Vaalit 2015

Vaalit 2015

HS - Eduskuntavaalit 2015 tulospalvelu

Jarmo Husso, 98

  • Puolue: Kansallinen Kokoomus
  • Ehdokasnumero: 98
  • Ikä: 61
  • Koulutustaso: keskiasteen tutkinto
  • Lasten lukumäärä: 3

Ehdokkaan kotisivu »
Ehdokas Facebookissa »
Ehdokas Twitterissä »

Oma esittely:

45 vuoden ura yrittäjänä, yritysjohtajana ja -kouluttajana. Viimeiset 24 vuotta Pukumies Oy:n johdossa. Yli 200 työntekijän johtamisessa koulitut sosiaaliset taidot , vahva paikallisen talouselämän tuntemus ovat iso etu myös kansanedustajan työssä. Olen huumorintajuisen ja lempeän kässehtijän maineessa, samalla kuitenkin suorapuheisuuteni ja toimeenpanokyky tiukoissakin tilanteissa ovat vahvuuksia vaalikentällä. Olen antanut vain yhden vaalilupauksen: en hae poliittista karriääriä, en eläkevirkoja tai taloudellista etua edustajana. Olen ollut keskimääräistä onnekkaampi ja hyväosainen , joten nyt on aidon takaisinmaksun aika. Sinivalkoisena Isänmaan asialla.

Ehdokkaan tulokset

Ääniä yhteensä {{ candidateBox.candidate.voteChange | numberPrefix  }} {{ candidateBox.candidate.votes }}
ennakkoon {{ candidateBox.candidate.votesInAdvance }}
vaalipäivänä {{ candidateBox.candidate.voteCountInElectionDay }}
Osuus vaalipiirin äänistä {{ candidateBox.candidate.votePercentInDistrict }}%
ennakkoon {{ candidateBox.candidate.votePercentOfAdvancedInDistrict }}%
vaalipäivänä {{ candidateBox.candidate.votePercentInElectionDay }}%

Tulokset äänestysalueittain

Ääniä Osuus
{{ area.districtName }} {{ area.votes }} {{ area.votePercentInDistrict | number:1 }}%

Ehdokkaan vaalikonevastaukset:

1. Monipuoliset ja ilmaiset sosiaalituet ja -palvelut ovat tehneet suomalaisista laiskoja ja kiittämättömiä.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Eräässä "kaikille töitä"-projektissa ensimmäistä kertaa ryhmän kokoontumiseen tuli isä ja poika, jotka kumpikaan eivät koskaan olleet päivääkään töissä. Olemme siis saamassa jo toisen sukupolven, joka osittain ajattelee : " Mitä se hyväjää. Kyllä me jostain saadaan niin paljon , että jotenkin toimeen tullaan". Isäni oli työttömänä, mutta joutui työttömyysavustuksensa vastineeksi nousemaan joka aamu rakentamaan tietä Taivalkoski-Kuusamo välille. Olisin halukas kiistämään vastikkeettomat edut.

2. Valtion velkaantuminen on vaarallisen voimakasta (2015 budjetin loppusumma on 53,9 miljardia euroa ja se on 4,7 miljardia euroa alijäämäinen).

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Ei perusteluja. Se on juuri näin. (Alijäämää sovittiin katettavaksi puolet velalla ja puolet leikkauksilla. Jälkimmäisestä ei juurikaan ole näyttöä. Edellisestä sitäkin enemmän)

3. Euron haitat ovat suurempia kuin hyödyt.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Ei pidä paikkaansa. Viimeaikaiset irtiotot euron suhteen perustuvat siihen vanhaan perusideaan, jossa devalvoimme markkaa aina kun metsäteollisuuden ja keskustapuolueen intressit kohtasivat. Maksajina tuolloinkin suomalaiset kotitaloudet. Euro on kuitenkin vakaa ja yhdessä muodostamme globaalin talousalueen, emmekä jää yksin reuna-alueelle. Myönnän, että Ruotsin viimeaikainen menestys silti kismittää. Se on saavutettu tosin rakenteita muuttamalla, eikä kruunun ansiosta.

4. Säännöt ja lait kahlitsevat liikaa taloudellista toimeliaisuutta.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Totta, mutta populismin nimissä normitalkoissa haetaan jo sensaatioita. Normityöryhmä kyllä purkaa pahimmat ylilyönnit tulevassa hallituksessa .

