hän toimisi sääntöjen rajamailla saadakseen asioita tehtyä.

Annika Saarikko

Politiikassa tarvitaan aina päätöksentekokykyä. Päätöksentekokykyyn kuuluu myös kyky yhteistyöhön, neuvotteluun ja sopimiseen.

Koko Suomi tulee pitää asutettuna, vaikka siitä koituisi kustannuksia.

Annika Saarikko

Koko Suomen asuttaminen ei ole keskustalle itseisarvo, mahdollisuus valita asuinpaikkansa on. Hyvä aluepolitiikka mahdollistaa ihmisten tasa-arvoisen kohtelun syntymäkunnasta riippumatta sekä sen, että koko Suomen voimavarat luonnonvaroista osaamiseen saadaan parhaaseen käyttöön. Koko Suomen elinvoimaisuus on myös turvallisuuskysymys.

Suomen kaupungistuminen on hyvä asia.

Annika Saarikko

Ehdokas ei ole perustellut vastaustaan.