5. Kreikan velat pitää antaa anteeksi tai ehtoja huojentaa. Muuten maa ei selviä talousahdingosta.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Kreikalla on vielä kahdeksan korko- ja maksuvapaata vuotta aikaa näyttää, että he pystyvät itse poistamaan veronkierron, korruption ja supistamaan jättimäiset julkiset menot. Äärivasemmistolaiselle hallitukselle haaste on megalomaaninen. Onneksi vaalit tulevat sielläkin vastaan säännöllisesti ja ilman EU:n myötäsukaista suhtautumista he eivät selviä. Silti: laulujen lunnaat on maksettava. Varsinkin itse aiheutetut .

6. Sote-uudistus parantaa kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja ja hillitsee kustannuksia.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Ihan sama, mitä tähän kysymykseen vastaa, sillä kukaan ei tiedä mitä SOTE todellisuudessa tarkoittaa. Enemmän kuin aitoa luottamusta, niin suurta uskoa ja toivoa panen sille, että uudistus yksinkertaistaa hoitoketjuja, yhdistää organisaatioita , harmonisoi tietojärjestelmät ja johtaa lopulta huokaukseen asiakkaalta : " Kerrankin ne herrat tekivät jotain oikein."

7. Suomessa pitää siirtyä tasaveromalliin, jossa kaikilla on sama veroprosentti tuloista riippumatta.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Tämähän koskisi vain valtion perimää veroa. Sitä aletaan maksaa vasta n. 30.000€ vuosiansioista lähtien. Alarajalla vero on 6%. Suurituloisille tämä veromalli varmasti sopisi, mutta fiskaalinen (lue: merkitys valtion tulolähteenä) olisi silti pieni. Keskiluokka maksaa kuitenkin viulut. Asia on helppo simuloida (lue: laskea excel-taulukolla) mitä tapahtuisi milläkin veroprosentilla. Pienituloisia tämä uudistus ei koske lainkaan, koska kunnallisveroasteen päättää kunnanvaltuusto.

8. Suomessa pitää rajoittaa ylisuuria eläkkeitä säätämällä eläkekatto.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Jos säädetään eläkekatto, niin samalla menetetään oikeus periä vastaavat eläkemaksut! Mikä on ylisuuri eläke? Se jos mikä olisi ns. määrittelykysymys. Nykyisinhän kateusvero eläkkeisiin alkaa jo n. 37.000€ vuosieläkkeen kohdalla. Ylittävältä summalta peritään 6% lisävero, vaikka palkansaajan kateusveron raja on 90.000€. Näitä "ylisuuria" eläkkeitä maksetaan niin vähän, että fiskaalinen merkitys on mitätön, mutta kateuden lähteenä suunnaton.

9. Työttömyys johtuu liian korkeista palkoista. Niitä pitää alentaa yritysten kilpailukyvyn takia.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Työntekijän palkka ei ole liian korkea. Työntekijän palkan lisäksi perittävät maksut ovat liian korkeat ! Tämähän se varsinainen ongelma on. Työntekijä myy työsuorituksensa esim. 3000€/brutto/kk työntantajalleen. Työnantajan on saatava yrityksen asiakkaalta 6500€ myyntiä maksaakseen työntekijän n. 2000€/netto/ kuukausipalkka. Duunari on palkkansa ansainnut, mutta siitä maksettavan hinnan maksaa yrityksen tuotteita ja palveluja ostava asiakas. Kun asiakkaita ei ole, SIITÄ syntyy työttömyys.

10. Valtion pitää osallistua vaikeuksiin joutuneiden yritysten ja niiden työpaikkojen pelastamiseen.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Valtiokapitalismi tai veronmaksajien rahoilla maksettavat tukiaiset menestymättömiin yrityksiin on varma tapa luoda moraalikatoa terveisiin yrityksiin. Loistava esimerkki tästä on valtion subventiot tuulivoimaan, sen investointeihin ja syöttötariffeihin. Ilman näitä massiivisia tukiaisia meillä ei olisi yhtään tuulivoimalaa. Ja miksi olisi? Niitä tulee rakentaa vasta silloin, kun ne ansaitsevat omalla toiminnallaan tulla perustetuiksi terveeseen investointilaskelmaan perustuen.

11. Suomen pitäisi liittyä Natoon.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Perusteellinen ja tunteet poissapitävä keskustelu on aloitettava. Poliitikot kiertävät tätä kuinkissa kuumaa puuroa ja koskaan ei ole sopiva aika tehdä päätöksiä. NL:n hajoamisen hetkellä se olisi ollut helppo tehdä, rauhallisissa oloissa sitä ei tarvitse tehdä ja nyt, epävakaissa oloissa siitä ei uskalleta keskustella. On kaksi vaihtoehtoa: a) Uskottava oma puolustus , joka maksaa nykymäärärahoihin verrattuna paljon tai b) todelliset turvatakuut myöntävä NATO-jäsenyys. Onneksi voimme valita.

12. Venäjä on muuttunut Putinin kaudella Suomelle sotilaalliseksi uhaksi.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Ei ainoastaan Suomelle, vaan Venäjän raukkamainen Krimin pakkoliitos sekä tosiasiallinen separatistien tukeminen Itä-Ukrainassa ovat näyttäneet suurvalta-asemaa itselleen palauttavan Venäjän todelliset kasvot. Niitä ei suostuta menettämään ts. Krimistä ei luovuta ikinä ja separistien ei voida antaa hävitä omaa taisteluaan. Ollaan pattitilanteessa, jossa eskaloitumisen portaat voivat ulottua korkeallekin.

13. Suomen tulisi ottaa tiukempi linja Venäjän tekemiin ilmatilaloukkauksiin.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Suomi on toiminut tässä asiassa selkeästi: tuominnut loukkaukset ja vaatinut siitä selvityksen. Kun Venäjä ne asiallisesti huomioi ja antaa uskottavat selvitykset, niin asiat ovat vielä turvallisella tasolla.

14. Suomen olisi pitänyt jättäytyä pois EU:n asettamista Venäjä-pakotteista.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Tässä asiassa Suomi ei voi tehdä erillisratkaisuja. Venäjän toiminta raukkamaisen Krimin pakkoliitoksen ja Itä-Ukrainan separatistien tukemisen muodossa pitää tuomita kansainvälisesti ja mahdollisimman laajasti. Siinä rintamassa meidän tulee olla järkähtämättömiä.

15. Oli virhe liittyä maamiinat kieltävään Ottawan sopimukseen 2011.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Maamiina on puolustusase. Pieni, tehokas ja pirullinen. Se ei ole hyökkäysase ja siten jokaisen, joka astuu maaperällemme hyökkäystarkoituksessa, tuleekin astua sellaiseen. Sopimuksesta jaarittelu on merkityksetöntä, sillä uusi aseteknologia on jo luonut uusia, korvaavia ja tehokkaampia miinoja.

16. Suomen on tiivistettävä sotilaallista yhteistyötä Ruotsin kanssa.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Suomen puolustuksella on vain kaksi vaihtoehtoa: a) uskottava oma puolustus tai b) liittyä NATOon. Ruotsin kanssa tehtävä sotilaallinen yhteistyö on edullista rauhan ajan kustannussäästöä eritoten merivoimien toiminnassa. Sotilaallinen yhteistyö ilman sopimusta toisen osapuolen puolustustakuista on oikeansuuntainen, mutta kriisitilanteessa merkityksetön.

17. Noin miljardin euron suuruista julkista kehitysapua on vähennettävä tuntuvasti.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Olemme isossa kuvassa kuitenkin yksi maailman hyvinvointivaltioita, kuulumme rikkaimpien maiden joukkoon ja meidän ongelmamme ovat vähäpätöisiä globaalisti katsottuna. Olemme velvollisia auttamaan kehitysmaita, mutta aikaisemmat karkeat virheet on vältettävä. Surullisin tapaus oli presidentti Halosen lempilapsen, Nicaraguan kehitysapu. Maksamalla apu suoraan ko. maan hallituksen tilille seurauksena on aina ollut fiasko. Tarkka korvamerkintä ja sen kriittinen seuranta ovat tarpeen.

18. Puolustusmäärärahoja pitää lisätä tuntuvasti.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Puolustusvoimat ovat nykyisen hallituksen kaudella ohjeiden mukaisesti säästäneet määrärahoissa miljardi euroa! Varmuudella ainoa hallinnonala, joka on siihen pystynyt. Summa on muuten sama, kuin vuosittainen kehitysapumme. Uusi organisaatio ja puolustusstrategiamme ovat muuten hyvässä kunnossa, mutta miehiltä puuttuvat varusteet. Oman puolustuksemme uskottavuus on koetuksella ja siksi määrärahoja on vuosien säästökuurin takia nostettava tuntuvasti.

19. Ääri-islamistinen terrori uhkaa myös Suomea.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Ulkoministeri Tuomioja sanoi haastattelussa : " Kaikki uhkatilanteet eivät pääse julkisuuteen". Norjassa oli juuri tällainen ja se aiheutti toimenpiteitä Suomenkin rajalla. Belgia, joka on rauhaa rakastava sivistysvaltio, esti juuri massiivisen terroriteon idyllisessä pikkukaupungissa. Miksi Suomi olisi poikkeus? Perheeni pelastui Lontoon 2005 terrori-iskuista vain valitsemalla edellisen metron Heathrown kentälle. En ole päässyt tuosta tunteesta vieläkään. Kaikki on mahdollista.

20. Suomen nettomaksu EU:lle on noussut noin miljardiin euroon. Suomi maksaa liikaa EU:lle.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Miljoona sekuntia on n. 11 vuorokautta. Miljardi sekuntia on 30 vuotta. Euroiksi muutettuna summa kuulosta suhteettoman suurelta, mutta tuolla summalla saamme kuitenki yhteisen finanssi- ja rahapoliitiikan. Emme enää joudu devalvaation uhreiksi (jonka kotitaloudet maksoivat) ja saamme mahdollisuuden olla ytimessä päättämässä myöskin reuna-alueiden asioista. Pitkästä EU-maiden välisestä rauhan tilasta kannattaa maksaa myös. Se hinta on muodostunut edulliseksi.

21. Minua ei haittaa, jos lapseni menee naimisiin samaa sukupuolta olevan kanssa.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Rakkauteni omaan lapseeni on moninkertainen verrattuna hänen miniä- tai vävyvalintoihinsa.

22. Kannabis (marihuana) pitää vapauttaa Suomessa. (Kannabiksen kasvatus, hallussapito ja käyttö on nyt kielletty rikoslaissa.)

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Tässä asiassa olen vanhan liiton mies. Piste.

23. Suomalaisen ei tarvitse antaa rahaa kerjäläiselle.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Jokainen tehköön kuten parhaaksi uskoo. Kymmenien vuosien kokemuksella Oulun kävelykadulta (Rotuaarilta) huomasin, että ilmojen lämmettyä tutut romanialaiset kasvot palasivat harmonikkoineen ja staattisen kerjäysasennon kera. En koskaan antanut heille rahaa, sillä uskon sillä tukevani vain järjestelmää, joka heidät tänne lähettää. Heidän ihmisarvonsa, itsetuntonsa tai tulevaisuuden toivo ei nouse kotimaassaan lainkaan Oulun kaduilla kerjäämisen seurauksena.

24. Alle 3-vuotiasta lasta ei ole hyvä laittaa päiväkotiin.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Asiantuntijoilta saadun kokemuksen perusteella on tilanteita, joissa pienenkin lapsen laitto päiväkotiin on lapsen kannalta parempi vaihtoehto. Lapsen etu on tärkein ja joissain tapauksissa hänen mahdollisuutensa oppia elämän perustaitoja tai kohdata samanikäisiä leikkitovereita vaativat pienenkin lapsen sijoittamista päiväkotiin.

25. Lajittelen kaikki jätteet kotonani.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Oma haluni ja muista perheenjäsenistä kasvava sisäinen paine tekevät minusta tässä asiassa hyvin kuuliaisen.

26. Aina kannattaa tunnustaa, jos pettää.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Olen kuullut, että " Kepu pettää aina", mutta en ole koskaan kuullut sen tunnustavan :)

27. Raha tuo onnea.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Ei tuo , mutta kyllä se auttaa. Samoin väitetään, että raha ja rakkaus lentävät ikkunasta samaan aikaan.

28. Syön enemmän eines- kuin kotiruokaa.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Rajoittunut kokkaustaitoni onneksi pakottaa minut turvautumaan ihastuttavan vaimoni laittamaan kotiruokaan. Kerran kuukaudessa pidettävää roskaruoka-päivää arvostan makunautintona sitäkin.

29. Kissat ovat koiria fiksumpia eläimiä.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Jos tästä kysymyksestä pääsemme laajaan kansalliseen yhteisymmärrykseen, niin taloutemme ongelmat ratkeavat sen rinnalla helposti ja käden käänteessä. Kissoja meillä on ollut, koiria on nytkin - silti kilpikonnasta on ollut vähiten harmia.

30. Suomi on hyvä maa.

Täysin eri mieltä
En osaa sanoa
Täysin samaa mieltä
Jarmo Husso:
Ihan varmasti. Lapseni saavat ilmaisen, korkeatasoisen ja tasavertaisen koulutuksen, josta hyödyn ottamalla koko maailma on heille avoin. Terveydenhuoltomme on puutteineenkin suuren ihailun kohteena useissa markkinatalousmaissa. Sisäinen turvallisuutemme on korkeaa tasoa ja voimme nauttia rauhallisesta yhteiskuntajärjestyksestä. Vikinä, vinkuna ja kitinä vähemmälle ja aletaan tekemään yhdessä työtä tulevaisuudelle.

Vaaligallerian kuvien oikeudet © Yleisradio